1. Home
  2. Βιομάζα
  3. ΑΒΒ: Συμβόλαιο 140 εκατ. δολ. για έργο ΑΠΕ στη βόρεια Ευρώπη

ΑΒΒ: Συμβόλαιο 140 εκατ. δολ. για έργο ΑΠΕ στη βόρεια Ευρώπη

0

Switzerland-ABB-Plans-to-Take-Control-of-More-VesselsΗ ΑΒΒ σε συνεργασία με τον δανέζικο διαχειριστή ενεργειακής μεταφοράς Energinet.dk και τον αντίστοιχο γερμανικό 50Hertz Transmission ανέλαβε την εκτέλεση έργου αξίας 140 εκατ. δολαρίων, που αφορά στον σχεδιασμό, την προμήθεια και την εγκατάσταση ενός σταθμού μετατροπής εναλλασσόμενου ρεύματος HVDC στο Bentwisch της Βόρειας Γερμανίας. Ο σταθμός HVDC Light®, συνδεσμολογίας «back-to-back», ο πρώτος στο είδος του στην Ευρώπη, επιτρέπει τη σύνδεση των ασύγχρονων AC ηλεκτρικών δικτύων της Ανατολικής Δανίας και της Γερμανίας.

Η διάθεση του συστήματος HVDC από την ΑΒΒ προσδιορίζει την εταιρεία ως έναν κορυφαίο τεχνολογικά προμηθευτή του έργου «Kriegers Flak combined grid solution», το οποίο σηματοδοτεί τη δημιουργία της πρώτης παγκόσμιας υπεράκτιας διασύνδεσης, ενσωματώνοντας τις εθνικές ηλεκτρικές συνδέσεις, καθώς και τη λειτουργία των παράκτιων γερμανικών αιολικών πάρκων Baltic 1 και 2 στο έργο Danish Kriegers Flak. Αξίζει να τονιστεί ότι η ΑΒΒ το 2015 είχε ήδη κερδίσει έργο αξίας 100 εκατ. δολαρίων για το υποθαλάσσιο καλωδιακό σύστημα που συνδέει το υπεράκτιο αιολικό πάρκο Danish Kriegers Flak.

Η διασύνδεση θα έχει ικανότητα μεταφοράς ισχύος 400MW, αρκετή για να τροφοδοτήσει 400.000 νοικοκυριά. Αυτό το πολύ σημαντικό έργο υποδομής συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αποτελεί ένα ουσιαστικό βήμα προόδου προς την επίτευξη των ενεργειακών στόχων της Ευρώπης. Εκτός από την ενσωμάτωση πολλών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο δίκτυο, το έργο της διασύνδεσης θα παρέχει αυξημένο επίπεδο ασφάλειας και επιπρόσθετες δυνατότητες στο εμπόριο της ενέργειας.

«Η ΑΒΒ έχει ασυναγώνιστα εκτεταμένη εμπειρία στις διασυνδέσεις HVDC και πρωταρχικό ρόλο στην υλοποίηση του οράματος για το Ευρωπαϊκό ενεργειακό δίκτυο» δήλωσε ο Claudio Facchin, πρόεδρος του τομέα Power Grids της ΑΒΒ. «Η ενσωμάτωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και η ανάπτυξη διασυνδέσεων είναι πρωταρχικά στοιχεία της στρατηγικής του ομίλου, η οποία αντιμετωπίζει την συνεχώς αυξανόμενη ανάγκη για ηλεκτρισμό με την ελάχιστη περιβαλλοντική επίπτωση».

Η ΑΒΒ θα προμηθεύσει ολόκληρο τον σταθμό HVDC συμπεριλαμβανομένων των μετασχηματιστών, των βαλβίδων μετατροπής, του συστήματος ψύξης, των συστημάτων προστασίας και ελέγχου, καθώς και του λοιπού σχετικού εξοπλισμού. Το σύστημα HVDC Light® προσφέρει εξελιγμένες λειτουργίες στο δίκτυο, όπως είναι η δυνατότητα αποκατάστασης παροχής ισχύος από μηδενική βάση, η επονομαζόμενη “black-start”, αλλά και ο συνεχής έλεγχος του επιπέδου ισχύος με σκοπό την άμεση προσαρμογή του ηλεκτρικού συστήματος στις αλλαγές της ταχύτητας του ανέμου.

Από την πρώτη φορά που η ΑΒΒ ανέπτυξε την τεχνολογία HVDC, πριν από 60 χρόνια και μέχρι και σήμερα, έχει εγκαταστήσει περίπου 110 έργα της συγκεκριμένης τεχνολογίας. Η συνολική εγκαταστημένη ισχύς είναι πάνω από 120.000MW, γεγονός που δηλώνει ότι η εταιρεία κατέχει πάνω από το μισό της παγκόσμιας εγκατεστημένης βάσης στην τεχνολογία αυτή. Στη δεκαετία του ’90, η εταιρεία εξέλιξε περαιτέρω την τεχνολογία HVDC εισάγοντας στην αγορά την τεχνολογία Μετατροπέων Πηγών Τάσεως (Voltage Source Converters- VSC/HVDC), την επονομαζόμενη HVDC Light®. Κατέχοντας ηγετική θέση στην τεχνολογία HVDC Light®, η εταιρεία μέχρι σήμερα έχει ολοκληρώσει τα 18 από τα 24 έργα που λειτουργούν αυτή τη στιγμή στον παγκόσμιο χάρτη της ενέργειας.

Η ΑΒΒ (www.abb.com) κατέχει ηγετική θέση στις τεχνολογίες ενέργειας και αυτοματισμού, διευκολύνοντας επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, βιομηχανίες, καθώς και εταιρείες μεταφορών και υποδομών να βελτιώσουν την απόδοσή τους, μειώνοντας ταυτόχρονα τις επιπτώσεις στο περιβάλλον. Ο Όμιλος ΑΒΒ λειτουργεί σε περίπου 100 χώρες και απασχολεί σχεδόν 135.000 εργαζομένους.

tags: