1. Home
  2. Καύσιμα
  3. ΔΕΣΦΑ: πιστοποίηση χρωματογράφων φ/α

ΔΕΣΦΑ: πιστοποίηση χρωματογράφων φ/α

0

desfa-660Θετικό ήταν το αποτέλεσμα των διαδικασιών διαπίστευσης των εργαστηρίων του ΔΕΣΦΑ  από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης, σχετικά με τη δυνατότητα ελέγχου (διακρίβωση) της επίδοσης των αέριων χρωματογράφων σύμφωνα με το διεθνές πρότυπο ISO/IEC 17023:2012.

Η πιστοποίηση αφορά οποιονδήποτε τύπο χρωματογράφου φυσικού αερίου και περιλαμβάνει την αξιολόγηση των χαρακτηριστικών της απόδοσής και τον προσδιορισμό των σφαλμάτων και των αβεβαιοτήτων που προκύπτουν κατά τη μέτρηση της σύστασης και των φυσικών ιδιοτήτων του φυσικού αερίου (πχ. Θερμογόνος Δύναμη, εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα). Η διαδικασία πιστοποίησης των χρωματογράφων ολοκληρώνεται με την έκδοση σχετικού πιστοποιητικού, το οποίο είναι απαραίτητο για τη συμμετοχή των μεγάλων καταναλωτών φυσικού αερίου (πχ. ηλεκτροπαραγωγών) στο Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (ΣΕΔΕ/ETS) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σημειώνεται ότι ο ΔΕΣΦΑ διατηρεί επίσης διαπίστευση που αφορά στην πιστοποίηση των αναλογικών και ψηφιακών οργάνων μέτρησης σχετικής και απόλυτης πίεσης (π.χ ψηφιακούς ελεγκτές, μεταδότες πίεσης, μανόμετρα κλπ) έως 100 bar, γεγονός που του επιτρέπει τη δυνατότητα πιστοποίησης μετρήσεων υψηλής ακρίβειας.

tags: