1. Home
  2. Νέα
  3. Β. Αμερική: Ενεργειακές εταιρείες “ψάχνουν” ρευστό στα hedge funds

Β. Αμερική: Ενεργειακές εταιρείες “ψάχνουν” ρευστό στα hedge funds

0

ΔΟΛΑΡΙΟΟι μικρές και μεσαίου μεγέθους ενεργειακές εταιρείες της Βόρειας Αμερικής  αναζητούν ρευστό σε εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης, ως αποτέλεσμα της πτώσης της τιμής του πετρελαίου κατά 60%, που σφίγγει τον κλοιό των γνωστών επενδυτών.

Τα hedge funds, οι εταιρείες δηλαδή που επενδύουν σε μη εισηγμένες αλλά και οι μεγιστάνες όπως ο Καρλ Ικάν, βρίσκονται μεταξύ των εναλλακτικών πηγών. Κι ενώ σημαντική μερίδα του πετρελαϊκού κλάδου αγωνίζεται να επιβιώσει και κάποιες πετρελαϊκές προχωρούν σε μείωση προσωπικού και πάγωμα μισθών, συνεχίζεται η μεγαλύτερη απεργιακή κινητοποίηση που έχουν κάνει από το 1980 οι εργαζόμενοι στον πετρελαϊκό τομέα των ΗΠΑ, με τα εργατικά συνδικάτα να διεκδικούν αυξήσεις μισθών και βελτίωση των συνθηκών εργασίας.

Ενόψει του Απριλίου, όπου οι τράπεζες  θα αναθεωρήσουν το ύψος της υποθήκης που ζητούν για να ανοίξουν πιστωτική γραμμή, γίνεται με ταχύτερους ρυθμούς η στροφή των μικρομεσαίων πετρελαϊκών στις εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης.

Η Eclipse Resources Corp έχει στραφεί από τον Δεκέμβριο σε εταιρείες και επενδυτές που τοποθετούνται σε μη εισηγμένες. Σύμφωνα με δήλωση του οικονομικού διευθυντή της, Μάθιου ντε Νέτζα, στο Bloomberg, έγινε απαγορευτικά υψηλό το κόστος έκδοσης ανασφάλιστου χρέους για τη χρηματοδότηση επενδύσεων. Οι μετοχές της Eclipse έχουν υποχωρήσει κατά 77% από τις 20 Ιουνίου, οπότε η τιμή του πετρελαίου ήταν 107 δολάρια το βαρέλι. Αποτέλεσμα ήταν, τρεις ημέρες πριν από το νέο έτος, να πουλήσει νέες μετοχές ύψους 325 εκατ. δολαρίων στο μεγαλύτερο επενδυτή της, την EnCap Investments, ενώ άντλησε πρόσθετα κεφάλαια από την KKR&CO για να χρηματοδοτήσει δραστηριότητές της για το 2015.

Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια επενδυτές και εταιρείες που επενδύουν σε μη εισηγμένες έχουν αντλήσει 15 δισ. δολάρια για να τα τοποθετήσουν γενικότερα στον ενεργειακό κλάδο. Εταιρείες όπως οι Carlyle Group, Apollo Global Management LLC, Blackstone Group LP και KKR αντλούν δισεκατομμύρια για τη χρηματοδότηση νέων επενδυτικών ταμείων που έχουν δημιουργηθεί τους τελευταίους μήνες με σκοπό την επένδυση σε χειμαζόμενες πετρελαϊκές εταιρείες. Η Blackstone ζητάει από τους πελάτες περισσότερα από ένα δισ. δολάρια για τη χρηματοδότηση δύο ταμείων που θα αγοράζουν ομόλογα πετρελαϊκών. Οι παραδοσιακοί επενδυτές σε ομόλογα ζητούν πολύ υψηλότερες αποδόσεις, καθώς έχει αλλάξει τελείως το κλίμα από τότε που εισέρρεαν φθηνά κεφάλαια.

Όσον αφορά στις εκτιμήσεις για πτωχεύσεις ενεργειακών εταιρειών, αναμένεται πως θα διπλασιασθεί φέτος στο 8% το ποσοστό των ομολόγων «σκουπιδιών» που έχουν εκδοθεί από ενεργειακές και δεν θα αποπληρωθούν. Την Κυριακή, το εργατικό συνδικάτο που αντιπροσωπεύει το προσωπικό 200 διϋλιστηρίων, τερματικών σταθμών, αγωγών και μονάδων χημικών στις ΗΠΑ ανέστειλε την παραγωγή σε εννέα μονάδες, καθώς δεν κατέστη δυνατή η σύναψη συμφωνίας για νέα συλλογική σύμβαση.

Από την ημερομηνία που ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις, την 21η Ιανουαρίου,  το συνδικάτο έχει απορρίψει πέντε διαφορετικές προσφορές που πρότεινε η Royal Dutch Shell εκ μέρους πετρελαϊκών κολοσσών όπως οι Exxon Mobil Corp και Chevron Corp. Μέχρι στιγμής, πάντως, η απεργία έχει αποτέλεσμα την ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου, με το Brent να κυμαίνεται, χθες το βράδυ, σε επίπεδα γύρω στα 51,54 δολ./βαρέλι και το αργό ΗΠΑ στα 48,42 δολ./βαρέλι.