1. Home
  2. Καύσιμα
  3. Ιράκ: περικοπές στις δαπάνες για το πετρέλαιο

Ιράκ: περικοπές στις δαπάνες για το πετρέλαιο

0

t1larg.iraq.oilΝέες εξελίξεις έρχονται στην αγορά πετρελαίου του Ιράκ, καθώς η κυβέρνηση της χώρας, σε ενημέρωση προς τις ξένες πετρελαϊκές που επιχειρούν στη χώρα, ανέφερ ότι σκοπεύει να περιορίσει σημαντικά τη χρηματοδότηση της πετρελαϊκής βιομηχανίας.

Ο λόγος που επικαλείται είναι η σημαντική μείωση εσόδων από την πώληση πετρελαίου εξαιτίας της κατάρρευσης των τιμών από τα μέσα του 2014 και μετά.

Το Ιράκ είναι η δεύτερη μεγαλύτερη χώρα παραγωγός πετρελαίου του OPEC μετά τη Σαουδική Αραβία. Ωστόσο n πτώση των τιμών του πετρελαίου από τα 115 δολάρια το βαρέλι τον Ιούνιο του 2014 στα 46 δολάρια χθες έχει πλήξει τα έσοδα της ιρακινής κυβέρνησης, η οποία επιπλέον έχει αυξημένες στρατιωτικές δαπάνες καθώς προσπαθεί να αντιμετωπίσει την προέλαση της τρομοκρατικής οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος».

Διεθνείς πετρελαϊκές εταιρείες όπως οι BP, Royal Dutch Shell, ExxonMobil, Eni και LUKoil δραστηριοποιούνται κυρίως στα κοιτάσματα πετρελαίου στο νότιο Ιράκ, όπου λαμβάνουν προσυμφωνημένη αμοιβή για την παραγωγή. Η συμφωνία δεν αποδεικνύεται ιδιαίτερα επικερδής για το Ιράκ και τώρα n Βαγδάτη ζητάει από τις ξένες εταιρείες να παρουσιάσουν μέσα σε ένα μήνα νέους προϋπολογισμούς όπου θα λαμβάνουν υπόψη την πολύ χαμηλότερη τιμή του βαρελιού. Παράλληλα, η Βαγδάτη προειδοποιεί ότι δεν θα πρέπει να μειωθεί η παραγωγή από τα επίπεδα του 2015.