1. Home
  2. Ηλεκτρισμός
  3. ΜΕΤΚΑ: κατασκευάζει ενεργειακό σταθμό στη Γκάνα

ΜΕΤΚΑ: κατασκευάζει ενεργειακό σταθμό στη Γκάνα

0

metkaΤο πρώτο σημαντικό έργο στην περιοχή της Υποσαχάριας Αφρικής  και συγκεκριμένα στη Γκάνα ανέλαβε η Μέτκα, σύμφωνα με ανακοίνωσή της.

Η εταιρεία Power Projects Sanayi İnşaat Ticaret Limited Şirketi (Power Projects Limited), 100% θυγατρική της Μέτκα, υπέγραψε σύμβαση για την Μελέτη, Προμήθεια και Κατασκευή (EPC) Σταθμού Παραγωγής Ενέργειας ισχύος 250 MW στην Γκάνα με τη μέθοδο της ταχείας εκτέλεσης (fast-track) καθώς και για την παροχή υπηρεσιών υποστήριξης της Λειτουργίας και Συντήρησης του Σταθμού.

Το εν λόγω έργο πενταετούς διάρκειας θα υλοποιηθεί σύμφωνα με το μοντέλο Κατασκευής, Ιδιοκτησίας, Εκμετάλλευσης και Μεταβίβασης (Build, Own, Operate and Transfer – BOOT). Η σχετική σύμβαση υπεγράφη  με την κυβέρνηση της Γκάνα και την εταιρεία Ameri Energy, εταίρο της Μέτκα στη συμφωνία και επενδυτικό βραχίονα του ενεργειακού κλάδου του Σεΐχη Ahmed Bin Dalmook Al Maktoum, μέλους της βασιλικής οικογένειας του Ντουμπάι.

Σύμφωνα με την εταιρεία, το έργο αποτελεί μέρος του επείγοντος σχεδίου της κυβέρνησης της Γκάνα για την αντιμετώπιση των κρίσιμων ελλείψεων ηλεκτροδότησης στη χώρα και αποτελεί το πρώτο έργο EPC + O&M της Μέτκα στην αναπτυσσόμενη ενεργειακή αγορά της Υποσαχάριας Αφρικής.

Η υλοποίησή του κατέστη εφικτή με την ενεργό υποστήριξη της αμερικανικής General Electric. Αποτελείται από δέκα νέες κινητές αεριοστροβιλικές μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας TM2500+ της GE, σε συνδυασμό με τα δοκιμασμένα βοηθητικά συστήματα (balance of plant) της Μέτκα, που λειτουργούν ήδη με επιτυχία σε σαράντα παρόμοιες κινητές μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας τις οποίες η εταιρεία έχει υλοποιήσει διεθνώς με τη μέθοδο της ταχείας εκτέλεσης (fast-track).

Με την ανάθεση της νέας αυτής σύμβασης, η Μέτκα προσθέτει στο τρέχον ανεκτέλεστο υπόλοιπο των έργων της τη συμμετοχή της στο έργο, η οποία υπερβαίνει τα 350 εκατ. δολάρια ΗΠΑ, ενώ, παράλληλα, σημειώνει σημαντική πρόοδο προς την επίτευξη του στρατηγικού της στόχου για την αξιοποίηση της επιτυχημένης επέκτασης των δραστηριοτήτων της στις περιοχές της Μ. Ανατολής και της Β. Αφρικής, καθώς και για να καταστεί κορυφαίος παίκτης και στην ενεργειακή αγορά της Υποσαχάριας Αφρικής.

Για να ενισχύσει περαιτέρω τη δέσμευσή της αυτή, η εταιρεία εγκαινίασε ένα νέο περιφερειακό γραφείο στην Άκκρα της Γκάνα, με σκοπό να παράσχει υποστήριξη  στα έργα της εταιρείας στη χώρα και να αναπτύξει περαιτέρω τη δραστηριότητά της στην ευρύτερη περιοχή της Δ. Αφρικής.