1. Home
  2. Καύσιμα
  3. ΕΛΠΕ: ενδιαφέρον για το οικόπεδο 1 στο Ιόνιο

ΕΛΠΕ: ενδιαφέρον για το οικόπεδο 1 στο Ιόνιο

0

elpe-ellinika-petrelaia-egkatastaseis-fotografia-arxeiouΠροσφορά σκοπεύει να υποβάλει η ΕΛΠΕ Α.Ε για την παραχώρηση του οικοπέδου 1 στο ΒΔ Ιόνιο, για το οποίο εκφράστηκαν αμφισβητήσεις από την πλευρά της Αλβανίας, σύμφωνα με δηλώσεις του διευθύνοντα συμβούλου του ομίλου, Γρηγόρη Στεργιούλη, στη Γενική Συνέλευση των μετόχων της εταιρείας.

Στο πλαίσιο του διαγωνισμού που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη, το Δημόσιο παραχωρεί για έρευνες υδρογονανθράκων συνολικά 20 περιοχές στο Ιόνιο και το νότιο Κρητικό πέλαγος και η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος λήγει στις 14 Ιουλίου.

Κατά τον κ. Στεργιούλη, το θέμα του οικοπέδου 1 έχει συζητηθεί με το υπουργείο Εξωτερικών και, αν και δεν είναι το πιο ενδιαφέρον ενεργειακά, η ΕΛΠΕ Α.Ε θα υποβάλει προσφορά προκειμένου να μην αμφισβητηθούν κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

Παράλληλα, ο κ. Στεργιούλης σημείωσε ότι με την έκδοση των ευρωομολόγων το 2014 ο όμιλος είναι προετοιμασμένος για δύσκολες καταστάσεις, ενώ χαρακτήρισε πρόκληση το γεγονός ότι τα ΕΛΠΕ λειτουργούν στη διεθνή αγορά έχοντας πίσω τους το ελληνικό τραπεζικό σύστημα με τα γνωστά προβλήματα.

Η στρατηγική του ομίλου, όπως ανέφερε ο πρόεδρος των ΕΛΠΕ, κ. Τσοτσορός, περιλαμβάνει περαιτέρω ενίσχυση της εξωστρέφειας, μετεξέλιξή του σε σημαντικό ενεργειακό όμιλο στην Ανατολική Μεσόγειο, ενίσχυση της ασφάλειας, αύξηση του μεριδίου λιανικής αγοράς από 30% που είναι τώρα σε 40% σε βάθος πενταετίας με περαιτέρω ανάπτυξη του δικτύου ιδιολειτουργούμενων πρατηρίων και εφαρμογή του συστήματος ελέγχου εισροών – εκροών με στόχο τον περιορισμό του λαθρεμπορίου.

Η στροφή στις εξαγωγές υποκατέστησε τις απώλειες της εσωτερικής αγοράς που έφθασαν στο 42% από το 2009, ενώ η τάση σταθεροποίησης και μικρής αύξησης της ζήτησης που καταγράφηκε πέρυσι συνεχίζεται και το 2015, παράλληλα με σημαντική αύξηση των περιθωρίων διύλισης.

Ως πρόκληση, ωστόσο, για τη διεθνή ανταγωνιστικότητα του ομίλου χαρακτηρίζεται το γεγονός ότι τα διυλιστήρια τρίτων χωρών δεν επιβαρύνονται με τα κόστη που επιβάλει στην Ε.Ε. η Κοινοτική νομοθεσία. Ήδη από το 2009 έκλεισαν ή μετατράπηκαν σε αποθήκες 26 διυλιστήρια στην Ε.Ε.

Ως το 2017 τα ΕΛΠΕ στοχεύουν σε μείωση του δανεισμού μεταξύ άλλων με πώληση μη στρατηγικών συμμετοχών. Ανακοινώθηκε επίσης ότι οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής της Elpedison τίθενται σε θερμή εφεδρεία έως ότου βελτιωθούν οι συνθήκες ζήτησης στην ελληνική αγορά ώστε να επιστρέψουν σε πλήρη λειτουργία.