1. Home
  2. Νέα
  3. Στην Καβάλα οι επενδύσεις προχωρούν…

Στην Καβάλα οι επενδύσεις προχωρούν…

0
Μια σημαντική είδηση  μάθαμε αυτές τις ημέρες. Και είναι σημαντική γιατί μέσα  σε ένα βαρύ οικονομικό κλίμα και σχεδόν παντελή έλλειψη νέων επενδυτικών δραστηριοτήτων  στην Καβάλα  οι επιχειρηματικές δραστηριότητες στα ενεργειακά όχι μόνο συνεχίζονται, αλλά και εξελίσσονται.
Γράφει ο Αριστείδης Ζευγίτης
KABALAΌπως ανακοινώθηκε λοιπόν, στην πραγματοποίηση γεωφυσικών σεισμικών ερευνών τριών διαστάσεων στον Κόλπο της Καβάλας προχωρεί η Energean Oil & Gas, με στόχο τον εντοπισμό νέων πιθανών κοιτασμάτων στην Λεκάνη του Πρίνου και την περαιτέρω αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας μας.Οι έρευνες ξεκίνησαν αυτές τις ημέρες και θα διαρκέσουν περίπου τρεις εβδομάδες, καλύπτοντας περί τα 400 τετραγωνικά χιλιόμετρα, εντός των Περιοχών Εκμετάλλευσης του Πρίνου και της Νότιας Καβάλας.

Πρόκειται για τις πρώτες τριών διαστάσεων έρευνες που πραγματοποιούνται στον Πρίνο μετά την αποχώρηση της καναδικής κοινοπραξίας NAPC και τις πρώτες που πραγματοποιούνται συνολικά στο Αιγαίο στη διάρκεια της τελευταίας 15ετίας. Η δε διεξαγωγή τους προβλέπεται στο 8ετές ερευνητικό πρόγραμμα που υπέβαλε η Energean στο Ελληνικό Δημόσιο, μετά την προ διετίας ανανέωση των συμβάσεων για τις Περιοχές Εκμετάλλευσης Πρίνου και Νότιας Καβάλας.

Για την πραγματοποίηση  των ερευνών, η Energean θα συνεργαστεί με την εξειδικευμένη και μεγάλης εμπειρίας εταιρεία Dolphin Geophysical, θυγατρικής του ομίλου Dolphin (σύμβολο DOL, χρηματιστήριο του Όσλο). Ο όμιλος Dolphin λειτουργεί έναν ισχυρό στόλο που αποτελείται από επτά πλοία νέας γενιάς, τα οποία έχουν επιχειρήσει σχεδόν σε όλες τις μεγάλες περιοχές έρευνας και ανάπτυξης υδρογονανθράκων ανά τον κόσμο.

Οι έρευνες θα διεξαχθούν με βάση τους ειδικούς όρους και κατευθύνσεις όλων των διεθνών συμβάσεων ενώ στο πλοίο «Polar Marquis» θα επιβαίνουν τέσσερις παρατηρητές (Marine Mammal Observers – MMO’s) θαλασσίων θηλαστικών καθώς και δύο εκπρόσωποι αλιευτικών οργανώσεων. Για τη διεξαγωγή των ερευνών έχουν ληφθεί όλες οι απαιτούμενες περιβαλλοντικές και λοιπές άδειες τόσο σε κεντρικό (ΥΠΑΠΕΝ, ΥΠΕΞ) όσο και σε περιφερειακό επίπεδο.

Σημαντικές είναι και οι δηλώσεις σχετικά με την νέα επένδυση της εταιρείας, που έκανε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Energean Oil & Gas κ. Μαθιός Ρήγας : “παρά τη γενικότερη αρνητική συγκυρία, η εταιρεία μας υλοποιεί ήδη ένα μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα στον Κόλπο της Καβάλας για την ανάπτυξη των βεβαιωμένων κοιτασμάτων 30 εκατ. βαρελιών πετρελαίου, που θα διασφαλίσουν τουλάχιστον για 15 χρόνια τη λειτουργία των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων και την απασχόληση. Ήδη, στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος έχουν αγορασθεί το πλωτό γεωτρύπανο Energean Force, το υποστηρικτικό πλοίο Valiant Energy, έχουν δουλέψει στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη του Περάματος πάνω από 300
εργαζόμενοι και έχουν προσληφθεί τον τελευταίο μήνα πάνω από 50 εργαζόμενοι στην Καβάλα.”

Και κατέληξε : “Η Energean αποδεικνύει έμπρακτα ότι είναι η μόνη εταιρεία που εξακολουθεί να επενδύει με ουσιαστικό τρόπο στην έρευνα υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, με στόχο την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου και την ανάδειξη του νέου επιστημονικού δυναμικού της πατρίδας μας, προς όφελος των τοπικών κοινωνιών και της εθνικής οικονομίας γενικότερα”.

Πραγματικά είναι φωτεινό παράδειγμα η δραστηριότητα της εταιρίας στην Ελλάδα .Μακάρι να βρεθούν και μιμητές….