1. Home
  2. Θεσμικοί
  3. φορείς
  4. Επίσκεψη Λαφαζάνη στη Σόφια για τον “κάθετο αγωγό”

Επίσκεψη Λαφαζάνη στη Σόφια για τον “κάθετο αγωγό”

0

ffea399d0bfcbf79f4da782b661cf3db7ded0c92df5e8135300088f2e39adf62Τα ζητήματα του φυσικού αερίου και των αγωγών φαίνεται ότι αποτελούν ύψιστη προτεραιότητα για την κυβέρνηση. Μετά τον κύκλο συναντήσεων με τους Ρώσους αξιωματούχους, επίκειται νέα επίσκεψη του υπουργού ΠΑΠΕΝ, Π. Λαφαζάνη, στη Σόφια με βασικό αντικείμενο της συνάντησης να αποτελεί η προώθηση του Κάθετου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου, από την Ελλάδα προς Βουλγαρία και Ρουμανία.

Ενόψει της συνάντησης ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας συναντήθηκε με την Πρέσβη της Βουλγαρίας στην Αθήνα Εμίλια Κράλεβα.

Στόχος του νέου κάθετου διαδρόμου είναι η κεντρική σύνδεση των ήδη υ υπάρχοντων συστημάτων φυσικού αερίου των Βαλκανίων, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα διακίνησης ποσοτήτων αερίου από το Βορρά στο Νότο και αντίστροφα.

Κύριο τμήμα του Κάθετου Διαδρόμου, είναι ο ελληνο-βουλγαρικός αγωγός IGB (Interconnector Greece-Bulgaria) που θα συνδέει την Κομοτηνή με τη βουλγαρική πόλη Στάρα Ζαγορά.

Ο IGB προβλέπεται να διασυνδεθεί τόσο με τον αγωγό του ΔΕΣΦΑ, όσο και με τον αγωγό ΤΑΡ (που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαιτζάν στην Ευρώπη), η κατασκευή του οποίου αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2019.

Το πλάνο της κατασκευής προβλέπει ότι η μεταφορική ικανότητα του IGB θα κυμαίνεται στα 3 – 5 δισ. κυβικά μέτρα αερίου ετησίως, ενώ η έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών προγραμματίζεται για τις αρχές του 2016.