1. Home
  2. ΑΠΕ
  3. Φθηνότερη παραγωγή από το 2025

Φθηνότερη παραγωγή από το 2025

0

ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ2Το κόστος της ηλιακής ενέργειας θα είναι χαμηλότερο από της ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα ή με φυσικό αέριο από το 2025 στις περιοχές εκείνες της Ε.Ε. με έντονη ηλιοφάνεια, σύμφωνα με νέα μελέτη του Ινστιτούτου Φράουνχόφερ.

Ειδικότερα, η εκτίμηση του Ινστιτούτου είναι ότι το κόστος των φωτοβολταϊκών θα πέσει στα 0,04-0,06 ευρώ ανά κιλοβατώρα ως το 2025 και εν συνεχεία στα 0,02-0,04 ευρώ ως το 2050. Η μελέτη εκπονήθηκε εκ μέρους της οργάνωσης Agora Energiewende και προειδοποιεί παράλληλα για τους κινδύνους που προκύπτουν από το κακό ρυθμιστικό πλαίσιο και τις επιδοτήσεις υψηλού ρίσκου που θα μπορούσαν να αυξήσουν τα κόστη των φ/β κατά το ήμισυ.

Σύμφωνα με τους συντάκτες, χρησιμοποιήθηκαν συντηρητικές εκτιμήσεις για τα παραπάνω σενάρια και δεν λήφθηκαν υπόψη καινοτομίες που θα μπορούσαν να μειώσουν ακόμα περισσότερο την τιμή του ηλεκτρισμού. Όλα αυτά ενώ σήμερα το κόστος της ηλεκτροπαραγωγής με μεγάλα φ/β πάρκα στη Γερμανία βρίσκεται στα 0,09 ευρώ ανά κιλοβατώρα και αυτή των συμβατικών μονάδων στα 0,05-0,10 ευρώ.

Με βάση την εκτίμηση για πτώση του κόστους της παραγωγής με φ/β, η μελέτη υπολογίζει ότι θα παίξουν στο μέλλον έναν σημαντικό ρόλο για μείωση της εξάρτησης της Ε.Ε. από ενεργειακές εισαγωγές.