1. Home
  2. Αιολική
  3. ενέργεια
  4. Ρεκόρ για τα υπεράκτια αιολικά το 2015

Ρεκόρ για τα υπεράκτια αιολικά το 2015

0

aiolikaparkathalassa369Ρεκόρ για την υπεράκτια αιολική ενέργεια το πρώτο εξάμηνο του 2015 στην ευρωπαϊκή ήπειρο, καθώς η εγκατάσταση αυτής ξεπέρασε κάθε άλλο έτος μετά την ολοκλήρωση διαφόρων έργων και την εγκατάσταση μεγαλύτερων ανεμογεννητριών.

Αναλυτικότερα, στο πρώτο μισό του 2015 εγκαταστάθηκαν περίπου 2.342,9 Μεγαβάτ, ισχύς τριπλάσια από την εγκατεστημένη κατά την ίδια περίοδο πέρυσι. Ως αποτέλεσμα, η εγκατεστημένη υπεράκτια αιολική ισχύς στην Ευρώπη διαμορφώθηκε σε 10.393,6 Μεγαβάτ από 82 θαλάσσια αιολικά πάρκα σε έντεκα χώρες.

Ο επικεφαλής του τομέα Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας, Κρίστιαν Ρούμπυ, τόνισε ότι μόλις έξι μήνες απαιτήθηκαν, ώστε η υπεράκτια αιολική ενέργεια να καταρρίψει κάθε ετήσιο ρεκόρ σε όρους εγκατεστημένης ισχύος δηλώνοντας παράλληλα ότι σε αυτό συνέβαλε η ολοκλήρωση κάποιων μεγάλων έργων, η εκρηκτική ανάπτυξη του κλάδου στη Γερμανία και η εγκατάσταση ανεμογεννητριών μεγαλύτερης ισχύος.

Συνολικά έχουν εγκατασταθεί και συνδεθεί με το δίκτυο 584 υπεράκτιες ανεμογεννήτριες με τη μέση ισχύ ανά αιολικό πύργο να ανέρχεται σε 4,2 Μεγαβάτ έναντι 3,5 Μεγαβάτ πριν από ένα μόλις χρόνο.

Ο Ρούμπυ, τέλος, πρόσθεσε ότι για την περαιτέρω ανάπτυξη της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας απαιτούνται αναβαθμίσεις στις υποδομές των δικτύων και μεταρρυθμίσεις στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας σε όλη την Ευρώπη.