1. Home
  2. Νέα
  3. Ισολογισμοί
  4. Frigoglass: Ζημίες και μείωση πωλήσεων στο α’ τρίμηνο

Frigoglass: Ζημίες και μείωση πωλήσεων στο α’ τρίμηνο

0

FrigoglassΖημίες μετά από φόρους 3,22 εκατ. ευρώ από ζημίες ύψους 3,080 εκατ. ευρώ εμφάνισε στο α΄ τρίμηνο του 2014 ο όμιλος της Frigoglass.

Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της εταιρίας διαμορφώθηκε στα 120 εκατ. ευρώ, μειωμένος κατά 3,4% από τα 124,25 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο τρίμηνο του 2014.

Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) κυμάνθηκαν στα 11,97 εκατ. ευρώ από 16,08 εκατ. ευρώ το α΄ τρίμηνο του 2014, ενώ το περιθώριο EBITDA υποχώρησε στο 10% από 12,9%.

Τα λειτουργικά κέρδη (EBIT) σημείωσαν πτώση 60,1% και διαμορφώθηκαν στα 3,15 εκατ. ευρώ το α΄ τρίμηνο έναντι 7,89 εκατ. ευρώ το αντίστοιχου διάστημα της προηγούμενης χρήσης.

Ο κ. Torsten Tuerling, Διευθύνων Σύμβουλος της Frigoglass σχολίασε: «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε την ολοκλήρωση της διαδικασίας διερεύνησης των στρατηγικών επιλογών για τον Κλάδο Υαλουργίας. Υπογράψαμε συμφωνία για την πώληση των δραστηριοτήτων του Κλάδου Υαλουργίας της Frigoglass στη Νιγηρία και στο Ντουμπάι, στην GZ Industries, τον κορυφαίο κατασκευαστή συσκευασιών αλουμινίου στη Νιγηρία. Η κίνηση αυτή είναι υψίστης στρατηγικής σημασίας για τη Frigoglass, καθώς καθιστά δυνατή τη σημαντική απομόχλευση του ισολογισμού μας και μας επιτρέπει να επικεντρώσουμε τις επενδύσεις μας στις σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης που παρουσιάζει ο Κλάδος Επαγγελματικής Ψύξης. Τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου κινήθηκαν σύμφωνα με τις προσδοκίες μας. Βασικός συντελεστής της μείωσης των κερδών προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) σε σχέση με εκείνα του αντίστοιχου τριμήνου πέρυσι ήταν οι εργασίες συντήρησης του κλιβάνου στο Ντουμπάι, με αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση του όγκου παραγωγής και τη χαμηλότερη απορρόφηση των παγίων εξόδων. Παρά τη μείωση του όγκου παραγωγής στη δραστηριότητα του Ντουμπάι, οι πωλήσεις του Κλάδου Υαλουργίας αυξήθηκαν κατά 1,3% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, λόγω της συνεχιζόμενης ανοδικής πορείας των πωλήσεων στη Νιγηρία. Στον Κλάδο Επαγγελματικής Ψύξης καταγράψαμε διψήφιο ποσοστό αύξησης των πωλήσεών μας στη Ρωσία, και γενικά στους εμφιαλωτές της Coca-Cola. Η εκκίνηση της παραγωγής, σε ευρεία κλίμακα, της άκρως πρωτοποριακής σειράς ICOOL είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση της παραγωγικότητας και του όγκου 2 παραγωγής κατά το πρώτο τρίμηνο, επηρεάζοντας το ύψος των πωλήσεων και τα περιθώρια κέρδους. Η ολοκλήρωση της πώλησης των δραστηριοτήτων του Κλάδου Υαλουργίας τελεί εν αναμονή της λήψης όλων των απαιτούμενων εγκρίσεων από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές. Μετά την ολοκλήρωσή της θα παρουσιάσουμε τη μακροπρόθεσμη στρατηγική μας που θα εστιάζει στον Κλάδο Επαγγελματικής Ψύξης, και θα αποσκοπεί στην επίτευξη βιώσιμης και κερδοφόρου ανάπτυξης. Αναμένουμε η αστάθεια των αγορών να συνεχίσει να επηρεάζει τον Κλάδο Επαγγελματικής Ψύξης για το 2015. Βασιζόμενοι στην ήδη σημειωθείσα πρόοδο, θα συνεχίσουμε να εστιάζουμε στη βελτίωση της κοστολογικής μας βάσης και στην αύξηση του μεριδίου αγοράς μας μέσω της πρωτοποριακής σειράς προϊόντων ICOOL που παρουσιάσαμε πρόσφατα».

Αποεπένδυση από τον κλάδο υαλουργίας

Σε συνέχεια της εκτενούς διαδικασίας διερεύνησης στρατηγικών επιλογών, η Frigoglass SAIC ανακοινώνει σήμερα ότι σύναψε συμφωνία πώλησης του κλάδου υαλουργίας στην GZI Mauritius Limited. Η GZI είναι η μητρική εταιρεία της GZ Industries Limited, του μεγαλύτερου κατασκευαστή συσκευασιών αλουμινίου για αναψυκτικά στη Δυτική Αφρική, με παραγωγικές δραστηριότητες στη Νιγηρία και στην Κένυα όπου τώρα ξεκινά να επεκτείνεται. Η Standard Chartered Private Equity, μέτοχος της GZI, διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στη διαδικασία.

Η συμφωνία πώλησης περιλαμβάνει τις δραστηριότητες παραγωγής γυάλινων φιαλών στη Νιγηρία και στο Ντουμπάι καθώς και τις συμπληρωματικές δραστηριότητες παραγωγής πλαστικών κιβωτίων και μεταλλικών πωμάτων στη Νιγηρία («Κλάδος Υαλουργίας»). Επίσης, η Frigoglass ανακοινώνει τη σύναψη συμφωνίας εξαγοράς των δικαιωμάτων μειοψηφίας της Frigoglass Jebel Ali που εδρεύει στο Ντουμπάι και αποτελεί μέρος της συναλλαγής με την GZI. Η διοίκηση του συγκεκριμένου κλάδου και οι υπάλληλοι θα μετακινηθούν παράλληλα με την πώληση. Ο αριθμός των υπαλλήλων του κλάδου στη Νιγηρία και στο Ντουμπάι ανέρχεται σε 1.588.

Το καθαρό τίμημα που θα λάβει η Frigoglass από την πώληση του κλάδου υαλουργίας συμφωνήθηκε στα 225 εκατ. δολάρια (200 εκατ. ευρώ σε τρέχουσα συναλλαγματική ισοτιμία), αυτό μεταφράζεται σε αξία επιχείρησης της τάξης των 403 εκατ. Δολαρίων (358 εκατ. ευρώ σε τρέχουσα συναλλαγματική ισοτιμία) για το 100% του κλάδου υαλουργίας. Τα 200 εκατ. δολάρια του τιμήματος θα είναι πληρωτέα σε μετρητά κατά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, ενώ τα υπολειπόμενα 25 εκατ. δολάρια θα καταβληθούν σε μετρητά σε δύο δόσεις στη διάρκεια των επομένων δύο ετών.

Η συναλλαγή υπόκειται στην λήψη, από την GZI, εγγυημένης χρηματοδότησης καθώς και σε άλλους συνήθεις όρους και αναμένεται να ολοκληρωθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2015. Τα έσοδα που θα εισπράξει η Frigoglass, εξαιρώντας τα έξοδα και τις αμοιβές που σχετίζονται με τη συναλλαγή, θα χρησιμοποιηθούν για την μείωση του δανεισμού.