1. Home
  2. Ενεργειακές
  3. επισημάνσεις
  4. Κακοπληρωτές της ΔΕΗ αλλάζουν πάροχο «φεσώνοντας» την εταιρεία

Κακοπληρωτές της ΔΕΗ αλλάζουν πάροχο «φεσώνοντας» την εταιρεία

0

deiΑνεξάρτητα από την άποψη που έχει κανείς για την πολιτική βούληση της νέας κυβέρνησης να διασφαλίσει τον δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ, σίγουρα θα συμφωνήσει πως, για όσο χρονικό διάστημα η ΔΕΗ βρίσκεται υπό δημόσιο έλεγχο, είναι ανεπίτρεπτο «αυτογκόλ» του ίδιου του κράτους να αποβαίνουν σε βάρος των οικονομικών της εταιρείας.

Κι όμως, το καθεστώς που διέπει σήμερα την αλλαγή παρόχου ηλεκτρικού ρεύματος, και το οποίο έχει καθορισθεί με τον ν. 4001/2011 και υπουργική απόφαση του 2013 (Κώδικας Προμήθειας), στην πράξη επιτρέπει σε κακοπληρωτές να αλλάζουν προμηθευτή χωρίς προηγουμένως να έχουν εξοφλήσει τα χρέη τους.

Σύμφωνα μάλιστα με τη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, αυτό το «παραθυράκι» χρησιμοποιείται κατά κόρον από μεγαλοοφειλέτες μέσης ή και ακόμη χαμηλής τάσης, αυξάνοντας έτσι τα «φέσια» της επιχείρησης.

Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα που αναφέρεται σε πρόσφατη ανακοίνωση της Γενικής Ομοσπονδίας Προσωπικού, για επιχείρηση–πελάτη της ΔΕΗ που άλλαξε προμηθευτή, την ίδια στιγμή που οι οφειλές της προς τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού άγγιζαν ούτε λίγο ούτε πολύ τα 400.000 ευρώ.

Το πρόβλημα είναι πως ο επίμαχος νόμος και ο Κώδικας Προμήθειας δεν απαγορεύουν την αλλαγή προμηθευτή στην περίπτωση ληξιπρόθεσμων οφειλών. Αντίθετα, δίνουν απλώς τη δυνατότητα στον νέο πάροχο, που θα επιλέξει ο πελάτης, να αρνηθεί την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας αν υπάρχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς τον προηγούμενο προμηθευτή.

Βέβαια, η ΔΕΗ διατηρεί το δικαίωμα να διεκδικήσει την αποπληρωμή των χρεών δικαστικά. Με την αλλαγή παρόχου, ωστόσο, στην πράξη ακυρώνεται για κάθε κακοπληρωτή η πιο άμεση απειλή που έχει να αντιμετωπίσει, δηλαδή να μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

Σύμφωνα με τη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, ακόμη και στα πλαίσια του ν. 4001/2011 και του ισχύοντα Κώδικα Προμήθειας, η ΡΑΕ θα μπορούσε να κάνει δεκτή την πρόταση της επιχείρησης, που ζητούσε να απαγορεύεται η αλλαγή παρόχου, και άρα ηλεκτροδότησης, σε όποιον καταναλωτή έχει ανεξόφλητο λογαριασμό στον προηγούμενο πάροχο.

Από την άλλη μεριά, η ΡΑΕ υποστηρίζει πως η μεταβολή του ισχύοντος καθεστώτος για την αλλαγή προμηθευτή δεν μπορεί να γίνει χωρίς την τροποποίηση των σχετικών διατάξεων του Κώδικα Προμήθειας, και επομένως υπουργική απόφαση.

Κατά τη γνώμη μας, η ευθύνη ανήκει στην ίδια η πολιτεία, η οποία θα έπρεπε εξαρχής να προβλέψει το θεσμικό πλαίσιο να μην έχει «παραθυράκι». Ένα «παραθυράκι» που πρέπει να… κλείσει άμεσα η καινούρια κυβέρνηση με νέα νομοθεσία, αν θέλει έμπρακτα να στηρίξει τη ΔΕΗ.