1. Home
  2. Θεσμικοί
  3. φορείς
  4. Δηλώσεις της Πολιτικής Ηγεσίας, κατά την Τελετή Παράδοσης – Παραλαβής

Δηλώσεις της Πολιτικής Ηγεσίας, κατά την Τελετή Παράδοσης – Παραλαβής

0

Μανιάτης- ΛαφαζάνηςΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ : Αγαπητοί φίλοι, κυρίες και κύριοι, αγαπητοί συνάδελφοι  Υπουργοί, αγαπητέ Παναγιώτη,

θέλω να σας καλωσορίσω στο ΥΠΕΚΑ, εκ μέρους και του αναπληρωτή υπουργού κ. Ταγαρά  και του υφυπουργού κ. Παπαγεωργίου που δεν μπόρεσε να είναι σήμερα μαζί μας. Ευχόμαστε σε όλους σας καλή επιτυχία στο έργο που έχετε αναλάβει, ένα δύσκολο έργο με πολλαπλά αντικείμενα σε πολλά Υπουργεία και ευχόμαστε οι επιθυμίες του Ελληνικού λαού, έτσι όπως αυτές εκφράστηκαν στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση, να βρουν ανταπόκριση στο έργο το οποίο θα προσφέρετε και στο δικό μας Υπουργείο.

Με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη γνωρίζομαι Κοινοβουλευτικά πολλά χρόνια. Έχουμε ανταλλάξει πάρα πολλές φορές σύμφωνες, ή μη σύμφωνες απόψεις, σε διάφορα πολιτικά ζητήματα. Πρέπει όμως να σας πω, ότι έχω έναν βαθύ σεβασμό για την προσωπική του πολιτική πορεία και υπάρχει και μία αμοιβαία εκτίμηση σε προσωπικό επίπεδο.

Εύχομαι λοιπόν και ελπίζω -και σε προσωπικό επίπεδο και σε πολιτικό- να τα καταφέρει να ανταποκριθεί και ο ίδιος και οι συνεργάτες του στο δύσκολο έργο που έχουν μπροστά τους.

Κύριε Υπουργέ, αγαπητέ Παναγιώτη, το ΥΠΕΚΑ διαθέτει ένα από τα καλύτερα, για να μην πω το καλύτερο, στελεχιακό δυναμικό του Δημόσιου τομέα.  Μάλιστα, πρέπει να σας πω ότι τον ενάμιση χρόνο αυτό που είχα την ευθύνη του Υπουργείου, καταφέραμε ώστε το 95% της δουλειάς που παρήχθη να γίνει με ανθρώπινες δυνάμεις αυτού του Υπουργείου. Με Δημόσιους λειτουργούς που, παρά τις δύσκολες συνθήκες που όλοι γνωρίζουμε, κατάφεραν και ανταποκρίθηκαν απολύτως στα πολύ δύσκολα αυτά καθήκοντα. Επιδίωξη μας ήταν, αυτό θα αξιολογηθεί από τον κάθε πολίτη, να καταστήσουμε το ΥΠΕΚΑ ως το βασικό αναπτυξιακό Υπουργείο της Κυβέρνησης.

Επιτρέψτε μου τώρα να καταθέσω, πάρα πολύ συνοπτικά, έναν γρήγορο απολογισμό των πεπραγμένων του τελευταίου ενάμιση έτους, έτσι ώστε να έχουμε σε τίτλους τις βασικές δράσεις οι οποίες υλοποιήθηκαν.

Θα ξεκινήσω με κάτι που το θεωρώ σημαντικό και συμβολικά : τον τελευταίο ενάμιση χρόνο είχα την δυνατότητα ως Υπουργός Περιβάλλοντος να υπογράψω Αποφάσεις Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων συνολικού ύψους 6,1 δις Ευρώ, που σημαίνει ότι έχει γίνει μια καλή δουλειά και από πλευράς Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης, έτσι ώστε να προχωρήσουν επενδύσεις σε πάρα πολλούς τομείς του δημόσιου και ιδιωτικού βίου της χώρας, από την Ιδιωτική Πολεοδόμηση και την Ενέργεια, μέχρι την Βιομηχανία και τον Τουρισμό.

Η επόμενη παρατήρηση σχετίζεται με την μεγάλη εθνική προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη το τελευταίο χρονικό διάστημα και αφορά στην Έρευνα και Αξιοποίηση Υδρογονανθράκων. Δεν χρειάζεται να αναφερθώ σε λεπτομέρειες. Γνωρίζετε ότι ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο πρώτος γύρος παραχωρήσεων, τις επόμενες ημέρες πρόκειται να κατατεθούν οι προσφορές  για τον δεύτερο γύρο τριών χερσαίων περιοχών και τους επόμενους μήνες λήγουν οι ημερομηνίες για να κατατεθούν οι προσφορές του μεγάλου γύρου παραχωρήσεων στις  θαλάσσιες περιοχές στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης.

Ο Δημόσιος Εθνικός Φορέας που διαχειρίζεται όλα αυτά τα ζητήματα, η ΕΔΕΥ, έχει ήδη πλήρη στελέχωση από πλευράς Διοικητικού Συμβουλίου και έχει ολοκληρώσει όλες τις γραφειοκρατικές διαδικασίες, προκειμένου να αναλάβει απολύτως την ευθύνη και την διαχείριση των συγκεκριμένων πραγμάτων.

Να σημειώσω ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στην διάθεση της η αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου οι εκτιμήσεις για τα επόμενα 20-25 χρόνια κάνουν λόγο για ένα συνολικό ποσό της τάξεως των 150 δις Ευρώ ως δημόσια έσοδα, με βάση ασφαλώς τις τιμές πετρελαίου του 2013 και όχι τις τιμές τις πρόσφατες.

Να σημειώσω, επίσης, ότι με ειδική Νομοθετική ρύθμιση, με διακριτό ξεχωριστό Νόμο, δημιουργήσαμε το Ταμείο Αλληλεγγύης Γενεών, έναν ειδικό λογαριασμό, ένα ειδικό ταμείο όπου θα πηγαίνουν όλα τα έσοδα από τους Υδρογονάνθρακες.

Το επόμενο μεγάλο ζήτημα το οποίο διαχειρίστηκε το ΥΠΕΚΑ και πήρε ιδιαίτερη έκταση τα τελευταία χρόνια, είναι το ζήτημα των Διεθνών Αγωγών. Θυμίζω ότι ο αγωγός TAP, που θα μεταφέρει Φυσικό Αέριο από την Κασπία προς την Ευρώπη μέσω Ελλάδας και Ιταλίας, βρίσκεται ήδη σε σημαντικό στάδιο ωρίμανσης.

Επιπλέον, να σημειώσω πως το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν ήδη ενταχθεί στα πανευρωπαϊκά Προγράμματα ακόμη δύο σπουδαίοι Αγωγοί : ο ένας είναι ο αγωγός EASTMED που σχεδιάζεται να μεταφέρει Φυσικό Αέριο από τα Κυπριακά κοιτάσματα και τα Ελληνικά -μέσω Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας- προς Ιταλία και την υπόλοιπη Ευρώπη.

Επίσης, πριν από λίγες εβδομάδες κατά το τελευταίο συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας υπέγραψα, με τους ομολόγους μου της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, την πρώτη συμφωνία για την υλοποίηση του Κάθετου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου, ο οποίος θα τροφοδοτείται από τον αγωγό TAP ή από τις πλωτές μονάδες Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου της βόρειας Ελλάδας και στην συνέχεια θα μεταφέρει Φυσικό Αέριο προς τις υπόλοιπες χώρες των Βαλκανίων.

Περιττεύει να υπενθυμίσω, ότι με τον νόμο 4001 κατοχυρώσαμε στο Εθνικό Δίκαιο τα ζητήματα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, της ΑΟΖ, με το άρθρο 156 που χρησιμοποιήθηκε κατά την Ρηματική Διακοίνωση της χώρας στα Ηνωμένα Έθνη, ενόψει των τελευταίων επεισοδίων με την Τουρκία, όπου πια η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ελλάδας ορίζεται με βάση την Αρχή της Μέσης Γραμμής ίσων Αποστάσεων, έτσι όπως είναι οι εθνικές μας θέσεις και έτσι όπως επιτάσσει το Δίκαιο της Θάλασσας.

Περνώντας στα ζητήματα του Περιβάλλοντος, πρέπει να σημειώσω  ότι για πρώτη φορά η χώρα απέκτησε Εθνική Στρατηγική για την Βιοποικιλότητα.

Δεύτερον, οργανώσαμε έναν πλήρη διάλογο για το νέο Σύστημα Διαχείρισης, των Φορέων Διαχείρισης των ευαίσθητων περιοχών.

Και τρίτον, δρομολογήσαμε μια σημαντική θεσμική μεταρρύθμιση στα ζητήματα της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, όπου από τις 21.000 μελέτες που παρήγαγε η χώρα κάθε χρόνο φτάσαμε σε καλά ευρωπαϊκά επίπεδα. Απαιτούνται πια μόλις 1.500-2.000 μελέτες,

γιατί όλες οι υπόλοιπες Περιβαλλοντικές αδειοδοτικές διαδικασίες γίνονται μέσα από τις Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις και αυτό σημαίνει ένα δημόσιο έσοδο 85 εκατ. Ευρώ.

Στα ζητήματα της Κοινωνικής Αλληλεγγύης, είμαστε πια η χώρα της Ευρώπης που έχει έναν εξαιρετικά αυξημένο αριθμό δικαιούχων του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου. Εξακόσιες χιλιάδες (600.000) οικογένειες, παίρνουν πλέον ρεύμα με έκπτωση έως 45%.

Πρόσφατα νομοθετήσαμε την έκπτωση κατά 70% στη ηλεκτρικό ρεύμα για όλες τις Δομές Κοινωνικής Αλληλεγγύης – μιλάμε για έναν αριθμό περίπου 3.500 Δομών – δεν γίνεται καμία αποκοπή ηλεκτρικού ρεύματος στους δικαιούχους του Κ.Ο.Τ. και βεβαίως υπάρχουν 8.000 νοικοκυριά που με εισήγηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επειδή ζουν σε δυσμενείς συνθήκες, έχουν απολύτως δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα.

Αναφερόμενος τώρα, στις νέες παραγωγικές δομές που επιδιώξαμε να δημιουργήσουμε το τελευταίο διάστημα, θέλω να επισημάνω την επιτυχία του προγράμματος «Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον», όπου ένα συνολικό κονδύλι της τάξης των  500 εκατ. ευρώ επενδύθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας σε ιδιωτικές κατοικίες, νοικοκυριών μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος.

Το πολύ πετυχημένο αυτό πρόγραμμα σχεδιάζουμε -ήδη έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ- να επεκταθεί και στα Δημόσια και Δημοτικά κτίρια, με μια συνολική μόχλευση κονδυλίων της τάξης του 1,5 δις ευρώ. Είναι μια νέα πρωτοβουλία στα ζητήματα της οικοδομής η οποία πάσχει συνολικά και για πρώτη φορά μπορούμε τώρα να λέμε ως Υπουργείο ότι διαμορφώνουμε ένα τοπίο στην οικοδομή με αειφορία, βιωσιμότητα και εξοικονόμηση ενέργειας.

Προχώρησε επίσης, σε αρκετό βαθμό ωρίμανσης, η Ηλεκτρική Διασύνδεση των νησιών της χώρας με την ηπειρωτική. Ήδη στις Κυκλάδες έχουμε ολοκληρώσει την Α’ φάση και ωριμάζει η διαδικασία και για την Κρήτη.

Προχωρήσαμε το πρόγραμμα της επιδότησης έως 60% για τη σύνδεση με Φυσικό Αέριο αρκετών χιλιάδων οικογενειών σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία. Ήδη Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία ζητούν και άλλα χρήματα, διότι εξαντλήθηκαν αυτά που είχαν στη διάθεσή τους.

Προχωρήσαμε και νομοθετήσαμε την Ηλεκτροκίνηση των αυτοκινήτων, μια μεγάλη προοπτική που μπορεί να διανοίξει μεγάλους ορίζοντες και για τα ελληνικά Πανεπιστήμια, αλλά και για τον επιχειρηματικό κόσμο.

Επιπλέον, να αναφέρω ότι προχωρά με γοργούς ρυθμούς η δημιουργία Πρατηρίων Συμπιεσμένου Φυσικού Αερίου από τη ΔΕΠΑ, έτσι ώστε να αποτελέσει καύσιμο υλικό και για τα φορτηγά και τα ΙΧ της χώρας πάρα πολύ γρήγορα. Τα πρώτα πρατήρια είναι ήδη πραγματικότητα.

Στο ζήτημα των ΑΠΕ, οφείλω να σημειώσω ότι ήδη η χώρα έχει υπερκαλύψει στα φωτοβολταϊκά και το στόχο του 2020 και πηγαίνουμε με το ρυθμό που αναμενόταν για την κάλυψη του εθνικού στόχου και στις υπόλοιπες Πηγές Ανανεώσιμης Ενέργειας.

Με τον Ενεργειακό Συμψηφισμό που νομοθετήθηκε πρόσφατα, δίνουμε μεγάλη προοπτική σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις και τον αγροτικό τομέα. Είναι μια παρέμβαση που μειώνει δραστικά το κόστος παραγωγής αγροτικών προϊόντων και άρα δίνει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα στα ελληνικά αγροτικά προϊόντα στην αγορά του εξωτερικού και ελπίζω ότι έτσι θα αξιολογηθεί αντίστοιχα από τους υπευθύνους.

Στο θέμα της Χωροταξίας και Πολεοδομίας, αντιμετωπίσαμε το ζήτημα των αυθαιρέτων, των οικοδομικών συνεταιρισμών και με τη Νομοθεσία για τη  Χωροταξική και Πολεοδομική Μεταρρύθμιση ουσιαστικά μειώσαμε το χρόνο έγκρισης των Σχεδίων Πόλης από 20-25 χρόνια σε 2 έως 4.

Έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για τα 12 Περιφερειακά Χωροταξικά Σχέδια, για τις 12 Περιφέρειες της χώρας, ενώ είναι ήδη Νόμος του κράτους το Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας και Αττικής, ένας οδικός άξονας για το αναπτυξιακό μέλλον για το 30% του ελληνικού πληθυσμού που διαβιεί στην περιοχή.

Υπάρχουν και άλλα ζητήματα που θα κληθείτε να αντιμετωπίσετε και είναι σε εξέλιξη, όπως η Ηλεκτρονική Πολεοδομία, η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίων κτλ.

Στα θέματα των Υδάτων έγινε μια σπουδαία δουλειά στα ζητήματα Διαχείρισης αυτού του αειφορικού και μεγάλου πλούτου της χώρας και αντίστοιχα στα Δάση, σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, έγιναν σοβαρές προσπάθειες για να εξασφαλιστούν τα αναγκαία κονδύλια, ώστε τα δάση μας να συνεχίσουν να αποτελούν ένα σπουδαίο παράγοντα ανάπτυξης και αειφορίας.

Αγαπητοί φίλοι, κύριε υπουργέ, κύριοι συνάδελφοι,

κλείνοντας, θέλω να σας πω ότι είναι χαρά να σας υποδέχομαι σ’ αυτό το Υπουργείο και παράλληλα ήταν μεγάλη προσωπική μου τιμή να συνεργάζομαι με στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης πολύ υψηλού επιπέδου, που κατάφεραν να φέρουν σε πέρας δύσκολα αντικείμενα, που σε άλλα Υπουργεία γίνονταν μόνο με εξωτερικές αναθέσεις. Και αυτό αποτελεί μια σπουδαία παρακαταθήκη, για την οποία θέλω να ευχαριστήσω ξεχωριστά το κάθε στέλεχος του Υπουργείου που μας βοήθησε σ’ αυτή την κατεύθυνση.

Να ευχηθώ ατομική και οικογενειακή ευτυχία σε κάθε συνεργάτη στο Υπουργείο και σε εσάς, κύριε Υπουργέ, καλή δύναμη και καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο που έχετε αναλάβει. Σας ευχαριστώ πολύ.

ΝΙΚΟΣ ΤΑΓΑΡΑΣ:  Θέλω κατ’ αρχήν να καλωσορίσω τον νέο Υπουργό, τους Αναπληρωτές Υπουργούς και τον Υφυπουργό, να τους ευχηθώ καλή δύναμη και καλή επιτυχία στο έργο που αναλαμβάνουν, σ’ έναν κρίσιμο και ζωτικό χώρο, σε μια δύσκολη εποχή για την πατρίδα μας.

Θέλω να τους ευχηθώ, γιατί τα θέματα με τα οποία θα απασχοληθούν το επόμενο διάστημα θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη, που είναι στόχος όλων μας. Μπορεί να σχεδιάζουμε στο Υπουργείο αυτό, αλλά μέσα από το σχεδιασμό όταν είναι σωστός και γρήγορος υλοποιούνται όλες οι επενδύσεις που είναι στοιχείο ανάπτυξης και λύσης του προβλήματος της ανεργίας.

Ο Υπουργός αναφέρθηκε λεπτομερώς σε όλες τις ενέργειες, λύνοντας προβλήματα πολλών δεκαετιών και ταυτόχρονα δρομολογώντας λύσεις μέσα από τις διαδικασίες της επιτάχυνσης και της απλοποίησης και αξιοποίησης ως εργαλείων τομέων, που δίνουν τη δυνατότητα το κράτος μας να εκσυγχρονιστεί και να μπορέσει να βοηθήσει και να σταθεί ενεργό και σοβαρό και υπεύθυνο δίπλα στον πολίτη.

Με αυτές τις παρατηρήσεις και μόνο και θέλοντας και εγώ να ευχαριστήσω όλους τους συνεργάτες, το προσωπικό που είχαμε τη δυνατότητα και την ευκαιρία σε μια στενή και δημιουργική συνεργασία να πετύχουμε αυτά που έχουμε ήδη επικοινωνήσει και να ευχηθώ πάλι κλείνοντας στους νέους Υπουργούς να έχουν την δύναμη, το κουράγιο να δημιουργήσουν και να προσθέσουν σ’ αυτή την κατεύθυνση που έχει ανάγκη η κοινωνία μας. Σ’ αυτή την προσπάθεια θέλω να δηλώσω ότι θα είμαστε δίπλα, συμβάλλοντας και εμείς από την πλευρά μας και προσωπικά στο να δημιουργηθούν συνθήκες που έχει ανάγκη ιδιαίτερα αυτές τις στιγμές η πατρίδα μας.

Σας ευχαριστώ πολύ για την συνεργασία και καλή επιτυχία στους νέους Υπουργούς.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Για λόγους θεσμικούς, θα πω ότι θα παραδώσω στον νέο υπουργό ένα κείμενο 43 σελίδων με τον απολογισμό του έργου, όπου είναι καταγεγραμμένα αυτά τα οποία έχουν ολοκληρωθεί, αλλά και βεβαίως αυτά που πρέπει να αντιμετωπίσει η νέα πολιτική ηγεσία. Καλή δύναμη.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Να σας καλημερίσω και εγώ, εκ μέρους της νέας πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου, του υπερ-υπουργείου ας το πούμε λίγο σχηματικά και λίγο υπερβολικά, που διαμορφώνεται. Βλέπω στα πρόσωπά σας όχι απλώς εργαζόμενους στο Υπουργείο, αλλά πρώτα απ’ όλα συνεργάτες. Συνεργάτες που μαζί ελπίζουμε να κάνουμε κάτι καλύτερο, αν όχι ν’ ανοίξουμε μια νέα εποχή για την παραγωγική  ανασυγκρότηση της χώρας μας.

Ξέρετε ότι η κρίση χρέους που αντιμετωπίζουμε δεν είναι στην ουσία κρίση χρέους. Το χρέος αξιοποιείται από τις νεοαποικιακές δυνάμεις της Ευρώπης, δυστυχώς, για να διαλύσουν και να κατεδαφίσουν τα πάντα στη χώρα μας. Η πραγματική κρίση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα πρώτα-πρώτα, πέραν των άλλων, είναι μια κρίση παραγωγική. Μια κρίση παραγωγικής διάλυσης και παραγωγικής υποβάθμισης. Γι’ αυτό άλλωστε η Κυβέρνησή μας, σε μια προσπάθεια να δώσει προτεραιότητα στην παραγωγική αναβάθμιση και ανασυγκρότηση της χώρας, έδωσε έναν καινούριο τίτλο, ένα καινούριο προσανατολισμό σ’ αυτό το Υπουργείο. Το Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, είναι Υπουργείο παραγωγικής και περιβαλλοντικής ανασυγκρότησης. Αυτά τα δύο πάνε μαζί. Δεν υπάρχει παραγωγική ανασυγκρότηση χωρίς περιβαλλοντική ανασυγκρότηση και το αντίθετο. Για την περιβαλλοντική ανασυγκρότηση της χώρας, ξέρουμε τα προβλήματα, δεν θα τα πω εδώ αυτή τη στιγμή. Δεν είναι κόστος, αλλά είναι συστατικό της περιβαλλοντικής αναβάθμισης και της αναπαραγωγικής προσπάθειας που πρέπει να καταβάλουμε.

Να ευχαριστήσω τον κύριο Μανιάτη, τον κύριο Ταγαρά και τον κύριο Παπαγεωργίου που για λόγους υποχρεώσεων απουσιάζει για την υποδοχή που  μας κάνανε, για τις ευχές τους και τα καλά τους λόγια και ιδιαίτερα να επισημάνω ότι έχουμε εδώ μία κανονική τελετή, ουσιαστική, μάλιστα παράδοσης. Αποχωρεί μία ηγεσία και αναλαμβάνει μια άλλη. Ο πολιτικός μας πολιτισμός επιβάλλει αυτό να γίνει μέσα σε ένα κλίμα θετικό, σε ένα κλίμα κατανόησης πέρα και έξω από διαφορές. Και αυτό τιμά και τον κύριο Μανιάτη και τους συνεργάτες του και φυσικά όλο το Υπουργείο.

Δεν ερχόμαστε εδώ για να κατεδαφίσουμε, αυτό είναι σαφές. Ερχόμαστε πρώτα απ’ όλα για να δημιουργήσουμε, βεβαίως όμως για να είμαστε συνεννοημένοι και για να αλλάξουμε πολιτική και για να αλλάξουμε προσανατολισμό. Και θα την  αλλάξουμε ριζικά, σε μια κατεύθυνση δημιουργική, προοδευτική, σε όφελος του Ελληνικού λαού, σε όφελος της Πατρίδας μας. Φυσικά, εδώ δεν ήρθα για να κάνω προγραμματικές δηλώσεις, ούτε είναι η ώρα αυτή. Προγραμματικές δηλώσεις θα κάνει η Κυβέρνηση  πολύ σύντομα στη  Βουλή και θα μας δοθεί η ευκαιρία σαν Υπουργείο να καταθέσουμε τις προγραμματικές μας κατευθύνσεις αναλυτικά, αλλά επιτρέψτε μου να πω δύο λόγια τα οποία νομίζω έχουν μια σημασία ως αρχική κατεύθυνση.

Ξέρετε ότι με την Κυβέρνησή μας δύο πράγματα τελείωσαν και τελειώνουν οριστικά από τη χώρα, επιδιώκοντας να βάλουμε τέρμα σε ένα κεφάλαιο το οποίο πλήγωσε βαθιά την Ελλάδα και το ελληνικό λαό : τέρμα με την Κυβέρνησή μας η τρόικα και τα μνημόνια και εδώ όσοι εφαρμοστικοί  νόμοι υπάρχουν στο Υπουργείο. Σταδιακά βεβαίως, αλλά πολύ σύντομα, ένας, ένας θα ακυρωθούν. Και αυτό είναι μια δέσμευση όπως ξέρετε της Κυβέρνησής μας, την οποία εμείς ως Πολιτική ηγεσία, εγώ, οι Αναπληρωτές συνεργάτες μου και ο κύριος Σγουρίδης, ο Υφυπουργός, έχουμε αναλάβει υποχρέωση την οποία θα φέρουμε σε πέρας.

Να πω, επίσης, ότι ένα από τα πρώτα μέτρα θα έλεγα στο Υπουργείο μας θα είναι να βάλουμε τέλος στη διάσπαση και την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Η ΔΕΗ θα παραμείνει και θα αναβαθμιστεί και θα ανασυγκροτηθεί ως δημόσια επιχείρηση με πλειοψηφικό δηλαδή μετοχικό πακέτο στο Δημόσιο, ως Δημόσια Επιχείρηση που θα λειτουργεί με δημόσιο χαρακτηριστικά και με αποκλειστικό γνώμονα αναπτυξιακά, περιβαλλοντικά και παραγωγικά κριτήρια και όχι βεβαίως κερδοσκοπικά. Στη ΔΕΗ έχουμε τη βούληση να δώσουμε μια νέα πνοή, γιατί αποτελεί το μεγάλο γίγαντα και το όχημα της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας μας και επιτρέψτε μου να πω ότι θέλουμε να επαναξετάσουμε όλες τις σχέσεις της, ώστε να την απαλλάξουμε από κάθε ληστρική διασύνδεση με ιδιωτικά συμφέροντα.

Επίσης, θα έλεγα ότι το πακέτο μετοχών των ΕΛΠΕ που έχει πάει στο ΤΑΙΠΕΔ για πώληση θα επανέλθει στο Δημόσιο. Και το Δημόσιο στα ΕΛΠΕ θα ασκήσει όλα τα καθήκοντα τα οποία προβλέπονται από την συμμετοχή. Θέλουμε μια νέα πορεία για τα διυλιστήρια και βεβαίως στο πλαίσιο αυτό πρώτη αιχμή μας είναι η πάταξη, δεν το συνδέω με τα διυλιστήρια, αλλά υπάρχει ένα πελώριο θέμα εδώ, της λαθρεμπορίας στα καύσιμα.

Ανασυγκρότηση λοιπόν της ΔΕΗ, ανασυγκρότηση του ενεργειακού χώρου για ενεργειακή επάρκεια, ασφάλεια και ασφαλώς προσιτές τιμές, για να δουλέψει πιο παραγωγικά και ανταγωνιστικά όλη η οικονομία μας και βεβαίως να ανακουφιστούν τα νοικοκυριά.

 

Στο πλαίσιο αυτό θα στηρίζουμε βεβαίως τις ΑΠΕ και ειδικότερα, θα έλεγα, θα στηρίξουμε τους μικρούς και πολύ μικρούς παραγωγούς φωτοβολταϊκών και ΑΠΕ, ώστε να γίνει βιώσιμη η επένδυση τους.

Θα πω και κάτι άλλο που έχει μια ιδιαίτερη σημασία και είναι πολύ επίκαιρο  τώρα, διότι το είπε και ο Πρωθυπουργός στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου : επιχειρήθηκε στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυτές τις μέρες που μεσολαβούν ανάμεσα στις εκλογές και την ανάληψη ευθυνών από τη νέα Kυβέρνηση, να υπάρξει μία ανακοίνωση ερήμην της Ελλάδας από την πλευρά της Ε.E., η οποία επέκρινε με ψυχροπολεμικούς τόνους τη Ρωσία και προετοίμαζε το έδαφος για νέες κυρώσεις. Εμείς αντιδράσαμε αμέσως και υπογραμμίσαμε ότι η Ελλάδα δεν είναι ο παρίας της Ευρώπης. Έχουμε προβλήματα, αλλά είμαστε ισότιμο μέλος και θέλουμε να έχουμε γνώμη, γνώμη που θα μετράει και δεν θέλουμε να λαμβάνονται αποφάσεις ερήμην μας.

Κλείνω αυτή την παρένθεση, γιατί έχει τη σημασία και διασυνδέεται με αυτό που θέλω να πω για τις εξωτερικές τις διεθνείς ενεργειακές σχέσεις της χώρας μας. Οι διεθνείς ενεργειακές σχέσεις της χώρας μας θα γίνουν πολυεπίπεδες και πολυδιάστατες και θα έχουν 4 ορίζοντες όχι έναν μόνο.

Δεν προτίθεμαι να είμαστε δορυφόροι κανενός. Η Ελλάδα στις διεθνείς ενεργειακές σχέσεις –δεν είναι αιχμή προς οποιαδήποτε πλευρά αυτό– θα έλεγα κινείται με βάση αποκλειστικά το εθνικό συμφέρον, το αναπτυξιακό  συμφέρον της χώρας, το λαϊκό συμφέρον. Και εδώ έχουμε πάρα πολλά να κάνουμε προς όφελος της χώρας νομίζω. Θα προσπαθήσουμε να τα κάνουμε ώστε και το ενεργειακό κόστος για την οικονομία μας να χαμηλώσει και πολλαπλές ωφέλειες ασφαλείας να έχει η πατρίδα μας. Δεν θέλω να μακρηγορήσω και να σας κουράσω και με άλλα θέματα που ίσως θα μπορούσα να αναφερθώ. Θα έχουμε την ευκαιρία να πούμε αναλυτικότερα τις κατευθύνσεις μας που θέλουμε να τις συζητήσουμε βεβαίως με όλους τους εργαζόμενους στο Yπουργείο. Θέλουμε να είναι συμμέτοχοι μιας πολιτικής με όλες τις υπηρεσίες του.

Συμφωνώ με τον κ. Μανιάτη ότι το προσωπικό εδώ, οι εργαζόμενοι, έχουν πολύ μεγάλα προσόντα και πολύ μεγάλη συμβολή και τεράστιες δυνατότητες.

Όλοι μαζί έχουμε μια ευθύνη εδώ, απέναντι στον Ελληνικό λαό που πρέπει να την υλοποιήσουμε, μακριά από κάθε διαπλοκή, με πλήρη διαφάνεια και με απόλυτη λογοδοσία στον πολίτη.

Εδώ είμαστε εμείς πρώτα από όλα, αλλά όλοι μας, για να υπηρετούμε τους πολίτες. Κάθε μας κίνηση, κάθε ενέργεια αφορά τους πολίτες, Έλληνες και Ελληνίδες, αφορά τον ελληνικό λαό, αφορά την πατρίδα μας.

Ό, τι καλύτερο κάνουμε, έχει ανταπόκριση στην Ελλάδα και στην προοπτική της. Εμείς θα βγάλουμε τη χώρα από την κρίση με τη δουλειά μας, με την ευσυνειδησία μας, με την ευθύνη μας, δίνοντας τον καλύτερο εαυτό μας. Εμείς θα προσπαθήσουμε να το κάνουμε, όσο μπορούμε βεβαίως και αυτό ελπίζουμε να φανεί στην πράξη. Γιατί τα λόγια ξέρετε είναι εύκολα, τα λέμε στην αρχή όλοι, αλλά οι πράξεις λίγο είναι πιο δύσκολες από τα λόγια. Ελπίζουμε και στις πράξεις να ανταποκριθούμε στην εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού. Μαζί σας πιστεύω ότι θα κάνουμε πολλά βήματα, αν όχι άλματα και γρήγορα άλματα για θετικότερες, προοδευτικότερες, δημοκρατικότερες εξελίξεις στην πατρίδα μας.

Σας ευχαριστούμε για την παρουσία σας, για την ανταπόκρισή σας και είμαστε σίγουροι ότι θα στηρίξετε τις προσπάθειες μας και εμείς να είστε σίγουροι ότι θα στηριχθούμε σε εσάς για να βοηθήσουμε τον ελληνικό λαό και να βγούμε από αυτή την καταραμένη κρίση που αντιμετωπίζουμε και να δούμε καλύτερες μέρες.

Σας ευχαριστώ πολύ.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ : Ευχαριστούμε, καταρχάς, θερμά τους απερχόμενους συναδέλφους οι οποίοι παραδίδουν ένα έργο, το οποίο θα συνεχίσουμε στην πολιτική κατεύθυνση που δεσμεύτηκε ο Πρωθυπουργός και που μας έδωσε εντολή ο Ελληνικός λαός, πρόσφατα.

Ας πούμε ότι είμαστε το πιο πλούσιο Υπουργείο, το Υπουργείο με τους μεγαλύτερους πόρους. Γιατί, οι Φυσικοί Πόροι και τα κοινά αγαθά είναι ο μεγαλύτερος πλούτος της χώρας μας.

Ένας τεράστιος πλούτος, που όπως πολύ σωστά ανέφερε ο Υπουργός, είναι ο βασικός πυλώνας για κάθε υγιή οικονομική δραστηριότητα και για την μελλοντική ευμάρεια. Είναι όμως ταυτόχρονα ένα αγαθό, ένας πλούτος, ο οποίος μετατρέπεται σε κόστος όταν υπάρχει μια ληστρική και αλόγιστη εκμετάλλευση, είτε από άγνοια, είτε επειδή κάποιοι άνθρωποι προτιμούν να έχουν υπερκέρδη σήμερα, κλέβοντας το μέλλον των παιδιών μας.

Αυτό που έχει παρανοήσει πολλές φορές ο κόσμος με τη σημερινή αλόγιστη εκμετάλλευση, είναι ακριβώς αυτό :  θεωρούν ότι το Περιβάλλον είναι ένα κόστος. Το Περιβάλλον δεν είναι ένα κόστος και θεωρώ αναβάθμιση του Υπουργείου Περιβάλλοντος όταν συνδέεται με την παραγωγική ανασυγκρότηση.

Γιατί, όπως θα πει και ο συνάδελφος δυο κουβέντες για την Αγροτική Ανάπτυξη που είναι βασικός πυλώνας του πρωτογενούς τομέα, δεν νοείται Αγροτική Ανάπτυξη χωρίς Περιβάλλον. Δεν νοείται Παραγωγική Ανασυγκρότηση χωρίς το Περιβάλλον.

Εμείς, λοιπόν, αυτή τη στιγμή εκείνο για το οποίο δεσμευόμαστε -και απέναντι στους ενεργούς πολίτες- είναι ότι, θα πιάσουν τόπο οι αγώνες τους τόσα χρόνια ώστε τα κοινά και δημόσια αγαθά να είναι κτήμα όλων μας, να είναι υγιής και δημόσια η πρόσβαση σε αυτά τα αγαθά. Είτε του πολίτη, είτε του υγιούς επιχειρηματία που θέλει προστατεύοντας και αυτός το περιβάλλον να παράγει σε ένα υγιές πλαίσιο και να ‘χουμε αυτό που λέμε καινούργιες, χιλιάδες καινούριες θέσεις εργασίας, όπως γίνεται σε πολλές άλλες πόλεις της Ευρώπης.

Σε αυτή τη κατεύθυνση θα κινηθούμε και δεσμευόμαστε ότι οι πόρτες του Υπουργείου στους πολίτες θα είναι ανοιχτές για τις συμβουλές τους. Γιατί τόσα χρόνια αυτοί οι άνθρωποι, σε ένα αφιλόξενο πολιτικό περιβάλλον, κατάφεραν και προάσπισαν αυτά τα κοινωνικά αγαθά.

Εμείς λοιπόν είμαστε η φωνή τους αυτή τη στιγμή και δεν θα τους προδώσουμε. Σας ευχαριστώ!

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ : Αν και η βασική μου αρμοδιότητα είναι τα θέματα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όμως ο τίτλος και μόνο του Υπουργείου απλά ερμηνεύεται ότι, ναι μεν ο αγροτικός χώρος θα είναι το εργαλείο στο οποίο θα στηριχθεί, αλλά ο πρωτογενής τομέας στο σύνολό του θα είναι αυτός που θα εμπεριέχει στη θέση του περιβαλλοντικού οφέλους και οικονομικό όφελος.

Διότι, είναι αδιανόητο αυτή την ώρα να έχουμε εστιαστεί στον κάμπο και τις πεδιάδες της χώρας, όταν και οι ορεινοί όγκοι μπορούν να συμβάλλουν μέσα από την σωστή εκμετάλλευση των δασικών οικοσυστημάτων και μέσα από μια ώθηση του τουριστικού τομέα και των περιβαλλοντικών υπηρεσιών και να δώσουν αυτό το συνολικό στίγμα.

Επιτρέψτε μου να πω και εγώ με τη σειρά μου, ότι από τους Υπουργούς οπωσδήποτε υπήρξε μια δουλειά, θα έλεγα άγχους, πάνω στα αντικείμενα που υπηρετούσαν, αλλά έχουμε όμως μια διαφορετική ιδεολογική προσέγγιση -και ιδιαίτερα αφετηρία- για να αντιμετωπίσουμε ορισμένα ζητήματα.

Με τον κ. Ταγαρά είχαμε και κάποιες συγκρούσεις στη Βουλή, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι για ζητήματα όπως το Κτηματολόγιο, που είναι πάρα πολύ σοβαρά, θα καθίσουμε στη δουλειά σας. Θα προσεγγίσουμε όμως τα ζητήματα από μια διαφορετική αφετηρία και θέλω να πιστεύω ότι το έργο αυτό που είναι ακόμη ημιτελές, θα το συνεχίσουμε και στο τέλος θα υπάρξει ένα επιτυχές αποτέλεσμα και για το Περιβάλλον και για την Οικονομική Ανάπτυξη της χώρας.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΓΟΥΡΙΔΗΣ : Ευχαριστούμε την απερχόμενη ηγεσία του Υπουργείου για την ενημέρωση.

Έχουν ειπωθεί πολλά και θέλω ένα μόνο να σας πω: ότι η ομάδα αυτού του υπερ-Yπουργείου, έτσι όπως είναι συγκροτημένο, θα λειτουργήσει συνολικά, με έναν και μόνο στόχο  Το συμφέρον της Ελλάδας και των Ελλήνων πολιτών.

Και η συνεργασία με τους θεσμικούς φορείς και τους υπηρεσιακούς παράγοντες θα είναι συνεχής και αγαστή, διότι μέσα από αυτή τη συνεργασία θα επιτύχουμε το στόχο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Κύριε Υπουργέ, είναι στις προτεραιότητες της νέας πολιτικής ηγεσίας η παροχή για δωρεάν ρεύμα σε 400.000 ευπαθή νοικοκυριά;

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ : Βεβαίως. Όλες οι δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει με το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης και άλλες γενικότερες, θα υλοποιηθούν στο ακέραιο. Δεν αναφέρθηκα σε όλες, διότι θα έκανα τότε μια πολύωρη ομιλία που δεν έχει νόημα, διότι εδώ γίνεται μια παραλαβή και είπα δύο πράγματα προγραμματικού χαρακτήρα που έχουν μια ξεχωριστή σημασία για τον προσανατολισμό του Υπουργείου και της Κυβερνητικής πολιτικής. Στα άλλα, θα αναφερθούμε τις επόμενες ημέρες και ασφαλώς αναλυτικά στις προγραμματικές δηλώσεις.

Να σημειώσω επίσης – και έχει και αυτό εξαιρετική σημασία – πως θα σταματήσει η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ. Είναι προφανέστατη δέσμευσή μας και είναι θέμα στρατηγικής σημασίας για την Ενεργειακή Στρατηγική της χώρας μας. Τέρμα η ιδιωτικοποίηση. Ο ΑΔΜΗΕ δεν ιδιωτικοποιείται.

Δεν υπάρχει ιδιωτικοποίηση που θα προχωρήσει στον τομέα της Ενέργειας. Θα στηρίξουμε τις Δημόσιες επιχειρήσεις ως Δημόσιες και θα προσπαθήσουμε να αλλάξουμε τον προσανατολισμό τους. Να δουλέψουν πιο αποδοτικά και πιο παραγωγικά, προς το κοινωνικό συμφέρον και αναπτυξιακό συμφέρον της χώρας, βοηθώντας στη γενικότερη ανασυγκρότηση και διέξοδο της χώρας από την κρίση.

Η ιδιωτικοποίηση και μάλιστα με ληστρικούς όρους είναι τελείως έξω από τη λογική τη δική μας. Αυτό είναι σαφές, σαφέστατο. Θέλουμε έναν ισχυρό δημόσιο τομέα που θα παίζει επιτελικό ρόλο, αλλά ουσιαστικό ως όχημα και εργαλείο μιας νέας αναπτυξιακής στρατηγικής.