Home Ηλεκτρισμός Βουλγαρία: αντιδράσεις για τις αυξήσεις στο ηλεκτρικό

Βουλγαρία: αντιδράσεις για τις αυξήσεις στο ηλεκτρικό

0
0

ΡΕΥΜΑ1Σε  αύξηση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις προχωρά από την 1η Ιουλίου η ανεξάρτητη Ρυθμιστική Αρχή στον ενεργειακό τομέα στη Βουλγαρία, που καθορίζει δύο φορές το χρόνο τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος.

Η απόφαση αυτή προκάλεσε πρωτόγνωρο κύμα δυσαρέσκειας στους επιχειρηματικούς κύκλους, που υπολόγισαν ότι το υπερβολικά ακριβό ηλεκτρικό ρεύμα θα πλήξει σοβαρά την ανταγωνιστικότητά τους.

Στο κύμα δυσαρέσκειας εντάσσεται και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ, ο οποίος δήλωσε ανοιχτά την υποστήριξή του για τη βιομηχανία και επεσήμανε ότι υποστηρίζει τα αιτήματά της για διατήρηση των τιμών αμετάβλητων τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους. Ο πρωθυπουργός πράγματι έχει λόγους να φοβάται ενδεχόμενες πιο σφοδρές και μαζικές αντιδράσεις κατά της αύξησης της τιμής του ηλεκτρικού, αφού το 2013 η πρώτη κυβέρνησή του υπέβαλε την παραίτησή της ακριβώς λόγω των υπερβολικά μεγάλων για τους Βουλγάρους καταναλωτές λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας.

Ακριβώς σε αυτό το όπλο, της δημοσιότητας και της φροντίδας για τα συμφέροντα των επιχειρήσεων, κατέφυγε ο πρωθυπουργός Μπορίσοφ, συγκαλώντας επειγόντως την Κυριακή κάτι σαν έκτακτη συνεδρίαση της κυβέρνησης, στην οποία παραβρέθηκαν, εκτός από τους υπεύθυνους υπουργούς, και εμπειρογνώμονες και αναλυτές. Αυτή η αστραπιαία αντίδραση ήταν απαραίτητη τόσο λόγω των απρόβλεπτων, αλλά έτσι κι αλλιώς αναπόφευκτων σοβαρών επιπτώσεων για τις επιχειρήσεις από την τεράστια αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, όσο λόγω των άμεσων απειλών, που απηύθυναν οι επιχειρηματικοί κύκλοι, ότι από την Παρασκευή σαν προειδοποίηση σταματούν τη λειτουργία τους τα εργοστάσια για μια ώρα την ημέρα, ότι αναμένονται περικοπές προσωπικού και μισθών, συρρίκνωση της παραγωγής και άλλες δυσμενείς επιπτώσεις.

Στο πολιτικό προσκήνιο υπάρχει σχεδόν καθολική ομοφωνία ότι οι τιμές του ηλεκτρικού πρέπει να παραμείνουν αμετάβλητες. Πάνω στο θέμα αυτό τα πολιτικά κόμματα και η κυβέρνηση δεν έχουν σημαντικές διαφορές. Με μια εξαίρεση στο πρόσωπο του μικρού εταίρου στον κυβερνητικό συνασπισμό, το κόμμα «Βουλγαρία των πολιτών» της πρώην Επιτρόπου Μεγκλένα Κούνεβα, η οποία είναι και αναπληρώτρια πρωθυπουργός στην κυβέρνηση του Μπόικο Μπορίσοφ.

Η Εθνική Επιχείρηση Ηλεκτρισμού NEK βρίσκεται σε πραγματική πτώχευση, ο κρατικός ιδιοκτήτης της, το Βουλγαρικό Ενεργειακό Χόλντινγκ, έχει δέκα ημέρες να βρει από κάπου σχεδόν 500 εκατομμύρια ευρώ, με τα οποία να εξοφλήσει παλιά χρέη των ηλεκτρικών σταθμών.

Τα προβλήματα είναι τόσα πολλά και σοβαρά, ώστε στη χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση της κυβέρνησης δεν μπορούσε να ληφθούν ριζικά μέτρα. Το μόνο τέτοιο μέτρο είναι η απόφαση για μείωση κατά τη διάρκεια των επόμενων τριών χρονών των διοικητικών εξόδων των κρατικών ενεργειακών επιχειρήσεων κατά 10% ετησίως. Το μέτρο αυτό ίσως δε θα επηρεάσει ιδιαίτερα όλο το ενεργειακό σύστημα, αλλά φαίνεται αρκετά λογικό, λαμβάνοντας υπόψη ότι το γεγονός ότι οι μέσοι μισθοί στον κλάδο είναι δύο φορές μεγαλύτεροι από τους μέσους μισθούς στη χώρα.

Η άλλη σημαντική απόφαση της κυβέρνησης είναι τα προβλήματα του ενεργειακού τομέα επιτέλους να εξεταστούν δημόσια από τη Βουλή, η οποία να εγκρίνει επειγόντως τα απαραίτητα μέτρα εξυγίανσης. Σε αντίθετη περίπτωση, όπως λέει ο πρόεδρος μιας από τις μεγάλες εργοδοτικές οργανώσεις – του Βουλγαρικού Οικονομικού Επιμελητηρίου, Μποζιντάρ Ντάνεφ, η ενέργεια απειλεί να κλονίσει όλη την οικονομία. Η Ρυθμιστική Αρχή ήδη υποδήλωσε ότι μπορεί να αναβάλει την αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος με έναν μήνα, που να επιτρέψει την πιο επισταμένη και προσεχή συζήτηση των δυνατών λύσεων για την αντιμετώπιση της κατάστασης κρίσης.