1. Home
  2. Καύσιμα
  3. ΔΕΠΑ: Δίκτυα πόλης φυσικού αερίου σε συνεργασία με τις Περιφέρειες μέσω ΕΣΠΑ
ΔΕΠΑ: Δίκτυα πόλης φυσικού αερίου σε συνεργασία με τις Περιφέρειες μέσω ΕΣΠΑ

ΔΕΠΑ: Δίκτυα πόλης φυσικού αερίου σε συνεργασία με τις Περιφέρειες μέσω ΕΣΠΑ

0
natural gas2Η ΔΕΠΑ  θα προχωρήσει στην κατασκευή των νέων δικτύων φυσικού αερίου στις κυριότερες πόλεις της Κεντρικής Ελλάδας, Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης σε συνεργασία με τις περιφέρειες της χώρας και με τη χρήση πόρων από το ΕΣΠΑ,

Η αρχή εφαρμογής του νέου μοντέλου ανάπτυξης των δικτύων πόλης γίνεται στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, ο περιφερειάρχης της οποίας Γιώργος Παυλίδης ανακοίνωσε χθες την προκήρυξη για την ένταξη των δικτύων πόλης στο ΕΣΠΑ, με χρηματοδότηση 32 εκατ. ευρώ.

Η ΔΕΠΑ, σύμφωνα με την προκήρυξη, θα πρέπει να ανταποκριθεί στην πρόσκληση μέχρι τον Οκτώβριο του 2016, ενώ οι πόλεις στις οποίες θα αναπτυχθούν δίκτυα περίπου 500 χιλιομέτρων (σε βάθος 20ετίας) είναι οι Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη, Δράμα, Καβάλα, Ξάνθη και Ορεστιάδα.

Για την τελευταία προβλέπεται η δημιουργία «μικροδικτύου», το οποίο θα τροφοδοτείται με συμπιεσμένο φυσικό αέριο (CNG). Στην εικοσαετή περίοδο, το συνολικό ύψος των επενδύσεων στα δίκτυα της συγκεκριμένης περιφέρειας έχει υπολογιστεί από τη ΔΕΠΑ σε περίπου 110 εκατ. ευρώ, ενώ ο αριθμός των καταναλωτών που θα συνδεθούν υπολογίζεται σε περίπου 55.000.

Ειδικότερα και σύμφωνα με αρμόδιες πηγές της ΔΕΠΑ, το νέο μοντέλο ανάπτυξης τοπικών δικτύων, μετά τη δημοσίευση του νόμου 4336, ο οποίος καταργεί τα τοπικά μονοπώλια των ΕΠΑ (πρόκειται για μνημονιακή υποχρέωση), αποφασίστηκε να στηριχθεί στη συνεργασία των περιφερειών με τη ΔΕΠΑ.

Η τελευταία θα αναλάβει ρόλο κατασκευαστή και διαχειριστή των νέων τοπικών δικτύων διανομής. Τον αντίστοιχο ρόλο στα υφιστάμενα δίκτυα (Αττική, Θεσσαλονίκη, Θεσσαλία) ως γνωστόν θα έχουν οι λειτουργούσες τρεις ΕΠΑ. Η δραστηριότητα αυτή είναι απολύτως ρυθμιζόμενη και πλήρως διακριτή από τη δραστηριότητα προμήθειας φυσικού αερίου σε τελικούς καταναλωτές, η οποία είναι απελευθερωμένη. Έτσι η ΔΕΠΑ αναμένεται ότι θα εντάξει τη δραστηριότητα διαχείρισης δικτύων σε νέα θυγατρική, που πρόκειται να ιδρύσει το αμέσως επόμενο διάστημα.

Τέλος, σημειώνεται ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΔΕΠΑ προετοιμάζονται ώστε η προκήρυξη για ένταξη στο ΕΣΠΑ δικτύων της Περιφέρειας Κεντρικής Ελλάδος να είναι έτοιμη πριν από το τέλος του 2016, ώστε να ακολουθήσει η προκήρυξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.