1. Home
  2. Θεσμικοί
  3. φορείς
  4. Lamda: Το Ελεγκτικό Συνέδριο έχει πει το ναι για το Ελληνικό

Lamda: Το Ελεγκτικό Συνέδριο έχει πει το ναι για το Ελληνικό

0

ΕΛΛΗΝΙΚΟΗ Lamda Development απαντά στον Π. Λαφαζάνη, για το ζήτημα πώλησης του Ελληνικού, τονίζοντας την απόφαση- έγκριση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Ο υπουργός ΠΑΠΕΝ, κ. Λαφαζάνης, ανέφερε στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων, ότι η σύμβαση πώλησης του Ελληνικού είναι σκανδαλώδης, ενώ τα σχέδια για την αξιοποίησή του είναι ακραία αντιπεριβαλλοντικά και ξεκαθάρισε ότι θα επανεξεταστεί, με πρόθεση της κυβέρνησης να ακυρωθεί.

Η διοίκηση της Lamda Development, με χθεσινή ανακοίνωσή της, έδωσε απάντηση στον υπουργό, επισημαίνοντας ότι η σύμβαση υπεγράφη έπειτα από την αμετάκλητη απόφαση-έγκριση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, «την οποία οφείλουμε να σεβαστούμε πλήρως».

Στην ανακοίνωση τονίζεται ακόμη, ότι «οι δηλώσεις του κ. Λαφαζάνη επιφέρουν επίσης την ενοχοποίηση μιας εισηγμένης στο ελληνικό χρηματιστήριο εταιρείας, της Lamda Development, που εργάσθηκε με απόλυτο σεβασμό στην κείμενη νομοθεσία και στο πλαίσιο μιας διεθνούς διαγωνιστικής διαδικασίας για διάστημα μεγαλύτερο των δύο ετών, επενδύοντας εκατομμύρια ευρώ προκειμένου να διαμορφώσει ένα σύγχρονο επιχειρησιακό σχέδιο για την ανάπτυξη της οικονομίας και τη μείωση της ανεργίας». Παράλληλα, ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στο θέμα του αποθαρρυντικού μηνύματος που εκπέμπεται προς μακροπρόθεσμους διεθνείς επενδυτές.

Σημειώνεται ακόμη, ότι εκτός από τη Lamda Development, στην επένδυση για την ανάπτυξη της έκτασης του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό, συμμετέχουν επίσης η μεγαλύτερη μη κρατική εταιρεία της Κίνας, η Fosun, και το κρατικό επενδυτικό fund του Αμπου Ντάμπι, Al Maabar.

Αναφορικά με τις επιπτώσεις για το περιβάλλον, η ανακοίνωση της εισηγμένης στέκεται στη δημιουργία ενός από τα μεγαλύτερα πάρκα παγκοσμίως (περίπου 2.000 στρέμματα), που θα αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, «έπειτα από 13 χρόνια πλήρους εγκατάλειψης, μόλυνσης του περιβάλλοντος και του υπεδάφους, εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα τσιμέντου και πληθώρα παράνομων χρήσεων».

Την αρνητική κατάσταση που επικρατεί επιβεβαιώνει και η κατάληξη της ανακοίνωσης της Lamda Development, όπου τονίζεται η ανάγκη συζήτησης και διαβούλευσης από την πλευρά της νέας κυβέρνησης, αντί για μονομερείς τοποθετήσεις. Πάντως, επισημαίνεται ότι θα επιδιωχθεί διάλογος και γόνιμη συνεννόηση με το Δημόσιο αναφορικά με το έργο του Ελληνικού. Ωστόσο οι έως τώρα χειρισμοί φαίνεται ότι δεν αφήνουν πολλά περιθώρια σύγκλισης.

Να σημειωθεί ότι ήδη το ζήτημα του Ελληνικού διερευνάται από τον επίκουρο εισαγγελέα Διαφθοράς, Γιάννη Δραγάτση, ο οποίος εξετάζει το αν έχει διαπραχθεί το αδίκημα της κακουργηματικής απιστίας σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου κατά την υπογραφή της σύμβασης. Ο κ. Δραγάτσης έχει διορίσει και ειδικό πραγματογνώμονα, που θα αποτιμήσει την αξία της έκτασης, αλλά και τη διαδικασία που ακολουθήθηκε. Υπενθυμίζεται ότι το καθαρό τίμημα της μεταβίβασης ανήλθε σε 915 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, σε πρόσφατη έκθεσή του, έκανε λόγο για αξία της τάξεως των 2,5 δισ. ευρώ.