1. Home
  2. ΑΠΕ
  3. Νάουσα: Παραγωγή ρεύματος από το δίκτυο ύδρευσης της πόλης
Νάουσα: Παραγωγή ρεύματος από το δίκτυο ύδρευσης της πόλης

Νάουσα: Παραγωγή ρεύματος από το δίκτυο ύδρευσης της πόλης

0

Arapitsa_River,_NaousaΑπό το επόμενο καλοκαίρι, ο Δήμος της Νάουσας θα θέσει σε εφαρμογή μία πρωτοποριακή ιδέα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με απόλυτα φιλικό τρόπο για το περιβάλλον, χάρις στην οποία μάλιστα θα αποκτήσει μια σημαντική καινούρια πηγή εσόδων.

Γι’ αυτό τον σκοπό, η πόλη θα αξιοποιήσει την πολύ μεγάλη ορμή που έχει το νερό του ποταμού Αράπιτσα από τον οποίο υδροδοτείται. Κατά συνέπεια, το νερό δεν διοχετεύεται απευθείας στο δίκτυο, αλλά περνά πρώτα από ειδικά φρεάτια εκτόνωσης, για να μειωθεί η ταχύτητά του. Επομένως, το σχέδιο είναι να εγκατασταθούν σε αυτά τα φρεάτια στροβιλομηχανές, ώστε με την κίνησή του να παράγει ηλεκτρικό ρεύμα, πριν καταλήξει στις σωληνώσεις και… ξεδιψάσει τους κατοίκους.

Οι εργασίες ξεκινούν το καλοκαίρι

Όπως λέει στο Energyin o δήμαρχος της Νάουσας κ. Νίκος Κουτσογιάννης, η προετοιμασία του έργου ξεκίνησε πριν από έναν περίπου χρόνο, με την προκαταρκτική μελέτη που πραγματοποίησε ο Δήμος. «Όταν με την προκαταρκτική μελέτη διαπιστώθηκε πως η ιδέα μπορεί όντως να λειτουργήσει, τότε αναθέσαμε στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο την εκπόνηση της πλήρους τεχνικής μελέτης του έργου», σημειώνει.

Όπως συμπληρώνει ο δήμαρχος, αυτό που απομένει στην παρούσα φάση είναι να καταλήξει το ΕΜΠ στον τύπο των στροβιλομηχανών που θα εγκατασταθούν στα φρεάτια. Επίσης, επειδή το ρεύμα θα πωλείται στο ηλεκτρικό δίκτυο, θα πρέπει επίσης να εξασφαλισθούν άδειες από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) και άλλους εμπλεκόμενους φορείς. «Ελπίζουμε πως δεν θα συναντήσουμε κάποιο γραφειοκρατικό εμπόδιο, ώστε να ξεκινήσουμε τις εργασίες μέσα στο φετινό καλοκαίρι», συμπληρώνει.

Σύμφωνα με τον κ. Κουτσογιάννη, η βασικότερη εργασία θα είναι να εγκατασταθούν οι στροβιλομηχανές στα φρεάτια. Επομένως, με δεδομένο ότι δεν θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες κατασκευαστικές παρεμβάσεις, το σύστημα αναμένεται να είναι έτοιμο σε έναν χρόνο. Κάτι που σημαίνει πως θα ξεκινήσει να παράγει ρεύμα από το καλοκαίρι του 2017.

1 εκατ. ευρώ ετησίως από την πώληση του ρεύματος

Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 5 εκατ. ευρώ, τα οποία θα προέλθουν από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Από την άλλη πλευρά, το σύστημα θα έχει ισχύ 5 MW και φυσικά θα παράγει ηλεκτρική ενέργεια όλο τον χρόνο, αφού η πόλη δεν σταματά ποτέ να καταναλώνει νερό. Επομένως, από την πώληση της ηλεκτρικής ενέργειας προβλέπεται πως σε ετήσια βάση θα εισρέουν στα ταμεία του Δήμου πάνω από 1 εκατομμύρια ευρώ.

Το παραπάνω ποσό θα υπερκαλύπτει την αποπληρωμή του έργου, κάτι που σημαίνει πως θα προστεθεί ένα σημαντικό καινούριο έσοδο για τα οικονομικά του Δήμου. «Σκοπός μας είναι να αξιοποιήσουμε αυτά τα χρήματα για την κατασκευή συγκεκριμένων υποδομών στα πλαίσια αειφόρου ανάπτυξης της περιοχής, αλλά και στην άσκηση κοινωνικής πολιτικής, με τη στήριξη οικονομικά ευάλωτων κατοίκων», επισημαίνει ο κ. Κουτσογιάννης.

Το έργο θα παρουσιασθεί σύντομα στη Νάουσα, ενώ έχει προγραμματισθεί επίσης η παρουσίασή του και στις Βρυξέλλες, αφού είναι το μοναδικό ανάλογο πρότζεκτ σε όλη την Ευρώπη. Πρόκειται για μία από τις ελάχιστες φορές που ένας Δήμος της χώρας μας έχει να επιδείξει μία εφαρμογή στον τομέα των ΑΠΕ που να είναι καινοτόμα για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, ανοίγοντας έτσι έναν δρόμο στον οποίο μπορούν να ακολουθήσουν πολλοί δήμοι της «Γηραιάς Ηπείρου».

Ο λόγος είναι πως, σύμφωνα με τον δήμαρχο της Νάουσας, αρκετές ακόμη ελληνικές και ευρωπαϊκές πόλεις έχουν την ίδια γεωμορφολογία με τη Νάουσα, και επομένως θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν το δίκτυο ύδρευσής τους για τον ίδιο σκοπό. «Ειδικά για τους δήμους της χώρα μας, θα ήταν μία σημαντική “ανάσα” για τα έσοδά τους», καταλήγει.

 

Του Κώστα Δεληγιάννη