1. Home
  2. Νέα
  3. Εβδομαδιαία
  4. άποψη
  5. NASA: “Kαυτός” ο πλανήτης μέχρι το 2100

NASA: “Kαυτός” ο πλανήτης μέχρι το 2100

0

Η ανάγκη μείωσης των εκπομπών CO2 πήρε ¨επιτακτικό” χαρακτήρα από τη NASA, η οποία έφερε στο φως της δημοσιότητας ένα νέο σενάριο για τις θερμοκρασίες του πλανήτη μέχρι το 2100.

NASAΈχοντας υπόψη την αύξηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, οι Αμερικάνοι επιστήμονες έφτιαξαν ένα διαδραστικό χάρτη που μαρτυρά τη μέση θερμοκρασία των επόμενων 85 ετών σε κάθε μέρος της Γης. Στον επαναστατικό χάρτη ο καθένας μπορεί να κοιτάξει τη μεταβολή της θερμοκρασίας (ακόμα και τα επίπεδα βροχοπτώσεων) κάθε χώρας ή πόλης έως το 2100 ανάλογα με το αναμενόμενο σενάριο των εκπομπών CO2.

Αναλυτικότερα, εκτιμούν ότι η ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα, όχι μόνο θα υπερδιπλασιαστούν στο τέλος του αιώνα, αλλά θα επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό την Αφρική, τη Νότια και Κεντρική Αμερική, την Ινδία, την Αυστραλία και τη Μέση Ανατολή. Ειδικά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, οι θερμοκρασίες θα θυμίζουν “καζάνι” και η ξηρασία θα αυξηθεί, ακόμα και στο Λος Άντζελες και τη Νέα Υόρκη. Με άλλα λόγια, οι μέσες μέγιστες θερμοκρασίες θα ξεπερνούν τους 45 βαθμούς Κελσίου.

Από τις καταστροφικές προβλέψεις δεν ξεφεύγει η Ελλάδα και η Μεσόγειος που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών Κελσίου. Για παράδειγμα, στην καλοκαιρινή Αθήνα του 2100, κατά μέσο όρο θα κυριαρχούν οι 35 βαθμοί Κελσίου – η χειρότερη εκτίμηση “θέλει” τους 40 βαθμούς.

Σύμφωνα με την Έλεν Στόφαν, επικεφαλής της NASA, με τα νέα διεθνή δεδομένα, ο κόσμος έχει ένα ακόμα ισχυρό εργαλείο στα χέρια του για να καταφέρει να αντιμετωπίσει έναν θερμαινόμενο πλανήτη… έγκαιρα. “Η NASA δουλεύει για να δημιουργεί προϊόντα που θα διασφαλίσουν ένα καλύτερο μέλλον. Για αυτό χρησιμοποιούμε ό,τι έχουμε μάθει για τον πλανήτη μας από το διάστημα”, εξηγεί η ίδια.

Το μόνο σίγουρο, πάντως, είναι ότι οι κλιματικές αλλαγές, οι πλημμύρες, οι καύσωνες και οι καταστροφές στη γεωργία αποδεικνύουν το αδιέξοδο του πλανήτη όσον αφορά τις υψηλές θερμοκρασίες… ειδικά εάν δεν ληφθούν μέτρα κατά του CO2. Αυτός είναι και ο λόγος που τέτοιες προσπάθειες πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη από τις κυβερνήσεις και τους οργανισμούς ανά τον κόσμο, ώστε ο πλανήτης να ελπίζει ακόμα… και μετά το 2100.