1. Home
  2. Νέα
  3. «Πεδίο μεγάλων ευκαιριών ο ενεργειακός τομέας»
«Πεδίο μεγάλων ευκαιριών ο ενεργειακός τομέας»

«Πεδίο μεγάλων ευκαιριών ο ενεργειακός τομέας»

0

skourleti_r_10Νέες δυνατότητες για ενεργειακές επενδύσεις δημιουργεί η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, σύμφωνα με τον Π. Σκουρλέτη. Συμμετέχοντας στην «20η Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης Με Την Ελληνική Κυβέρνηση» του The Economist, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας σημείωσε πως η Ελλάδα μπορεί να καταστεί ενεργειακός κόμβος σε ένα σημαντικό γεωγραφικό και γεωπολιτικό σταυροδρόμι, με δεδομένο ότι οι ανάγκες της Ευρώπης για ενέργεια μεγαλώνουν κάθε χρόνο, με αποτέλεσμα να επιδιώκει πολλαπλές πηγές τροφοδοσίας και όσο γίνεται περισσότερες απευθείας συνδέσεις.

Ενδεικτικά αποσπάσματα της ομιλίας: 

Κυρίες και κύριοι, κύριε υπουργέ της Κυπριακής Δημοκρατίας,

Θα ήταν παράλειψή μου αν σήμερα, ημέρα του βρετανικού δημοψηφίσματος, δεν αναφερόμουν σε αυτό. Δεν θα κάνω βέβαια κάποια πρόβλεψη, απλά κάποιες επισημάνσεις. Οφείλουμε να βγάλουμε τα συμπεράσματα μας από τον διάλογο που αναπτύχθηκε με αφορμή το βρετανικό δημοψήφισμα, αλλά και από την γενικότερη άνοδο του ευρωσκεπτικισμού. Το αποτέλεσμα, όποιο και να είναι, δεν θα μπορεί να αλλάξει την εικόνα του διχασμού της βρετανικής κοινωνίας.

Το ερώτημα που γεννιέται είναι πραγματικό. Τι οδήγησε εκατομμύρια Ευρωπαίους πολίτες να αμφισβητούν την αξία της ενωμένης Ευρώπης; Γιατί το όραμα της ενωμένης Ευρώπης δεν είναι ελκτικό; Η απάντηση νομίζω πως βρίσκεται στον τρόπο που λειτουργεί η Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και στις εφαρμοζόμενες πολιτικές λιτότητας εδώ και δεκαετίες. Η σημερινή Ευρώπη χαρακτηρίζεται από ένα έλλειμμα δημοκρατίας στη λειτουργία της,  αλλά και από μειωμένη αλληλεγγύη ανάμεσα στα κράτη-  μέλη της. Η διαρκής λιτότητα ως κυρίαρχη συνταγή, απομακρύνει τους λαούς από την ιδέα της ενωμένης Ευρώπης. Οφείλουμε λοιπόν να βγάλουμε τα αναγκαία συμπεράσματα πριν είναι αργά και να προβούμε στις αναγκαίες αλλαγές.

Κυρίες και κύριοι,

Πολλοί από εσάς έχετε βιώσει τον ενεργειακό τομέα ως το επίκεντρο μεγάλων προκλήσεων  και  αντιθέσεων. Ως ένα πεδίο μάχης.

Εμείς τον αντιμετωπίζουμε ως ένα πεδίο μεγάλων ευκαιριών.

Γιατί αυτός ο, τόσο ανταγωνιστικός, τομέας λειτουργεί και ως ένας πανίσχυρος  συνδετικός κρίκος ανάμεσα σε χώρες που έχουν ανάγκη να πάρουν και σε χώρες που έχουν τη δυνατότητα να δώσουν.

Με σεβασμό στο αμοιβαίο συμφέρον.

Με  συμφωνίες επωφελείς για την κάθε πλευρά.

Ακόμη και με τη δυνατότητα διαμόρφωσης κοινών οραμάτων.

Για την ενεργειακή συνεργασία μας με τις χώρες της Μεσογείου και της Βόρειας Αφρικής, επιλέγουμε αυτή την προσέγγιση, χτίζοντας μια θετική προοπτική πάνω στις ανάγκες και τις δυνατότητες, στις καλές σχέσεις και –  γιατί όχι; –  στην αλληλεγγύη.

Με την πολυδιάστατη ενεργειακή πολιτική μας και με μια ενεργητική εξωτερική πολιτική, εστιάζουμε στα πράγματα που μπορούν να μας ενώσουν σε μια περίοδο που οι διαφορές, σε αρκετές περιπτώσεις, καθορίζουν συνολικά αρνητικά τις διεθνείς σχέσεις.

Στο σημείο αυτό επιτρέψτε μου μια γενική αναφορά στα ενεργειακά δρώμενα στην Ελλάδα. Η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης δημιουργεί νέες δυνατότητες για την οικονομία, αλλά και τις ενεργειακές επενδύσεις. Άμεσα προωθούμε σημαντικές τομές σε θεσμικό επίπεδο στον ενεργειακό τομέα. Στον τομέα της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, αυτή την περίοδο εξετάζουμε τις προσφορές που κατατέθηκαν στο πλαίσιο του τελευταίου διαγωνισμού για τα 20 θαλάσσια οικόπεδα στο Ιόνιο και Νότια της Κρήτης.

Όλοι σας γνωρίζετε για την έναρξη εργασιών υλοποίησης του αγωγού φυσικού αερίου TAP. Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στις προοπτικές υλοποίησης του ελληνοβουλγαρικού αγωγού IGB, με τον οποίο «ανοίγει» όδευση προς τον Βορρά. Το σχέδιο για πλωτό τερματικό σταθμό LNG στην Αλεξανδρούπολη συμπληρώνει ένα σύνθετο και πολλά υποσχόμενο πλέγμα οδεύσεων, που μπορεί να υποστηριχθεί εξαιρετικά και από τον – υπό αναβάθμιση-  μεγάλο τερματικό σταθμό LNG στη νήσο Ρεβυθούσα. Θα σταματήσω εδώ, αν και υπάρχουν ακόμη περισσότερα σχέδια άξια αναφοράς.

Κυρίες και κύριοι,

Επιτρέψτε μας μια βασική επισήμανση, ειδικά όταν αναφερόμαστε στον γεωπολιτικά ευαίσθητο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου και της Βόρειας Αφρικής:

Θεμελιώδης αρχή είναι ο σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο.

Στη βάση αυτής της αρχής επιδιώκουμε το καλύτερο δυνατό για την χώρα μας και τους Έλληνες πολίτες, εντός της ενεργειακής στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τον τελευταίο χρόνο δώσαμε ώθηση και έμφαση στα θέματα της ενεργειακής συνεργασίας με την Κύπρο, το Ισραήλ και την Αίγυπτο, τρεις χώρες που έχουν να επιδείξουν αξιοθαύμαστη πρόοδο στον εντοπισμό μεγάλων ενεργειακών κοιτασμάτων, κυρίως φυσικού αερίου. Δεν θα τα  κατονομάσω, ξέρετε όλοι. Η ευρύτερη περιοχή για την οποία μιλάμε αποκτά πλέον ακόμη μεγαλύτερο ενεργειακό «βάρος».

Το εύλογο ερώτημα – τουλάχιστον για εμάς – είναι: «Πώς μπορούμε να συνδέσουμε την πηγή με την κατανάλωση;» Και πιο συγκεκριμένα, «την Αίγυπτο, το Ισραήλ, την Κύπρο με την Ευρωπαϊκή Ένωση;»  Πιστεύω  ότι η  απάντηση σε αυτό το ερώτημα εμπεριέχει και την απάντηση για το ποιες είναι οι προοπτικές των  ενεργειακών συνεργασιών στην περιοχή και πώς μπορούν να ευοδωθούν.

Οι ανάγκες της Ευρώπης για ενέργεια μεγαλώνουν κάθε χρόνο, με αποτέλεσμα να επιδιώκει πολλαπλές πηγές τροφοδοσίας και όσο γίνεται περισσότερες απευθείας συνδέσεις. Εδώ μπορεί να βοηθήσει η Ελλάδα ως ενεργειακός κόμβος. Ένας κόμβος δομημένος σε ένα σημαντικό γεωγραφικό και γεωπολιτικό σταυροδρόμι. Ένα σημείο διαμετακόμισης που διακρίνεται για την σταθερότητά του μέσα σε έναν ασταθή κόσμο.

Βεβαίως, είμαστε πρόθυμοι να αξιοποιήσουμε κάθε ευκαιρία για διεύρυνση των συνεργασιών μας με περισσότερες χώρες της περιοχής. Κάθε νέα συνεργασία στον ενεργειακό τομέα είναι καλοδεχούμενη, αρκεί να συμμορφώνεται στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου κι αυτό είναι μια δέσμευση που αφορά πρώτα απ’ όλους εμάς τους ίδιους και αποτελεί εγγύηση για κάθε ενδιαφερόμενο.

Τα υφιστάμενα σχέδια στα οποία εμπλέκεται  η  Ελλάδα, είναι:

·         Ο αγωγός East Med, ένα έργο κοινού ενδιαφέροντος, που εξετάζεται με πολύ συγκεκριμένο τρόπο για τη μεταφορά φυσικού αερίου από Αίγυπτο, Ισραήλ, Κύπρο. Εναλλακτική λύση, ανάλογα με τις εκτιμήσεις βιωσιμότητας, είναι η δημιουργία σταθμών υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG.

·         Η ηλεκτρική διασύνδεση του Ισραήλ  και της Κύπρου με την  Ελλάδα,  μέσω του  EuroAsia Interconnector, που βρίσκεται υπό μελέτη.

Επιδιώκουμε την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας μας, ταυτόχρονα με την ικανοποίηση των συνολικών αναγκών εφοδιασμού της  ΕΕ, προσβλέποντας στην αμοιβαιότητα των ωφελειών με τα κράτη που συζητούμε σε διμερές επίπεδο, ή σε πολυμερές, μέσω της Ένωσης για την Μεσόγειο. Κι αυτό είναι, πιστεύω, ζητούμενο για την κάθε εμπλεκόμενη χώρα και η βάση για ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας, για ειρήνη και ευημερία.

Κλείνω με το εξής: Αν η Ευρωπαϊκή Ένωση επιζητεί ενεργειακή ασφάλεια, δεν αρκεί η ζωτικής σημασίας συμβολή της στην υλοποίηση των ενεργειακών διασυνδέσεων στην περιοχή. Χρειάζεται η ουσιαστική παρέμβασή της στις αιτίες της αστάθειας, με παροχή συγκεκριμένης, πολύπλευρης  βοήθειας προς τις χώρες που τη χρειάζονται περισσότερο.

Σας ευχαριστώ.