1. Home
  2. Ενεργειακές
  3. επισημάνσεις
  4. Σε “αχαρτογράφητα ύδατα” οδηγεί τη ΔΕΗ η συμφωνία για τον ΑΔΜΗΕ

Σε “αχαρτογράφητα ύδατα” οδηγεί τη ΔΕΗ η συμφωνία για τον ΑΔΜΗΕ

0

ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣΜπορεί η κυβερνητική “κόκκινη γραμμή”, για τη μη ιδιωτικοποίηση των δικτύων μεταφοράς της ηλεκτρικής ενέργειας, να μεταφραστεί σε σημαντική οικονομική ζημία για τη ΔΕΗ, η οποία θα τη φέρει ενώπιον αδιεξόδου; Παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις του υπουργείου, και την επίσημη ανακοίνωση στήριξης της κυβέρνησης που εξέδωσε 0 πρόεδρος της Δημόσιας Επιχείρησης Εμ. Παναγιωτάκης, ήδη υπάρχουν αντιδράσεις για τη φόρμουλα που επέλεξε το ΥΠΕΝ γι’ αυτό τον σκοπό, με εκτιμήσεις για την “αρχή του τέλους” της εταιρείας.

Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις της Ένωσης Τεχνικών (ΕΤΕ) ΔΕΗ, λίγα 24ωρα μετά τη διαρροή στον Τύπο της καταρχήν συμφωνίας της ελληνικής πλευράς με τους εκπροσώπους των θεσμών για τον τρόπο απόσχισης του ΑΔΗΜΕ. Σύμφωνα με την ΕΤΕ ΔΕΗ, “η λύση που τελικώς προκρίνεται ισοδυναμεί για τη ΔΕΗ με αργή, αλλά σταθερή πορεία προς την απαξίωση και τη χρεοκοπία”.

Σημαντική οικονομική ζημία προέβλεψε με δηλώσεις του και ο Γιώργος Αδαμίδης, σημερινός πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ, σημειώνοντας χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του πως το παραγωγικό κομμάτι της επιχείρησης αυτομάτως θα “κοκκινίσει”.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Νίκος Φωτόπουλος, μέλος του Δ.Σ. της ΔΕΗ και πρώην πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ, υποστήριξε πως η συμφωνία θα είναι ένα σοβαρότατο πλήγμα για τη ΔΕΗ, αλλά και για τον ΑΔΜΗΕ, χωρίς να εξασφαλίζει πως τα δίκτυα θα παραμείνουν και στο μέλλον υπό δημόσιο έλεγχο.

Υπενθυμίζεται πως η ελληνική πρόταση είναι ο ΑΔΜΗΕ να περάσει σε πρώτη φάση κατά 100% στο Δημόσιο και στη συνέχεια το 49% θα διατεθεί σε ιδιώτες, αφού το 29% θα πουληθεί μέσω Χρηματιστηρίου και το 20% θα δοθεί σε στρατηγικό επενδυτή, με εμπειρία σε ζητήματα διαχείρισης δικτύων.

Όσον αφορά την αποζημίωση της ΔΕΗ, αυτή  θα προκύψει από τα έσοδα από την πώληση του 49% και από ένα τμήμα (έως 10%) των κερδών που θα έχει κάθε έτος ο νέος ΑΔΜΗΕ, για όσο χρονικό διάστημα χρειασθεί.

Σε ομιλία του χθες σε ημερίδα για την αγορά ενέργειας, ο υπουργός Ενέργειας Π. Σκουρλέτης επιχείρησε να διασκεδάσει τις αντιδράσεις, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι “δεν θα ρισκάρουμε τη βιωσιμότητα της ΔΕΗ”. Επίσης, πρόσθεσε ότι η επιχείρηση θα αποζημιωθεί κατά 100% από την απώλεια της θυγατρικής της. Γύρω από αυτές τις υπουργικές δεσμεύσεις κινήθηκε και η ανακοίνωση του Μ. Παναγιωτάκη.

Το πρόβλημα ωστόσο είναι πως, με βάση όσα έχουν γίνει γνωστά για την ελληνική πρόταση, μόνο ξεκάθαρο δεν είναι πώς θα υλοποιηθούν αυτές οι δεσμεύσεις. Έτσι, ακόμη κι αν θεωρήσει κανείς υπερβολικές τις προβλέψεις για χρεοκοπία της ΔΕΗ, είναι δύσκολο να μην παραδεχθεί πως η λύση την οδηγεί σε “αχαρτογράφητα ύδατα”.

Για παράδειγμα, για τη μετάβαση του 100% του ΑΔΜΗΕ στο δημόσιο δεν προβλέπεται καμία αποζημίωση, κάτι που είναι βέβαιο πως θα έχει αρνητική επίπτωση στη χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας – με τη μετοχή της να σημειώνει ήδη “βουτιά” στο χρηματιστήριο. Αυτό, με τη σειρά του, θα έχει αρνητική συνέπεια στο ύψος του τιμήματος που θα προκύψει από την πώληση του 49% και επομένως απο τα χρήματα που θα εισπράξει η ΔΕΗ.

Παράλληλα, η λύση δεν προτείνει κάποιο είδος αποζημίωσης της επιχείρησης για τα έσοδα που είχε ετησίως από τη θυγατρική της, περίπου 200 εκατ. ευρώ προ φόρων, και τα οποία θα χάσει από την απώλεια του ΑΔΜΗΕ.