1. Home
  2. Καύσιμα
  3. Μάρδας: μείωση φόρου στο πετρέλαιο θέμανσης

Μάρδας: μείωση φόρου στο πετρέλαιο θέμανσης

0

201502091300009440Καταργείται η εξίσωση φόρου του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης σύμφωνα με δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Δημήτρη Μάρδα.

Ο κ. Μάρδας ανέφερε σε ομιλία του στη Βουλή, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Ν.Δ., Χρήστου Μπουκώρου, ότι από τον Οκτώβριο θα επιστρέψει το παλιό καθεστώς φορολόγησης του πετρελαίου.

Μία τέτοια κίνηση θα επιφέρει μείωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης από τον προσεχή Οκτώβριο στα 6 λεπτά ανά λίτρο και στο πετρέλαιο κίνησης θα διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα δηλαδή στα 33 λεπτά ανά λίτρο.

Σύμφωνα μάλιστα με τον αναπληρωτή υπουργό από τον Οκτώβριο καταργείται το επίδομα θέρμανσης, δεδομένου ότι θα μειωθεί αισθητά η τιμή του πετρελαίου, οπότε δεν υπάρχει κανένας λόγος να παρέχεται στους σημερινούς δικαιούχους.

Αναφερόμενος στη φοροδιαφυγή και το λαθρεμπόριο και πώς θα καταπολεμηθεί, ο κ. Μάρδας εμφανίστηκε καθησυχαστικός δηλώνοντας ότι «δεν φοβόμαστε ότι θα υπάρχει φοροδιαφυγή, αφού έως το τέλος του έτους θα έχει “κλειδώσει” όλο το σύστημα διακίνησης πετρελαίου μέσα από ένα σύγχρονο σύστημα παρακολούθησης που θα ξεκινά από τις φορολογικές αποθήκες και θα φτάνει έως το τελευταίο πρατήριο».

Ο κ. Μάρδας εξήγησε ότι με την αλλαγή του συστήματος θα αυξηθούν τα έσοδα του προϋπολογισμού κατά 350 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο προκύπτει από σχετική μελέτη που εκπόνησε το ΚΕΠΕ, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι με το καθεστώς της εξομοίωσης χάθηκαν περίπου 700 εκατ. από τα δημόσια έσοδα. Συμπλήρωσε επίσης ότι θα εξοικονομηθούν 210 εκατ. από τον προϋπολογισμό που αποτελούσαν την δαπάνη για το επίδομα θέρμανσης. Βέβαια, ο κ. Μάρδας δεν συνυπολογίζει τη μείωση της κατανάλωσης τα προηγούμενα χρόνια λόγω της οικονομικής κρίσης.