1. Home
  2. Θεσμικοί
  3. φορείς
  4. Συνάντηση Κοτζιά-Αλίγιεφ: Οι αγωγοί στο προσκήνιο

Συνάντηση Κοτζιά-Αλίγιεφ: Οι αγωγοί στο προσκήνιο

0

image.ashxΣυνάντηση είχε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, με τον Αζέρο ομόλογό του, Νατίγκ Αλίγιεφ. Ο Νότιος Διάδρομος, ο ΤΑΡ και ο ΔΕΣΦΑ μονοπώλησαν τη συζήτηση μεταξύ των δύο ανδρών.

Ο Νίκος Κοτζιάς δήλωσε ότι η Ελλάδα έχει τακτοποιήσει όλες τις εκκρεμότητες για την παραλαβή αζέρικου αερίου μέσω του Νοτίου Διαδρόμου φυσικού αερίου (Southern Gas Corridor), ενώ ο Αλίγιεφ, τόνισε τη σημασία του Νότιου Διαδρόμου την ενεργειακή συνεργασία Ελλάδας – Αζερμπαϊτζάν.

Μάλιστα ο τελευταίος ανέφερε ότι «περίπου το 50% των εργασιών στο Shah Deniz 2 έχουν ολοκληρωθεί», ενώ συμπλήρωσε ότι 8 από τα 26 πηγάδια παραγωγής έχουν ήδη διανοιχθεί.

Ο κος Αλίγιεφ αποκάλυψε ακόμη ότι projects, όπως η επέκταση του αγωγού South Caucasus, ο αγωγός TANAP και ο Νότιος Διάδρομο, βρίσκονται σε εξέλιξη, παρά τις δυσμενείς συνθήκες στην αγορά πετρελαιοειδών.

Ο Αζέρος ΥΠΕΞ, μιλώντας για τον ΤΑΡ, τόνισε τη σημασία της ελληνικής στήριξης για την κατασκευή του. «Η έγκαιρη υλοποίηση του αγωγού θα είναι αποτελεσματική για όλες τις πλευρές», ανέφερε συγκεκριμένα.

Ο κ. Κοτζιάς αναγνώρισε τη σημασία του TAP, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι στο άμεσο μέλλον το αζέρικο αέριο θα φτάσει στην Ευρώπη μέσω του εν λόγω αγωγού, ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος για τη διευθέτηση του ζητήματος ΔΕΣΦΑ-SOCAR.

Τέλος, και οι δύο πλευρές συζήτησαν θέματα σχετικά με τη 2η συνεδρίαση της Διεθνούς Συμβουλευτικής Επιτροπής για το Νότιο Διάδρομο, στα τέλη Φεβρουαρίου.