1. Home
  2. ΑΠΕ
  3. Συνεχίζεται το συνέδριο για την πράσινη οικονομία

Συνεχίζεται το συνέδριο για την πράσινη οικονομία

0

Copy_of_green_economy_graph_earthΟ δρόμος για την ανάπτυξη περνά μέσα από την πράσινη οικονομία, ήταν το βασικό συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν την Τετάρτη, από διαφορετικές αφετηρίες, οι ομιλητές στην πρώτη ημέρα των εργασιών του αναπτυξιακού-επενδυτικού φόρουμ «Επενδύσεις και Υποδομές για την Πράσινη Ανάπτυξη και την Καινοτομία» που διοργανώνει η Επενδυτική Πρωτοβολία Α-Energy Investments Energy, στο ξενοδοχείο Divani Caravel, στην Αθήνα, με την υποστήριξη της ελληνικής αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και με τη συμμετοχή του ΥΠΑΠΕΝ, του υπουργείου Οικονομικών και της ΚΕΔΕ.

Το κύριο θέμα των παρεμβάσεων ήταν οι ενεργειακές υποδομές, η συμβολή τους στην ανάπτυξη και τα χρηματοδοτικά εργαλεία για την ενίσχυση των επενδύσεων. Την Πέμπτη, οι εργασίες του φόρουμ θα αφορούν, μεταξύ άλλων, το net metering και τη διαχείριση απορριμμάτων, με τη συμμετοχή των άμεσα εμπλεκομένων φορέων, δηλαδή εκπροσώπων περιφερειών, δήμων, επενδυτών και εταιρειών ανακύκλωσης.

Στις πρωινές εργασίες του φόρουμ το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στις ομιλίες του αναπληρωτή υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιάννη Τσιρώνη, του επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, κ. Πάνου Καρβούνη, του πρώην υπουργού ΠΕΚΑ κ. Γιάννη Μανιάτη, καθώς και στο πρόγραμμα επενδύσεων του ΑΔΜΗΕ, τους έξυπνους μετρητές και το έργο του πρότυπου Γεωθερμικού Πεδίου Αλεξανδρούπολης.

Γιάννης Τσιρώνης: Δεν έχουμε ιδεοληψίες για τις ΣΔΙΤ

Ο αναπληρωτής υπουργός ΠΑΠΕΝ, κ. Γιάννης Τσιρώνης, τόνισε κατά την ομιλία του ότι σήμερα είναι η κατάλληλη περίοδος για επενδύσεις, ενώ επισήμανε ότι το νόμισμα είναι εργαλείο και ότι η επιχειρηματικότητα δεν τελειώνει με το οποιοδήποτε νόμισμα. Όπως είπε, ο ίδιος είναι «μανιώδης υπέρμαχος» του ευρώ και σημείωσε με έμφαση ότι η Ελλάδα «πρέπει να παραμείνει» στην ευρωζώνη.

«Το νόμισμα είναι ένα εργαλείο. Δεν νομίζω ότι η Τουρκία που έχει τη λίρα έπαθε τίποτα. Αν δεν τα βρουν οι εταίροι, αυτό δεν σημαίνει ότι θα τελειώσει η επιχειρηματικότητα στη χώρα. Και στη δεκαετία του 1950, μετά τον εμφύλιο πόλεμο, υπήρχε διπλό νόμισμα στη χώρα, καθώς οι σοβαρές συναλλαγές γίνονταν με λίρες, ωστόσο υπήρχε ραγδαία ανάπτυξη και επιχειρηματικές ευκαιρίες», σημείωσε. «Αν αύριο θα υπάρχει δραχμή ή άλλο νόμισμα έχει μικρή σημασία σήμερα», είπε και υπογράμμισε ότι «αν ήμουν επιχειρηματίας θα επένδυα σήμερα»

Αναφερόμενος στην κλιματική αλλαγή, ανέφερε ότι έχει τρομακτικές οικονομικές διαστάσεις και επισήμανε ότι οι επιχειρηματίες θα πρέπει να είναι μπροστάρηδες στον διάλογο για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων, καθώς, όπως είπε χαρακτηριστικά, οι δραματικές αλλαγές στον πλανήτη μας είναι «χρυσές ευκαιρίες».

Για την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, ανέφερε ότι «στόχος μου την επόμενη διετία είναι το πετρέλαιο», καθώς είναι εισαγόμενο και πανάκριβο, ενώ για τον λιγνίτη είπε ότι η απεξάρτηση μπορεί να γίνει πραγματικότητα σε μακροπρόθεσμη ορίζοντα.

Οι πόλεις, σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός ΠΑΠΕΝ, μπορούν να γίνουν ο παράδεισος των μεγάλων επενδύσεων, ενώ επισήμανε τη στρέβλωση που συνίσταται στο γεγονός ότι δεν μιλάμε για τη γεωθερμία, όπου, όπως ανέφερε, χρειάζονται αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο, καθώς και το βιοάεριο, το οποίο χαρακτήρισε «χρυσωρυχείο».

Ο κ. Τσιρώνης αναφέρθηκε ακόμα στις προοπτικές ανάπτυξης των ορεινών όγκων, οι οποίοι, υπογράμμισε, είναι «εξαίρετα πεδία» για επενδύσεις (κυρίως στην ενέργεια και τον τουρισμό).

Σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των απορριμμάτων, τόνισε ότι δεν υπάρχει εμμονή ή ιδεοληψία για τις Συμπράξεις Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), τάχθηκε υπέρ της επιχειρηματικότητας, αλλά, όπως ανέφερε, το πρόβλημα είναι οι εγγυημένες ποσότητες. Στην Ελλάδα, είπε, κάποια έργα ΣΔΙΤ έχουν μεγάλες, άδικες, επιβαρύνσεις, με αποτέλεσμα η τιμή να εκτινάσσεται για τους καταναλωτές. Για τα πρόστιμα σχετικά με τους Χώρους Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ), σημείωσε ότι κάποιοι δήμαρχοι αποδεικνύουν ότι είχαν προτάσεις, ωστόσο αυτά σταμάτησαν από τις περιφέρειες και τόνισε αυτοί οι δήμαρχοι δεν θα πρέπει να πληρώσουν πρόστιμα. Το σωστό, επισήμανε, είναι τα πρόστιμα να είναι ανταποδοτικά, δηλαδή τα χρήματα από τα πρόστιμα να επιστρέφονται στους δήμους για να επενδυθούν.

Πάνος Καρβούνης: «Προίκα» 35 δισ. ευρώ για τις επενδύσεις

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, κ. Πάνος Καρβούνης, αναφέρθηκε στις βασικές προτεραιότητες της Ε.Ε. στον τομέα της ενέργειας και τα πολλαπλά οφέλη που μπορεί να αποκομίσει η χώρα μας από το πακέτο των 35 δισ. ευρώ (20 δις από τα τα Διαρθρωτικά Ταμεία και 15 δις για τη στήριξη της γεωργικής παραγωγής) στο οποίο αναφέρθηκε πρόσφατα και ο πρόεδρος της Κομισιόν κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Ο κ. Καρβούνης εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα υπάρξει συμφωνία της κυβέρνησης με τους εταίρους και σημείωσε ότι μετά τη συμφωνία θα υπάρξει μεγάλο «ριμπάουντ» και θα μπορέσουμε να βγούμε από την ύφεση

Η Ενεργειακή Ένωση, είπε ο κ. Καρβούνης, είναι μία βασική προτεραιότητα της Κομισιόν, στο πλαίσιο του στόχου για τη μείωση της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα και το ενοποιημένο ευρωπαϊκό δίκτυο για τη ροή ενέργειας, ενώ επισήμανε ότι η ελληνική αλλά και η ευρωπαϊκή εσωτερική ενεργειακή αγορά είναι ατελής και χρειάζεται να γίνουν ακόμη σημαντικά βήματα.

Η ΕΕ, υπογράμμισε, δεν σταμάτησε καμία στιγμή να στηρίζει τη χώρα μας, ενώ φέτος και μέχρι τα τέλη Απριλίου έχει ήδη διαθέσει κεφάλαια ύψους 3 δισ. ευρώ για πληρωμές έργων. Με το πακέτο των 35 δισ.ευρώ, ανέφερε, η Ελλάδα μπορεί να λάβει κεφάλαια 20 δισ. ευρώ από τα Διαρθρωτικά Ταμεία για επενδύσεις και πρόσθεσε ότι χρειάζεται σωστή στρατηγική ώστε να υπάρξει σωστή απορρόφηση των κοινοτικών πόρων, ενώ μετά τη συμφωνία της κυβέρνησης με τους εταίρους θα διατεθεί 1 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2015.

Για το «πακέτο Γιούνκερ», συνολικού ύψους 315 δισ.ευρώ, είπε ότι θα «τρέξουν» από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο στην πραγματική οικονομία.Σημαντικό είναι το γεγονός, έιπε, ότι δεν υπάρχουν ποσοστώσεις και πλέον οι επιχειρήσεις θα μπορούν να απευθύνονται απευθείας στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ).

Ο κ. Καρβούνης κατέληξε λέγοντας ότι χρειάζεται στη χώρα μας ένας ισχυρός δημόσιος τομέας, καλό επενδυτικό κλίμα, η αναμόρφωση της δημόσιας διοίκησης και να περιοριστεί η γραφειοκρατία.

Γιάννης Μανιάτης: Υπάρχει άλλος δρόμος

Στη συνέχεια, πήρε το λόγο ο αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιά και πρώην υπουργός ΥΠΕΚΑ, κ. Γιάννης Μανιάτης, ο οποίος στην αρχή της ομιλίας του αναφέρθηκε στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους εταίρους, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ευτυχώς γλιτώσαμε το Κούγκι» και εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η μόνη εθνική διέξοδος είναι η συμφωνία. Υπάρχει και άλλος δρόμος, σημείωσε, πέρα από την υπερφορολόγηση, την αύξηση του ΦΠΑ και των εισφορών, ενώ είπε ότι υπάρχει εκκωφαντική σιωπή για την ανάπτυξη και την παραγωγική ανασυγκρότηση.

Ο κ. Μανιάτης ανέφερε ότι μέσα στο 2015 υπάρχουν διαθέσιμα για επενδύσεις κεφάλαια 11,1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 5 δις είναι κεφάλαια στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ που δεν έχουν απορροφηθεί και μεταφέρθηκαν στο φετινό έτος και επενδύσεις 6,1 δισ. ευρώ που πήραν περιβαλλοντική άδεια το 2014 και από τα οποία εκτιμάται ότι θα δημιουργηθούν 8.000 θέσεις εργασίας.

Όπως υπογράμμισε, πρέπει να γίνουν επενδύσεις στην ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων και προσέθεσε ότι δύο επιπλέον εθνικοί στόχοι οφείλουν να είναι η επέκταση των έξυπνων μετρητών στο 100% των νοικοκυριών ως το 2030 και της ηλεκτρικής διασύνδεσης στο 100% των νησιών με το ηπειρωτικό σύστημα.

Τέλος, σχετικά με την Ενεργειακή Ένωση, είπε ότι συμφέρει μία χώρα στην περιφέρεια, όπως η Ελλάδα, να υπάρχει ελεύθερη ροή ενεργειακών προϊόντων, γιατί συνήθως στην περιφέρεια το κόστος της ενέργειας είναι υψηλότερο, ενώ έμφαση έδωσε και στην προστασία της βιοποικιλότητας, καθώς, όπως είπε, η πράσινη ανάπτυξη δημιουργεί πλούτο και θέσεις εργασίας.

ΠΡΩΤΟ ΠΑΝΕΛ: ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Το θέμα του πρώτου πάνελ του φόρου ήταν «Ενεργειακές Υποδομές και ανάπτυξη».

Γ.Καμπούρης (ΑΔΜΗΕ): Δεκαετές επενδυτικό πρόγραμμα 2015-2024

Ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Έργων του ΑΔΜΗΕ, κ. Γιάννης Καμπούρης, αναφέρθηκε κατά την ομιλία του, στο δεκαετές επενδυτικό πρόγραμμα του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας για την περίοδο 2015-2024, ύψους 2,2 δισ. ευρώ, που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τα έργα διασύνδεσης των Κυκλάδων, της Κρήτης με το ηπειρωτικό σύστημα και την επέκταση του δικτύου στην Πελοπόννησο.

Το σχέδιο βρίσκεται σε διπλή διαβούλευση, τόσο από τον ΑΔΜΗΕ όσο και τη ΡΑΕ, έχει υποβληθεί στη ΡΑΕ και εκκρεμεί η έγκριση του.

Σε ό,τι αφορά τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας, ανέφερε ότι ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδο το 2008 και έκτοτε υποχωρεί συνεχώς. Η οικονομική ύφεση οδήγησε τον ΑΔΜΗΕ σε καθοδική αναθεώρηση των προβλέψεων για την εξέλιξη της ζήτησης την επόμενη δεκαετία.

Μία σημαντική αλλαγή που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια, είπε ο κ. Καμπούρης, είναι ότι η ανάπτυξη του συστήματος οδηγείται πλέον από τις νέες συνδέσεις σταθμών παραγωγής και κυρίως τις ΑΠΕ. Επίσης, οι αιχμές του φορτίου έχουν μετατοπιστεί στις βραδινές ώρες λόγω της ανάπτυξης των φωτοβολταϊκών.

Για το έργο της διασύνδεσης της Κρήτης με το ηπειρωτικό σύστημα, ανέφερε ότι το κόστος του υπολογίζεται σε 800 εκατομμύρια με 1 δισ. ευρώ και εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί το αργότερο έως το 2022.

Γ.Παπουτσής (ΔΕΔΔΗΕ): Τον Σεπτέμβριο ανοίγουν οι προσφορές για τους έξυπνους μετρητές

Ο διευθυντής της Διεύθυνσης Δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ, κ. Γεώργιος Παπουτσής, επικεντρώθηκε στο θέμα των έξυπνων μετρητών. Όπως είπε, στον ΔΕΔΔΗΕ ελπίζουν ότι οι προσφορές για το πολιτικό έργο 170.000 μετρητών, προϋπολογισμού 68 εκατ. ευρώ, θα ανοίξουν μέσα στον Σεπτέμβριο. Όταν ολοκληρωθεί το έργο σε όλη την Ελλάδα, εκτιμάται ότι θα πρέπει να εγκατασταθούν περίπου 7,5 εκατ. μετρητές, ενώ το κόστος θα αγγίξει το 1,5 δισ. ευρώ.

Με τους έξυπνους μετρητές, ανέφερε, υπάρχει η δυνατότητα υπολογισμού της κατανάλωσης σε πραγματικό χρόνο και να υπάρξουν πολυζωνικά δίκτυα. Στόχος του ΔΕΔΔΗΕ, είναι η εξυπηρέτηση των πελατών στο μέλλον να γίνεται μέσω call centers.

Ο κ. Παπουτσής αναφέρθηκε ακόμα στο μηχανογραφικό σύστημα GIS, με το οποίο θα μειωθεί ραγδαία ο χρόνος της επιδιόρθωσης των βλαβών. Αυτή την περίοδο υπάρχουν δύο πιλοτικά έργα, σε Δυτική Θεσσαλονίκη και Μεσόγεια (στην Αττική) και ο στόχος είναι να ολοκληρωθεί σε όλη τη χώρα σε βάθος πενταετίας. Ο προϋπολογισμός θα ανέλθει σε 50 εκατ. ευρώ.

Κ.Σταμπολής: Κομβικής σημασίας η αποθήκευση φυσικού αερίου

Ο γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ) κ. Κωστής Σταμπολής, έδωσε έμφαση στον ρόλο του φυσικού αερίου και τόνισε ότι είναι τα έργα αποθήκευσης Φ/Α είναι κομβικής σημασίας για τη χώρα μας.

Ο κ. Σταμπολής αναφέρθηκε στους κόμβους εμπορίας φυσικού αερίου (gas trading hubs) που υπάρχουν στην Ευρώπη και στο γεγονός ότι έχουν συμβάλει στην ενίσχυση του ανταγωνισμού και τη συνακόλουθη πτώση των τιμών.

Σύμφωνα με σχετική μελέτη του ΙΕΝΕ, στην περιοχή μας θα μπορούσαν να δημιουργηθούν δύο εμπορικοί κόμβοι (σε Ελλάδα και Τουρκία), ενώ, υπογράμμισε ότι το επίμαχο θέμα είναι η -υπόγεια- αποθήκευση Φ/Α, καθώς υπάρχει η δυνατότητα να γίνει αυτό το έργο στο -άδειο- κοίτασμα της Νότιας Καβάλας.

Γ.Φαλέκας: Γεωθερμικό Πεδίο Αλεξανδρούπολης

Τελευταίος ομιλητής σε αυτή την ενότητα ήταν ο αντιδήμαρχος Ενέργειας και Φυσικών Πόρων του Δήμου Αλεξανδρούπολης, κ, Γιάννης Φαλέκας, ο οποίος παρουσίασε το εξαιρετικά ενδιαφέρον έργο για το Γεωθερμικό Πεδίο Αλεξανδρούπολης.

Στο Πεδίο αξιοποιείται ως θερμική ενέργεια η γεωθερμία και η βιομάζα. Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως είπε ο κ. Φαλέκας, το κόστος παραγωγής από γεωθερμική ενέργεια είναι μόλις 1 λεπτό ανά κιλοβατώρα, πολύ χαμηλότερο δηλαδή σε σύγκριση με άλλες θερμικές πηγές.

Ο κ. Φαλέκας εξέφρασε την ελπίδα ότι να αλλάξει ο μεταλλευτικός κώδικας ώστε η γεωθερμία να ενταχθεί στις ΑΠΕ.Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 4,5 εκατ. ευρώ και στόχος του Δήμου Αλεξανδρούπολης είναι να εκδηλωθεί ενδιαφέρον από επενδυτές για θερμοκήπια, να δημιουργηθεί μονάδα παραγωγής πέλετ, καθώς και η τηλεθέρμανση οικισμών.