1. Home
  2. ΑΠΕ
  3. Οι εγκαταστάσεις ανανεώσιμης ενέργειας αυξήθηκαν κατά 8,3% το 2015
Οι εγκαταστάσεις ανανεώσιμης ενέργειας αυξήθηκαν κατά 8,3% το 2015

Οι εγκαταστάσεις ανανεώσιμης ενέργειας αυξήθηκαν κατά 8,3% το 2015

0

reΟι μονάδες παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας σημείωσαν τη μεγαλύτερη άνοδο που έχει καταγραφεί ποτέ κατά το προηγούμενο έτος, ενώ το κόστος τους υποχώρησε σημαντικά, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Οι ανανεώσιμες πηγές, κυρίως η αιολική και η ηλιακή ενέργεια, σημείωσαν αύξηση 8,3%, προσθέτοντας 152 γιγαβάτ και φτάνοντας συνολικά τα 1.985, όπως αναφέρουν τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από τον οργανισμό με έδρα το Άμπου Ντάμπι. Την ίδια περίοδο οι επενδύσεις σημείωσαν επίσης υψηλό ρεκόρ, ανερχόμενες στα 286 δισεκατομμύρια δολάρια.

Το 2014, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αντιπροσώπευαν σχεδόν τους μισούς από τους νέους σταθμούς παραγωγής ενέργειας, με τα στοιχεία για το 2015 να μην είναι ακόμα διαθέσιμα αλλά να εκτιμάται πως είναι βελτιωμένα.

«Αυτή η εντυπωσιακή ανάπτυξη στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα στους επενδυτές και τους φορείς χάραξης πολιτικής, ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι πλέον η προτιμώμενη επιλογή για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο επικεφαλής του οργανισμού, Αντνάν Αμίν.

Οι αναπτυσσόμενες χώρες σημείωσαν μεγαλύτερη ανάπτυξη από τις πλουσιότερες, με την Ασία να σημειώνει συνολικά ανάπτυξη 12%, ενώ η Ευρώπη και η Βόρεια Αμερική έφτασαν το 6%, σύμφωνα με την έκθεση.

Η μείωση του κόστους της τεχνολογίας ήταν ο σημαντικότερος παράγοντας αυτής της τάσης. Συγκεκριμένα, το κόστος των ανεμογεννητριών έχει μειωθεί κατά 45% από το 2010 και των φωτοβολταϊκών κατά 80% την ίδια περίοδο.

Η υδροηλεκτρική ενέργεια διαθέτει ακόμα το μεγαλύτερο μερίδιο εγκατεστημένης ισχύος με 1.209 γιγαβάτ. Ακολουθούν η αιολική και η ηλιακή ενέργεια με 432 και 227 γιγαβάτ, ενώ τη λίστα συμπληρώνουν 104 γιγαβάτ βιοενέργειας, 13 γιγαβάτ γεωθερμικής και 500 μεγαβάτ θαλάσσιας ενέργειας.

 

ΠΗΓΗ: Ναυτεμπορική