1. Home
  2. ΑΠΕ
  3. Air Liquide: Αυξήθηκε ο κύκλος εργασιών και τα καθαρά κέρδη το 2014

Air Liquide: Αυξήθηκε ο κύκλος εργασιών και τα καθαρά κέρδη το 2014

0

Air LiquideΑύξηση στον κύκλο εργασιών και καθαρών κερδών σημείωσε το 2014 ο όμιλος Air Liquide.

Ειδικότερα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών του 2014 έφτασε τα 15,358 δισ. ευρώ, μία αύξηση του +4,5% σε σύγκριση με το 2013. Στα δημοσιευμένα αποτελέσματα, η αύξηση ήταν +0,9 %, λόγω της δυσμενούς επίδρασης των συναλλαγματικών διαφορών κατά τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2014.

Ο κύκλος εργασιών του Κλάδου Αέρια & Υπηρεσίες, που έφτασε τα 13,867 δισ. ευρώ, σημείωσε αύξηση +4,1% συγκριτικά, επίδοση που αντανακλά τη συνδυασμένη επίδραση της οργανικής ανάπτυξης των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων μας όλη τη χρονιά, με τη συνεισφορά των νέων μονάδων παραγωγής, την αύξηση της δυναμικής μονάδων παραγωγής και των εξαγορών.

Σε συγκριτική βάση, όλες οι δραστηριότητες του Κλάδου «Αέρια και Υπηρεσίες» σημείωσαν αύξηση του κύκλου εργασιών κατά το 2014:

– Ο Κλάδος Μεγάλες Βιομηχανίες, αυξημένος κατά +3,6%, επωφελήθηκε από τη σταθερή ζήτηση για αέρια και υδρογόνο στην Ασία, ειδικά στην Κίνα, από τις υψηλότερες πωλήσεις αερίων στις ΗΠΑ και τη Λατινική Αμερική και τις υψηλότερες πωλήσεις υδρογόνου στη βιομηχανία διύλισης της Βόρειας Ευρώπης

– Οι καλές επιδόσεις του Κλάδου Βιομηχανικές Πωλήσεις – Εμπόριο, με αύξηση +3,0%, οφείλονται κυρίως στις αυξημένες πωλήσεις σε όλες τις δραστηριότητες στην Κίνα και στις σταθερές πωλήσεις στη Βόρεια Αμερική, κυρίως στον Καναδά. Στην Ευρώπη, όπου εμφανίζονται αντιφατικές εικόνες Δυτικά και Ανατολικά, παρατηρήθηκε ελαφριά βελτίωση κατά το τέταρτο τρίμηνο. Οι πωλήσεις σημείωσαν ισχυρή άνοδο (+9,0%) στις αναπτυσσόμενες οικονομίες.

– Ο κύκλος εργασιών του Κλάδου Φροντίδα Υγείας, αυξημένος κατά +3,7%, σημείωσε βελτίωση σε όλες τις γεωγραφικές ζώνες, με διψήφια νούμερα στη Νότια Αμερική και τις αναπτυσσόμενες οικονομίες της Ασίας. Η ανάπτυξη οφείλεται για άλλη μία φορά στην αυξημένη ζήτηση για υπηρεσίες φροντίδας υγείας στο σπίτι (+5,5%), παρά τις σημαντικές δασμολογικές πιέσεις στην Ευρώπη, και τις υψηλότερες πωλήσεις της νοσοκομειακής υγιεινής (+6,1%).

– Στον Κλάδο Ηλεκτρονικής καταγράφεται αύξηση +12,0%, λόγω των υψηλότερων πωλήσεων των πρόδρομων εξελιγμένων αερίων σε Κίνα και ΗΠΑ, καθώς και των ειδικών αερίων και της σειράς ALOHA™ σε ΗΠΑ, Ιαπωνία και Ταϊβάν. Η δραστηριότητα της αμερικανικής εταιρίας Voltaix, που εξαγοράστηκε το 2013, επίσης συνέβαλε στις επιδόσεις κατά το 2014.

Ο Κλάδος Engineering & Τεχνολογίας αυξήθηκε κατά +15,6%, συγκριτικά, ενισχυμένος από την πρόοδο έργων πελατών, ενώ η λήψη παραγγελιών (€ 1,4 δις) βρίσκεται σε καλό επίπεδα.

Το λειτουργικό κέρδος του Ομίλου έφτασε στο 17,1%, αυξημένος κατά +20 μονάδες βάσης, χάρη στα οφέλη από προγράμματα βελτίωσης απόδοσης ύψους € 321 εκατ., που υπερβαίνουν κατά πολύ τον ετήσιο στόχο. Η βελτίωση αυτή ήταν ακόμα εντονότερη στον Κλάδο Αέρια και Υπηρεσίες (+40 μονάδες βάσης). Τα καθαρά κέρδη (μερίδιο του Ομίλου) είναι 1,665 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 3,8%, μετά την προσαρμογή από συναλλαγματικές διαφορές και σημαντικές επιπτώσεις, και + 1,5%, σύμφωνα με τις δημοσιεύσεις. Ο πραγματικός φορολογικός συντελεστής αυξήθηκε από 26,6% το 2013 έως 28,3% το 2014.

Το μοντέλο ταμειακών ροών του Ομίλου άλλη μια φορά απέδειξε τη σταθερότητα του, διαμορφώνοντας τα καθαρά χρέη στα 6,306 δισ. ευρώ, σχεδόν αμετάβλητα, εξαιρουμένων των συναλλαγματικών επιπτώσεων, και βελτιώνοντας ελαφρώς τις οφειλές προς ίδια κεφάλαια κατά 53%. Η απόδοση του απασχολούμενου κεφαλαίου μετά από φόρους διαμορφώθηκε στο 11,1%, εξαιρουμένων των συναλλαγματικών επιπτώσεων (10,8% σύμφωνα με τις δημοσιεύσεις), και θα βελτιωθεί με την αύξηση της δυναμικής των προγραμμάτων βελτίωσης που επί του παρόντος βρίσκονται σε φάση ανάπτυξης.

Σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα του 2014, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Air Liquide, Benoit Potier, δήλωσε:

«Σε ένα ανομοιγενές περιβάλλον, το οποίο χαρακτηρίστηκε επίσης από ραγδαίες αλλαγές στις συναλλαγματικές ισοτιμίες και την τιμή του πετρελαίου, ο Όμιλος σημείωσε σταθερές επιδόσεις, σε πωλήσεις, λειτουργικό κέρδος και ταμειακές ροές.  Η αύξηση του κύκλου εργασιών κατά το 2014 οφείλεται κυρίως στη δυναμική των αγορών της Αμερικής, Ασίας-Ειρηνικού και των αναπτυσσόμενων οικονομιών, καθώς και στον εύρωστο Κλάδο Ηλεκτρονικής. Στην Ευρώπη, οι επιδόσεις εμφανίζονται αντιφατικές, σημειώνοντας ωστόσο μικρή βελτίωση κατά το τέταρτο τρίμηνο. Συνολικά, και συγκριτικά με την προηγούμενη χρήση, όλες οι δραστηριότητες των Κλάδων Αέρια & Υπηρεσίες και Engineering & Technology εμφανίζονται αυξημένες κατά το τέταρτο τρίμηνο, καθώς και συνολικά για όλο το έτος.  Το 2014, ο Όμιλος συνέχισε να βελτιώνει την ανταγωνιστικότητά του, κυρίως μέσα από την επιτυχημένη προσαρμογή του και την ουσιαστική βελτίωση της αποτελεσματικότητας, που οδήγησε στην αύξηση του λειτουργικού κέρδους. Η σταθερότητα του ισολογισμού μας, τα επενδυτικά σχέδια ύψους € 2,8 δις και η υπογραφή νέων συμβάσεων θα συνεχίσουν να συνεισφέρουν στην ανάπτυξη κατά τα επόμενα χρόνια, συνδυαστικά με τις πρωτοβουλίες που έχουν σχεδιαστεί για να επιταχύνουν την καινοτομία.  Υπό αυτό το πρίσμα, και εάν δεν προκύψουν αλλαγές στο οικονομικό περιβάλλον, η Air Liquide πιστεύει ότι το 2015 θα αποτελέσει ακόμη μία χρονιά με αυξημένα καθαρά κέρδη».