1. Home
  2. Καύσιμα
  3. Σημαντικές προβλέψεις για το πετρέλαιο

Σημαντικές προβλέψεις για το πετρέλαιο

0

oil111614Είναι σημαντικό  να παρακολουθούμε τις προβλέψεις των διεθνών οργανισμών για την πορεία των τιμών του πετρελαίου.Έτσι λοιπόν με ενδιαφέρον διαβάσαμε τις προβλέψεις της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (ΙΕΑ), η οποία σε πρόσφατη έκθεση της επισημαίνει ότι οι τιμές του πετρελαίου ετοιμάζονται για αργή ανάκαμψη  και παράλληλα προειδοποιεί ότι κακώς σχεδιάζονται μεγάλες περικοπές των επενδύσεων στον ενεργειακό τομέα.

Γράφει ο Αριστείδης Ζευγίτης

Το κύριο σενάριο της IEA προβλέπει ότι η αγορά πετρελαίου θα ισορροπήσει στα 80 δολάρια το βαρέλι το 2020, με τάση για περαιτέρω αυξήσεις. Παράλληλα προβλέπει πως η ζήτηση θα αυξάνεται αργά μέχρι το 2020, προσθέτοντας ένα μέσο όρο 900.000 βαρελιών την ημέρα και αγγίζοντας σταδιακά μία ζήτηση για 103,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα μέχρι το 2040. Αντίθετα, το 2015 η ζήτηση αντιστοιχεί σε 94,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Βέβαια, σύμφωνα με την έκθεση,  η αύξηση που θα σημειωθεί μετά το 2020  θα μετριαστεί από τη μεταστροφή σε εναλλακτικά καύσιμα και την αποδοτικότητα των διάφορων πολιτικών που εφαρμοσθούν στην διεθνή ενεργειακή αγορά.

Πάντως, όπως προβλέπει η ΙΕΑ, συλλογικά ΗΠΑ, ΕΕ και Ιαπωνία θα δουν τη ζήτησή τους για πετρέλαιο να πέφτει κατά περίπου 10 εκατ. βαρέλια την ημέρα μέχρι το 2040.

Για το θέμα των επενδύσεων στον ενεργειακό τομέα η έκθεση κάνει μια χρήσιμη επισήμανση.Κάθε χρόνο απαιτούνται 630 δισ. δολ μόνο για να αντισταθμισθεί η παραγωγή  που πέφτει στα υπάρχοντα επίπεδα και για να κρατηθεί η μελλοντική παραγωγή στα σημερινά επίπεδα.Επομένως κάθε σκέψη για μείωση των επενδύσεων πρέπει να λάβει σοβαρά  υπόψη αυτή την ανάγκη.

Όλα αυτά βέβαια  με την προϋπόθεση να μην υπάρξει κάποια απρόσμενη διεθνής εξέλιξη…