1. Home
  2. Ηλεκτρισμός
  3. Οι οφειλές στη ΔΕΗ απειλούν την αγροτική παραγωγή της Ηλείας

Οι οφειλές στη ΔΕΗ απειλούν την αγροτική παραγωγή της Ηλείας

0

Στην αποστολή εξωδίκων προς τους υπερχρεωμένους ΤΟΕΒ της Ηλείας προχώρησε η ΔΕΗ, προειδοποιώντας τους ότι σε περίπτωση που δεν πληρώσουν τις οφειλές τους θα προχωρήσει σε αποκοπές συνδέσεων, με αποτέλεσμα οι οργανισμοί να μην μπορέσουν να εξασφαλίσουν στους αγρότες νερό για πότισμα.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα ilialive.gr, το θέμα βρέθηκε στην ατζέντα της έκτακτης σύσκεψης του προέδρου του ΓΟΕΒ Πηνειού – Αλφειού, Νίκου Φάμελου, με τους προέδρους των ΤΟΕΒ, τον αντιπεριφερειάρχη Ηλείας κ. Γ. Γεωργιόπουλο και τους θεματικούς αντιπεριφερειάρχες Λ. Αριστειδόπουλο και Π. Μπράμο. Στην σύσκεψη μάλιστα ο ΓΟΕΒ αιτήθηκε και αποφασίστηκε τις αμέσως επόμενες ημέρες να επισκεφθούν τον αρμόδιο υπουργό και τον Δ/νοντα σύμβουλο της ΔΕΗ, προκειμένου να ζητήσουν μια ευνοϊκή ρύθμιση των οφειλών των ΤΟΕΒ προς την ΔΕΗ για να μην τους κόψει το ρεύμα.

Όσον αφορά τις οφειλές ο κ. Φάμελος ανέφερε: «Το μεγάλο μας θέμα είναι οι οφειλές σε ΙΚΑ και ΔΕΗ και απορούμε πώς έρχονται τελεσίγραφα – εξώδικα από την ΔΕΗ- ειδικά για τα αντλιοστάσια αποστράγγισης που σημαίνει ότι η διακοπή του ρεύματος θα φέρει πλημμύρα. Τα χρέη έρχονται από πολύ παλιά, οι οφειλές είναι μεγάλες και δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε. Πήραμε λοιπόν μια απόφαση ότι τις επόμενες ημέρες θα γίνει συνάντηση με τους αρμόδιους υπουργούς και σε σχέση με τις οφειλές στην ΔΕΗ και σε σχέση με τις οφειλές στο ΙΚΑ για να συμφωνήσουμε σε ένα πλαίσιο ειδικών ρυθμίσεων στις οποίες όμως να μπορούμε να ανταποκριθούμε. Από κει και πέρα θα προσπαθήσουμε κάποιες από τις συντηρήσεις να αναλάβει η Περιφέρεια και ζητάμε την συμπαράστασή της σε όλο αυτό το θέμα που έχει δημιουργηθεί με την λειτουργία του αρδευτικού δικτύου και πάνω απ’ όλα η παραγωγή είναι η δύναμη του νομού. Χωρίς καλλιέργειες ο νομός έχει πεθάνει.»

Ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας κ. Γώργος Γεωργιόπουλος δήλωσε από την πλευρά του: «Οι καιροί είναι ιδιαίτερα δύσκολοι για όλη τη χώρα και για την Περιφέρεια επίσης, δεν μπορούμε να προσφέρουμε αμέριστη οικονομική βοήθεια είπαμε όμως να ιεραρχήσουμε τις προτεραιότητες προκειμένου να τρέξει νερό γιατί ενδεχομένως και οι κλιματικές συνθήκες να είναι δύσκολες και να είμαστε και πιο έγκαιρα προγραμματισμένοι. Το άλλο θέμα που έθεσαν οι πρόεδροι των ΤΟΕΒ είναι το μεγάλο ύψος των οφειλών τους προς την ΔΕΗ που αγγίζει το 1,7 εκ. ευρώ , η ΔΕΗ στέλνει εξώδικα και απειλεί με διακοπές και να συμβεί κάτι τέτοιο θα είναι καταστροφικό για τον νομό και της αγροτική μας παραγωγή και πρέπει να αναλογιστεί και η ΔΕΗ την δική της ευθύνη. Αν θεωρεί η ΔΕΗ λοιπόν ότι δεν έχει και κοινωνικό ρόλο, ας τα κάνει».