1. Home
  2. Ενεργειακές
  3. επισημάνσεις
  4. Σχέδια για συμπράξεις της ΔΕΗ στην παραγωγή και τη λιανική αγορά ρεύματος
Σχέδια για συμπράξεις της ΔΕΗ στην παραγωγή και τη λιανική αγορά ρεύματος

Σχέδια για συμπράξεις της ΔΕΗ στην παραγωγή και τη λιανική αγορά ρεύματος

0

M. PANAGIOTAKISΓια πρωτοβουλίες στις οποίες θα προχωρήσει άμεσα η ΔΕΗ, ώστε το άνοιγμα της αγοράς της ηλεκτρικής ενέργειας να γίνει με ομαλό τρόπο, μίλησε σήμερα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Δημόσιας Επιχείρησης Εμμανουήλ Παναγιωτάκης, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε για την επίσημη αναγγελία της έκπτωσης 15% στα οικιακά και επαγγελματικά τιμολόγια.

Ουσιαστικά, η ομαλή απελευθέρωση της αγοράς «μεταφράζεται» για τη ΔΕΗ στην προσπάθεια συγκράτησης των καλών πελατών (δηλαδή των συνεπών καταναλωτών με υψηλές καταναλώσεις). Έτσι, ανάμεσα σε αυτές τις πρωτοβουλίες, ο κ. Παναγιωτάκης «φωτογράφισε» τα πλάνα της ΔΕΗ για συμπράξεις με άλλες εταιρείες στη λιανική αγορά ρεύματος.

Όσον αφορά αυτές τις συμπράξεις στη λιανική, ο ίδιος δεν θέλησε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για τον τρόπο που θα υλοποιηθούν. Ωστόσο, φαίνεται πως οι όποιες συζητήσεις είναι ήδη αρκετά προχωρημένες, αφού διευκρίνισε πως σε λίγες εβδομάδες θα υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις.

Το σχέδιο για τη «Μελίτη ΙΙ»

Αντίθετα, αναφέρθηκε με πολύ περισσότερες λεπτομέρειες στην πρόθεση της Δημόσιας Επιχείρησης για τη δημιουργία ενός κοινοπρακτικού σχήματος στον τομέα της παραγωγής, το οποίο όπως διευκρίνισε θα έχει ως «πυρήνα» του τη «Μελίτη ΙΙ», δηλαδή μία νέα λιγνιτική μονάδα στη Φλώρινα για την οποία η ΔΕΗ έχει ήδη εξασφαλίσει άδεια.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔΕΗ, ο ιδιώτης θα αναλάβει την κατασκευή της μονάδας, ενώ θέση στην κοινοπραξία θα έχουν και οι ιδιοκτήτες των τοπικών ορυχείων. Μάλιστα, επιβεβαίωσε πως η επιχείρηση είχε βολιδοσκοπήσει στο παρελθόν γι’ αυτό τον σκοπό την ιταλική Edison, η οποία τελικά υπαναχώρησε καθώς η θυγατρική της EDF δεν θέλει να επενδύσει σε λιγνιτικά εργοστάσια.

Ωστόσο, όπως πρόσθεσε, η ΔΕΗ έχει ήδη απευθυνθεί σε άλλον υποψήφιο συνεργάτη. «Θεωρούμε πως το σχέδιο τελικά θα περπατήσει», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Με βάση τον κ. Παναγιωτάκη, τέτοιες πρωτοβουλίες όπως και η έκπτωση 15% στα τιμολόγια δεν είναι «επιθετικές» κινήσεις, αφού δεν επιδιώκουν να ανακόψουν τη μείωση των μεριδίων της επιχείρησης, η οποία αποτελεί εξάλλου μνημονιακή υποχρέωση της χώρας μας. Επίσης, ξεκαθάρισε πως στα πλάνα της ΔΕΗ δεν είναι η πώληση μονάδων, παρόλο που στην απόφαση του ΚΥΣΟΙΠ αναφέρεται η παραχώρηση παραγωγικού δυναμικού, σε περίπτωση που δεν αποδειχθούν αποτελεσματικές οι δημοπρασίας ΝΟΜΕ.

Κίνδυνος απώλειας των καλών πελατών

Όπως πρόσθεσε, στόχος της επιχείρησης είναι να συμβάλει ώστε η απελευθέρωση της αγοράς να γίνει ομαλά και προς όφελος των καταναλωτών, κάτι που σύμφωνα με τον ίδιο δεν μπορούν να πετύχουν από μόνες τους οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ. Χωρίς τέτοιες πρωτοβουλίες, η ΔΕΗ κινδυνεύει να χάσει τους καλούς πελάτες της από τον ανταγωνισμό, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά το ενδεχόμενο να υπάρξουν αντιδράσεις από τους εναλλακτικούς παρόχους σε αυτές τις κινήσεις, ή ακόμη και παρέμβαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ο ίδιος ήταν καθησυχαστικός. Μάλιστα, πρόσθεσε πως η ΔΕΗ συνομιλεί με τις υπόλοιπες εταιρείες προμήθειας, ώστε να συμφωνηθεί από κοινού ένας «κώδικας αρχών» με βάση τον οποίο θα αυτορρυθμισθεί η αγορά.

Παράλληλα, εξήγγειλε την ίδρυση θυγατρικής εταιρείας της ΔΕΗ στην Αλβανία, στην οποία όπως σημείωσε υπάρχει ανάγκη για θερμοηλεκτρική παραγωγή. Ακόμη πιο σημαντικό είναι το πλούσιο υδροδυναμικό που διαθέτει η γειτονική χώρα το οποίο, με δεδομένο τον ρόλο που θα παίζουν οι περιφέρειες στην ενιαία ευρωπαϊκή ενεργειακή αγορά, κάνει την επέκταση της ΔΕΗ μία πολλά υποσχόμενη επιχειρηματική κίνηση.

«Τέλος στην ασυδοσία» των κακοπληρωτών

Με αφορμή την έκπτωση 15% που θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιουλίου, σημείωσε πως αυτή τη στιγμή ξεπερνούν τα 5 εκατομμύρια οι καταναλωτές που είναι συνεπείς στην εξόφληση των λογαριασμών τους. Όσον αφορά τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εταιρεία, ανέφερε πως 380 εκατομμύρια ευρώ προέρχονται από την υψηλή τάση (βιομηχανίες) και 260 εκατομμύρια από το δημόσιο, «τα οποία ευελπιστούμε πως θα εξοφληθούν, με τη χορήγηση της δόσης», όπως σημείωσε χαρακτηριστικά.

Από τη χαμηλή τάση, δηλαδή τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, αυτή τη στιγμή τα χρέη ανέρχονται σε 1,750 δισεκατομμύρια ευρώ. Από αυτά, σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτάκη, η εταιρεία στοχεύει να εισπράξει τα 1,450 δισ. ευρώ. Αν και αυτό δεν σημαίνει πως η εταιρεία βγάζει από τα «στόχαστρο» τα υπόλοιπα χρέη, θεωρεί πως είναι δυσκολότερα ανακτήσιμα, αφού π.χ. προέρχονται από επιχειρήσεις που έχουν κλείσει ή εξοχικά.

Ο πρόεδρος της ΔΕΗ σημείωσε επίσης πως αυτή τη στιγμή περίπου 2.100.000 ενεργοί καταναλωτές με χρέη. Την ίδια στιγμή, υποστήριξε πως δεν έχουν καμία δικαιολογία όσοι συνεχίζουν να μην πληρώνουν για το ρεύμα που καταναλώνουν, από τη στιγμή που υπάρχει το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, ενώ οι πολίτες σε ανθρωπιστική κρίση χορηγούνται δωρεάν ρεύμα.

Ο ίδιος ζήτησε τη στήριξη της πολιτείας για τον «τερματισμό της ασυδοσίας», αφήνοντας να εννοηθεί πως ζητά την πολιτική στήριξη στο θέμα των αποκοπών. Τέλος, υποστήριξε πως η πολιτεία θα πρέπει να βοηθήσει τη ΔΕΗ και σε άλλα ζητήματα, όπως τα δικαιώματα ρύπων, την κατάργηση του ειδικού τέλους λιγνίτη και την επιτάχυνση της θέσπισης του μόνιμου μηχανισμού για τα ΑΔΙ.

 

Του Κώστα Δεληγιάννη