1. Home
  2. Ενεργειακές
  3. επισημάνσεις
  4. Ο «οδικός χάρτης» για τη μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ κάτω από 50%
Ο «οδικός χάρτης» για τη μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ κάτω από 50%

Ο «οδικός χάρτης» για τη μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ κάτω από 50%

0

lightbulbΤα ακριβή ποσοστά-στόχους με τα οποία η ΔΕΗ θα φθάσει το 2020 να κατέχει μερίδιο μικρότερο από 50% στη λιανική αγορά, αλλά και τον τρόπο εφαρμογής των δημοπρασιών ΝΟΜΕ, αναφέρει απόφαση του ΚΥΣΟΙΠ που δημοσιεύθηκε χθες στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ B 1593).

Με βάση τη συγκεκριμένη απόφαση, η Δημόσια Επιχείρηση θα πρέπει να έχει περιορίσει το μερίδιό της στο 87.24% μέχρι το τέλος της φετινής χρονιάς, στο 75.24% στο τέλος του 2017, στο 62.24% έως το τέλος του επόμενου έτους και τελικά στο 49.24% μέχρι τον Δεκέμβριο του 2019.

Όπως είναι γνωστό, ο τρόπος με τον οποίο θα επιτευχθεί η μείωση είναι οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ, μέσω των οποίων η ΔΕΗ θα δημοπρατεί ενέργεια από τις λιγνιτικές και υδροηλεκτρικές μονάδες της σε τιμές χονδρικής σε τρίτους προμηθευτές, οι οποίο δραστηριοποιούνται στην εγχώρια λιανική αγορά ηλεκτρισμού.

Η πρώτη δημοπρασία θα πραγματοποιηθεί τον επόμενο Σεπτέμβριο, ενώ η ΡΑΕ θα εγκρίνει τις προϋποθέσεις συμμετοχής και τη διαδικασία, μετά από σχετική εισήγηση του ΛΑΓΗΕ που θα γίνει μέσα στον Ιούνιο.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση, εκτός από τη ΔΕΗ από τις δημοπρασίες αποκλείονται και οι βιομηχανίες, εφόσον θέλουν να εξασφαλίσουν ηλεκτρική ενέργεια για να καλύψουν δικές τους ανάγκες. Ωστόσο, δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν οι θυγατρικές βιομηχανικών ομίλων οι οποίες ασκούν διακριτή δραστηριότητα στην εγχώρια λιανική αγορά ηλεκτρισμού.