1. Home
  2. Καύσιμα
  3. Στα άκρα οι σχέσεις Ρωσίας-Ουκρανίας για το φ/α

Στα άκρα οι σχέσεις Ρωσίας-Ουκρανίας για το φ/α

0

ukraine-russiaΣε τεντωμένο σκοινί “βαδίζουν” οι διμερείς σχέσεις Ρωσίας – Ουκρανίας σχετικά με την τιμολόγηση του ρωσικού φυσικού αερίου, καθώς η Gazprom προχώρησε στη διακοπή παροχής φυσικού αερίου προς το Κίεβο την Τετάρτη. Σε απάντηση η ουκρανική κυβέρνηση δηλώνει ότι μπορεί να βρεί φθηνότερο φυσικό αέριο.

«Η κυβέρνηση αποφάσισε να διατάξει την Naftogaz να σταματήσει να αγοράζει ρωσικό αέριο. Δεν είναι αυτοί που σταμάτησαν να δίνουν σε μας αέριο, είμαστε εμείς που δεν αγοράζουμε πλέον», ήταν οι δηλώσεις του Ουκρανού πρωθυπουργού, Αρσένι Γιάτσενιουκ, μετά τη σύσκεψη του Υπουργικού Συμβουλίου της χώρας.

«Το κάνουμε αυτό επειδή οι προσφορές που έχουμε από τους Ευρωπαίους εταίρους μας είναι καλύτερες» ανέφερε, φωτπγραφίζοντας ως ακριβό το ρωσικό φυσικό αέριο.

Η Νaftogaz διαβεβαίωσε ότι η μεταφορά ρωσικού αερίου προς τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες θα συνεχισθεί κανονικά, αναφέροντας παράλληλα ότι οι συζητήσεις για την τιμή του ρωσικού αερίου το 2016 (σ.σ. για τις πωλήσεις προς την Ουκρανία) θα λάβουν χώρα εντός του Δεκεμβρίου.

Η Κομισιόν από την πλευρά της σημειώνει ότι δεν ανησυχεί με πρόσφατες τις εξελίξεις.

Το 1/3 του φυσικού αερίου που προμηθεύεται η Ευρώπη προέρχεται από τη Ρωσία, ενώ το 50% αυτών των ποσοτήτων περνά από τους αγωγούς εντός της Ουκρανίας.