1. Home
  2. Καύσιμα
  3. Αμφισβήτηση της ΑΟΖ από τα Τίρανα

Αμφισβήτηση της ΑΟΖ από τα Τίρανα

0

Νίκος Λυγερός - Η Απόφαση του ΥΠΕΚΑ για τα 20 ελληνικά θαλάσσια οικόπεδα 1Ρηματική ανακοίνωση προς την Αθήνα, κατέθεσε η αλβανική κυβέρνηση, με την οποία αμφισβητεί το δικαίωμα της Ελλάδας για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στο Ιόνιο Πέλαγος.

Σύμφωνα με πηγές του ΥΠΕΞ τα Τίρανα επιδιώκουν, εκτός από την αμφισβήτηση της Συμφωνίας για τις Θαλάσσιες Ζώνες του 2009, να εγείρουν θέμα ευρύτερων διεκδικήσεων στη συνοριακή γραμμή μεταξύ των δύο χωρών.

Η ελληνική πλευρά αντέδρασε άμεσα ακυρώνοντας σε πρώτη φάση τη συνάντηση του ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιά με τον Αλβανό πρέσβη στην Αθήνα πριν από μερικές ημέρες, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο μη συμμετοχής στη Διαβαλκανική Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών την ερχόμενη Παρασκευή στα Τίρανα, την ώρα που στις 26 Μαΐου λαμβάνει χώρα και πάλι στα Τίρανα, η Σύνοδος Κορυφής της Διαβαλκανικής.

Ουσιαστικά τα Τίρανα ζητούν τροποποίηση του προγράμματος ερευνών για υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο, με τον ισχυρισμό ότι παραβιάζονται αλβανικά χωρικά ύδατα– ενώ ζήτησαν και τους χάρτες των χερσαίων ερευνών στην Ήπειρο.