1. Home
  2. Ηλεκτρισμός
  3. Δύσκολες οι προοπτικές για ΔΕΗ…
Δύσκολες οι προοπτικές για ΔΕΗ…

Δύσκολες οι προοπτικές για ΔΕΗ…

0

Την ώρα που οι διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών βρίσκονται σε οριακό σημείο  έρχονται  οι χρηματιστηριακές Ιnvestment Bank of Greece (IBG) και ΑΧΙΑ Ventures, οι οποίες με εκθέσεις τους προχώρησαν σε υποτίμηση της μετοχής της ΔΕΗ  σε 2,50 και 2,90 ευρώ, από 6,20 και 3,70 ευρώ αντίστοιχα. Και αυτό γιατί οι αναλυτές των δύο χρηματιστηριακών  αξιολογούν αρνητικά τις προοπτικές  της επιχείρησης, για μια σειρά λόγους που έχουν να κάνουν με την υλοποίηση αποφάσεων για την ενεργειακή αγορά (άνοιγμα αγοράς, πώληση ΑΔΜΗΕ κ.λπ.) αλλά και με τις χαμηλές τιμές φυσικού αερίου.

Γράφει ο Αριστείδης Ζευγίτης

Ακόμα όπως διαβάζουμε  οι εκθέσεις συμπίπτουν στην άποψη ότι η θέση της ΔΕH θα επιδεινωθεί μεσο-βραχυπρόθεσμα, λόγω  απώλειας μεριδίων σε αγορές  που μέχρι πρόσφατα πρόσφεραν ικανοποιητικά περιθώρια (παραγωγή, χονδρική, λιανική), των αβεβαιοτήτων που προκαλεί το κυβερνητικό σχέδιο πώλησης του ΑΔΜΗΕ, του αυξημένου ανταγωνισμού που θα αντιμετωπίσει η κρατική εταιρεία από τους ανεξάρτητους παραγωγούς λόγω χαμηλών τιμών φυσικού αερίου.

Ιδιαίτερη  αναφορά γίνεται στις επιπτώσεις που έχει αρχίσει να επιφέρει το πρόβλημα των απλήρωτων λογαριασμών*,* το οποίο αναμένεται να επιδεινωθεί περισσότερο σε περίπτωση που αυξηθεί ο συντελεστής ΦΠΑ  στην ηλεκτρική ενέργεια.

Την ίδια ώρα ο υπουργός Ενέργειας ευελπιστεί ότι μπορεί να υπάρξει και μείωση των τιμολογίων..

Μπορεί βέβαια οι δύο εκθέσεις να βλέπουν  με απαισιοδοξία τις προοπτικές της ΔΕΗ   και τα πράγματα να εξελιχθούν ομαλά.Οι κίνδυνοι όμως που επισημαίνονται είναι υπαρκτοί  και πρέπει να ληφθούν σοβαρά στα υπόψη…

tags: