1. Home
  2. Ηλεκτρισμός
  3. Εξοικονόμηση 80-153δισ. επενδύσεων από την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων

Εξοικονόμηση 80-153δισ. επενδύσεων από την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων

0

ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΗ ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων της Ε.Ε. θα μπορούσε να εξοικονομήσει 80-153 δις. ευρώ επενδύσεων στην παραγωγή ενέργειας ως το 2050, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Τα οικονομικά οφέλη αφορούν τόσο την ηλεκτροπαραγωγή, όσο και τα δίκτυα και προστίθενται στα οφέλη από την μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης. Την έκθεση συνέταξε η Ecofys και εκτιμά ότι μέσω της ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων η ζήτηση για ρεύμα θα μπορούσε να μειωθεί κατά 57 γιγαβάτ πανευρωπαϊκά, όσο δηλαδή είναι η ηλεκτροπαραγωγή της Ολλανδίας και της Αυστρίας μαζί.

Όλα αυτά ενώ η Κομισιόν προτείνει απεξάρτηση από τον άνθρακα σε ποσοστό 80-95% ως το 2050, αλλά ο στόχος θα απαιτήσει σημαντικές επενδύσεις στα δίκτυα, οι οποίες μπορούν να απαλυνθούν μέσω της ενεργειακής αναβάθμισης.

Τέλος, σημειώνεται ότι το σχέδιο δράσης της Κομισιόν για την ενεργειακή αποδοτικότητα αποσκοπεί στη δημιουργία 2 εκατ. θέσεων εργασίας, σε ενισχυμένη ανταγωνιστικότητα και σε οφέλη 1.000 ευρώ ανά νοικοκυριό στην Ε.Ε. Προκειμένου, όμως, να επιτευχθεί ο στόχος μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας κατά 20% ως το 2020, εκτιμάται ότι χρειάζονται επενδύσεις 60-100 δις. ευρώ ετησίως.