1. Home
  2. Νέα
  3. Διχοτόμηση της Naftogaz λόγω χρέους

Διχοτόμηση της Naftogaz λόγω χρέους

0

NAFTOGAZΔιχοτομείται η κρατική εταιρεία φυσικού αερίου της Ουκρανίας, Naftogaz, έως το τέλος του 2015, με το δίκτυο μεταφοράς να περνάει στον έλεγχο του ιδιωτικού τομέα, σύμφωνα με δηλώσεις του πρωθυπουργού, Αρσένι Γιάτσενουκ.

«Απευθυνόμαστε σε όλους του δυτικούς εταίρους μας: ο νόμος για τον εκσυγχρονισμό και τη λειτουργία του συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου έχει εγκριθεί. Αξιότιμοι Ευρωπαίοι και Αμερικανοί, έχετε τη δυνατότητα να γίνετε μέτοχοι στο σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου της Ουκρανίας», είπε ο κ. Γιάτσενουκ, μιλώντας σε εκδήλωση.

Οι προτεραιότητες της ουκρανικής κυβέρνησης ως το τέλος του έτους είναι η στροφή στην παροχή φυσικού αερίου από τις χώρες της ΕΕ, η αγορά φυσικού αερίου σε χαμηλότερες τιμές τους επόμενους μήνες και η διάσπαση της Naftogaz σε τρεις -ξεχωριστές- εταιρείες.

Το Κίεβο θα προχωρήσει στη μερική ιδιωτικοποίηση της Naftogaz, λόγω του υπέρογκου χρέους που βαραίνει την εταιρεία.

Στις αρχές του 2015, το έλλειμμα στα ταμεία της ήταν 6,8 δισ. δολάρια, όταν συνολικά το έλλειμμα του ουκρανικού κράτους ήταν 4,5 δισ. δολάρια.

Η μεταφορική ικανότητα του συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου της χώρας είναι 228 δισ. κυβικά μέτρα (bcm) στην είσοδο και 178,5 bcm στην έξοδο.

Το σύστημα αποτελείται από 72 σταθμούς συμπίεσης, 110 σημεία αγοραπωλησιών (production shops) και 1.450 σταθμούς διανομής. Το συνολικό μήκος των αγωγών είναι 38.600 χιλιόμετρα.