1. Home
  2. Θέρμανση
  3. -
  4. κλιματισμός
  5. Εκκρεμότητα για το πετρέλαιο θέρμανσης

Εκκρεμότητα για το πετρέλαιο θέρμανσης

0

petrelthermΗ πτωτική στάση  της τιμής του πετρελαίου καθυστερεί  το  υπουργείο Οικονομικών να αποφασίσει  για το ύψος και τους δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης. Και αυτό γιατί αναμένει  της σταθεροποίηση τους.Ήδη μια  εβδομάδα μετά την έναρξη της περιόδου διανομής, οι τιμές λιανικής μειώθηκαν έναντι της 15ης Οκτωβρίου κατά περίπου 4 λεπτά το λίτρο, δηλαδή από 84 στα 80 λεπτά, ενώ ήδη καταγράφονται και τιμές γύρω στα 78 λεπτά.

Γράφει ο Αριστείδης Ζευγίτης

Η  τιμή διυλιστηρίου μαζί με τον ειδικό φόρο κατανάλωσης (230 ευρώ τα 1.000 λίτρα) στις 21 Οκτωβρίου  ήταν 587,6 ευρώ  και συνυπολογίζοντας  τον ΦΠΑ και το εμπορικό περιθώριο, η τιμή για παραδόσεις σε αστικά κέντρα ή κοντά σε αποθηκευτικούς χώρους διαμορφώνεται λίγο κάτω από 80 λεπτά το λίτρο (78-79 λεπτά).

Οπότε κερδίζει έδαφος το σενάριο που λέει ότι το επίδομα θέρμανσης θα είναι αυτή τη χρονιά  περίπου το μισό από πέρυσι (105 έναντι 210 εκατομμυρίων συνολικά)  και πρόκειται να διανεμηθεί σε  πολύ μικρό αριθμό δικαιούχων  οι
οποίοι  αποδεδειγμένα έχουν πολύ χαμηλά εισοδήματα, καθώς και σε κατοίκους περιοχών με χαμηλές θερμοκρασίες, ώστε να εξοικονομηθούν περισσότεροι πόροι από τις μειωμένες αιτήσεις, κάτι που συνέβη και πέρυσι.

Πάντως όπως διαβάζουμε η  πτωτική τάση στην τιμή του θέρμανσης καταγράφεται και στις τιμές λιανικής  σε ολόκληρη τη χώρα. Χαρακτηριστικά διαβάζουμε ότι   στην Αττική η επικρατέστερη τιμή είναι σήμερα 82-83 λεπτά το λίτρο, ενώ υπάρχουν πωλητές που δίνουν ακόμη και 77,4 λεπτά, δηλαδή 774 ευρώ τα 1.000 λίτρα. Αντίστοιχη εικόνα επικρατεί και στη Θεσσαλονίκη, με τις τιμές να κυμαίνονται μεταξύ 77 και 83 λεπτών το λίτρο.

Την ίδια ώρα στην  περιφέρεια και ιδίως στους νομούς που καταγράφονται χαμηλές θερμοκρασίες, οι τιμές κυμαίνονται μεταξύ 82 και 88 λεπτών (Δράμα), 82 και 85 λεπτών (Ιωάννινα), 81 και 86 λεπτών (Φλώρινα), 85 και 87 λεπτών (Καστοριά), 82 και 86 λεπτών (Κοζάνη).

Το σίγουρο είναι ότι το υπουργείο πρέπει πλέον να αποφασίσει  γιατί τελειώνει ο Οκτώβριος και αναμένεται αισθητή πτώση της θερμοκρασίας.