1. Home
  2. Καύσιμα
  3. Ξεπουλάει μερίδιο σε αγωγό φ/α η Gazprom;

Ξεπουλάει μερίδιο σε αγωγό φ/α η Gazprom;

0

MainLineValve7Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom ενδέχεται να πουλήσει το μερίδιο που κατέχει σε έναν από τους δύο αγωγούς που συνδέουν το Ηνωμένο Βασίλειο με την υπόλοιπη ηπειρωτική Ευρώπη, έπειτα από πάνω από δύο δεκαετίες παρουσίας στην περιοχή.

Δημοσιευμα του Bloomberg αναφέρε ότι το διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας πρόκειται να εξετάσει την πώληση του 10% που κατέχει στο βρετανικό φορέα που διαχειρίζεται τον αγωγό, σε μια συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί στις 30 Νοεμβρίου. Η εταιρία δεν έχει διευκρινίσει το αν η πώληση θα γίνει σε κάποια μονάδα της Gazprom.

Η εταιρία απέκτησε το μερίδιό της στον μήκους 235 χιλιομέτρων αγωγό, το Δεκέμβριο του 1994. Ο κρατικός ρωσικός εξαγωγέας χρησιμοποιεί τον αγωγό για να πουλά αέριο στη Βρετανία, μέσω της εμπορικής της μονάδας Gazprom Marketing & Trading.

Η Gazprom νοικιάζει περίπου έξι δισ. κυβικά μέτρα το χρόνο από τη χωρητικότητα του αγωγού στο Ηνωμένο Βασίλειο και δύο δισ. κυβικά μέτρα προς την αντίθετη κατεύθυνση. Ο αγωγός έχει ετήσια χωρητικότητα 25,5 δισ. κυβικών μέτρων προς τη Βρετανία και 20 δισ. προς το Βέλγιο.

Βάσει στοιχείων της BP, η Βρετανία χρησιμοποίησε το περασμένο έτος 66,7 δισ. κυβικά μέτρα αερίου και το Βέλγιο 14,7 δισ.

tags: