Αξιόπιστος ο ΤΑΡ για το ιρανικό φ/α
Σε δηλώσεις του σε αζέρικο δημοσιογραφικό μέσο ο Mehdi Mohtashami, επικεφαλής της γραμματείας της αζερο-ιρανικής διακυβερνητικής επιτροπής αρμόδια για θέματα εμπορίου, οικονομικών και ανθρωπιστικών θεμάτων. Εξέφρασε την άποψη ότι ο αγωγός Trans-Adriatic Pipeline (TAP) μπορεί να καταστεί αξιόπιστη οδός για την έλευση του ιρανικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.
Στη συνέντευξη που παραχώρησε, ο Mohtashami, ανέφερε ότι «το Ιράν εξετάζει διάφορες οδούς για την παροχή του φυσικού αερίου σε άλλες χώρες και ο TAP βρίσκεται μέσα στις επιλογές του».
Παράλληλα, έκανε γνωστό ότι έχουν ήδη πραγματοποιηθεί οι προκαταρκτικές συνομιλίες με το Αζερμπαϊτζάν πάνω στο ζήτημα, δηλώνοντας παράλληλα ότι το Ιράν έχει διεξάγει έρευνες σχετικά με την προμήθεια φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω του Αζερμπαϊτζάν.
«Πριν από ένα μήνα, ο επικεφαλής της SOCAR Rovnag Abdullayev επισκέφθηκε την Τεχεράνη, όπου είχε εποικοδομητικές συνομιλίες με τον Ιρανό υπουργό Πετρελαίου Bijan Namdar Zanganeh», δήλωσε, προσθέτοντας ότι «επιπλέον, ο αναπληρωτής υπουργός Πετρελαίου του Ιράν Amir Hossein Ζαμάνη Νία επισκεφθεί το Αζερμπαϊτζάν».
Τέλος, ο Mohtashami συμπλήρωσε ότι «το Ιράν διαθέτει μερικά εκ των μεγαλύτερων αποθεμάτων φυσικού αερίου στον κόσμο και ως εκ τούτου ενδιαφέρεται για την εξαγωγή τους», τονίζοντας ότι η χώρα του είναι επί του παρόντος εφοδιάζει με αέριο μόνο την Τουρκία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Mohtashami εξέφρασε την επιθυμία του Ιράν να αυξήσει το μερίδιό του στο έργο «Shah Deniz 2», όπου η ιρανική NICO κατέχει ποσοστό μετοχών 10%.