1. Home
  2. Ενεργειακές
  3. επισημάνσεις
  4. Ρεύμα: Μπαράζ προσφορών από τους εναλλακτικούς παρόχους το φθινόπωρο
Ρεύμα: Μπαράζ προσφορών από τους εναλλακτικούς παρόχους το φθινόπωρο

Ρεύμα: Μπαράζ προσφορών από τους εναλλακτικούς παρόχους το φθινόπωρο

0

lightbulbΜε εκπτώσεις και άλλες ελαφρύνσεις αναμένεται να «απαντήσουν» από το φθινόπωρο οι εναλλακτικοί πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας στη μείωση κατά 15% των τιμολογίων που εξήγγειλε η ΔΕΗ για τους «συνεπείς» οικιακούς και επαγγελματικούς πελάτες της. Παρόλο που η αγορά ανέμενε μία τέτοια κίνηση από τη Δημόσια Επιχείρηση, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες αρκετοί ιδιώτες πάροχοι θα περιμένουν να περάσει το καλοκαίρι για να ανακοινώσουν νέες και πιο ανταγωνιστικές προσφορές.

Ο λόγος είναι πως τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσουν οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ, μέσω των οποίων  θα μπορούν να εξασφαλίσουν φθηνότερες τιμές στην χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Επομένως, θα έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν ακόμη πιο ελκυστικά «πακέτα» στους καταναλωτές, με σημαντικά περιθώρια οικονομίας.

Όπως προβλέπει άλλωστε και η συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές, με τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ οι εναλλακτικοί πάροχοι θα αποκτήσουν για πρώτη φορά πρόσβαση σε όλο το ενεργειακό μίγμα ηλεκτροπαραγωγής, αγοράζοντας ρεύμα που έχει παραχθεί από λιγνιτικά και υδροηλεκτρικά εργοστάσια της Δημόσιας Επιχείρησης. Με αυτό τον τρόπο, θα μπορέσουν να ελαττώσουν τα κόστη τους, μετακυλίοντας τη μείωση στα τιμολόγια που προσφέρουν στους πελάτες τους.

Σε ποιο ύψος μπορούν να φτάσουν αυτές οι εκπτώσεις; Το ερώτημα δεν μπορεί να απαντηθεί αυτή τη στιγμή, καθώς θα εξαρτηθεί από την τιμή εκκίνησης των δημοπρασιών, η οποία αναμένεται να προσδιορισθεί μέσα στον μήνα, και βέβαια από την ίδια τη διεξαγωγή των πρώτων δημοπρασιών τον Σεπτέμβριο. Γι’ αυτό και παράγοντες της αγοράς εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για το γεγονός ότι η ΔΕΗ εξήγγειλε την έκπτωση πριν από το φθινόπωρο.

Ωστόσο, η κίνηση της Δημόσιας Επιχείρησης έχει και μία άλλη “ανάγνωση”, λαμβάνοντας υπόψη πως οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ θα είναι τουλάχιστον για το άμεσο μέλλον το μοναδικό εργαλείο ώστε η ΔΕΗ να απολέσει μερίδιο 20% ήδη από το 2017, κάτι που αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση της χώρας μας. Κι αυτό γιατί, καθώς η έκπτωση περιορίζει την εξοικονόμηση που εξασφαλίζει αυτή τη στιγμή ένας καταναλωτής ο οποίος θα στραφεί σε κάποιον εναλλακτικό πάροχο, προεξοφλεί ουσιαστικά πως η τιμή εκκίνησης των δημοπρασιών θα είναι αρκετά χαμηλά, ώστε να δώσει την ευκαιρία στους ιδιώτες να προσφέρουν ακόμη πιο ανταγωνιστικά τιμολόγια.

Σε αυτό το πλαίσιο, η εξαγγελία της έκπτωσης ερμηνεύεται ως κίνηση της Δημόσιας Επιχείρησης που δεν έχει ως σκοπό να ανακόψει την ποσοτική μείωση των μεριδίων της, το οποίο εξάλλου είναι αναπόφευκτο βάσει του μνημονίου, αλλά να περιορίσει την απώλεια των πελατών οι οποίοι είναι συνεπείς στην εξόφληση των λογαριασμών τους, ώστε να μην επιδεινωθεί η εισπραξιμότητά της. Μάλιστα, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΕΗ στη Βουλή, η εταιρεία ελπίζει πως με αυτό τον τρόπο θα δώσει κίνητρο σε καταναλωτές με ανεξόφλητες οφειλές να υπαχθούν στη ρύθμιση που “τρέχει” για την τακτοποίησή τους, με αποτέελσμα να βελτιωθούν ακόμη περισσότερο τα έσοδά της.