1. Home
  2. ΑΠΕ
  3. ENGIE Hellas: Επενδύουμε στην καινοτόμο εξοικονόμηση ενέργειας, στοιχηματίζουμε στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας
ENGIE Hellas: Επενδύουμε στην καινοτόμο εξοικονόμηση ενέργειας, στοιχηματίζουμε στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας

ENGIE Hellas: Επενδύουμε στην καινοτόμο εξοικονόμηση ενέργειας, στοιχηματίζουμε στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας

0

του Γ. Κανουπάκη,

«Έχουμε υψηλές προσδοκίες για την Ελλάδα και την ανάκαμψη της οικονομίας της. Αυτός είναι οOlivier-Jacquier-630x350 λόγος για τον οποίο ENGIE Hellas επενδύει, σήμερα, στις εγκαταστάσεις των πελατών της, προσφέροντας λύσεις που εξοικονομούν ενέργεια και εισάγουν καινοτόμες ιδέες, βοηθώντας τις εταιρίες να λειτουργούν πιο αποτελεσματικά και να μειώσουν τα έξοδα».

Αυτό μας λέει ο Olivier Jacquier,  CEO της  Engie Italy, επικεφαλής για τις δραστηριότητες του Ομίλου και στην Ελλάδα. Ο ίδιος πιστεύει  ότι η προσφορά τέτοιου είδους υπηρεσιών (όπως οι Επιχειρήσεις Ενεργειακών Υπηρεσιών) θα αυξάνεται διαρκώς, καθώς όλο και περισσότεροι πελάτες και επιχειρήσεις  συνειδητοποιούν ότι το κόστος της επένδυσης μπορεί να ανακτηθεί από την ενεργειακή εξοικονόμηση.

Σημειώνουμε ότι ΕΕΥ ή ESCO (Energy Services Company) ονομάζουμε τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα, που παρέχουν ενεργειακές υπηρεσίες ή και άλλα μέτρα βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης στις εγκαταστάσεις ή τα κτίρια του τελικού καταναλωτή, αναλαμβάνοντας επιχειρηματικό και οικονομικό κίνδυνο. Το οικονομικό αντάλλαγμα για την παρεχόμενη υπηρεσία βασίζεται, εν όλω ή εν μέρει, στην επίτευξη της βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης και στην τήρηση των λοιπών συμβατικών όρων ενεργειακής απόδοσης. Συνήθως δηλαδή οι ΕΕΥ επενδύουν στις εγκαταστάσεις του πελάτη και αποπληρώνονται από την εξοικονόμηση ενέργειας.

Όπως αναφέρει ο κ. Jacquier, η ENGIE συμμετέχει επίσης ενεργά στην καινοτομία, μέσω της εκκόλαψης νεοφυών επιχειρήσεων, και start-up, του  Internet of Things και πολλών άλλων έργων που ανοίγουν το δρόμο για μια νέα οικονομία. «Έξυπνα κτίρια και έξυπνες πόλεις, ψηφιοποίηση των υπηρεσιών, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (από τον ήλιο ή τη θάλασσα) είναι μόνο μερικές από τις ιδέες που πιστεύουμε ότι θα μπορούσαν να εφαρμοστούν στην Ελλάδα και το επιχειρηματικό περιβάλλον της. Για το λόγο αυτό η ENGIE Hellas θα επιδιώξει ενεργά νέες ευκαιρίες με στόχο να γίνει ο κορυφαίος πάροχος υπηρεσιών ενεργειακής απόδοσης στην Ελλάδα», προσθέτει, χαρακτηριστικά. Προσφέρει επίσης ολοκληρωμένες υπηρεσίες διαχείρισης εγκαταστάσεων (facility management) σε αρκετούς πελάτες στην Ελλάδα.

Η ENGIE είναι ο Νο.1 ανεξάρτητος παραγωγός ηλεκτρισμού (independent electricity producer – IPP) στον κόσμο, Νο.1 δίκτυο διανομής φυσικού αερίου στην Ευρώπη και Νο.1 πάροχος υπηρεσιών ενεργειακής αποδοτικότητας στον κόσμο

H ENGIE απασχολεί 155.000 εργαζόμενους παγκοσμίως, εκ των οποίων οι 95.000 σε υπηρεσίες ενέργειας. Λειτουργεί σε 70 χώρες με κύκλο εργασιών το 2015 70 δις ευρώ. ENGIE είναι η νέα ονομασία της GDF SUEZ, που αναδεικνύει το γεγονός ότι η ενέργεια μας αφορά όλους, εργαζόμενους, πελάτες και όσους επηρεάζονται από τη λειτουργία της εταιρείας. Η ENGIE αναπτύσσει τη δραστηριότητά της (ενέργεια, φυσικό αέριο, ενεργειακές υπηρεσίες) γύρω από ένα μοντέλο που βασίζεται στην υπεύθυνη ανάπτυξη για να ανταποκριθεί στη μεγάλη πρόκληση της μετάβασης της ενέργειας σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα: πρόσβαση σε βιώσιμη ενέργεια, προσαρμογή και μετριασμός των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής και ορθολογική χρήση των πηγών ενέργειας.

«Η ENGIE Hellas, σημειώνει ο κ. Jacquier,  δραστηριοποιείται στην Ελλάδα μέσω του βραχίονα υπηρεσιών ενέργειας και facility management (διαχείρισης εγκαταστάσεων) από το 2000, αρχικά με το όνομα AXIMA Services και στη συνέχεια, όπως της COFELY. Από την αρχή του τρέχοντος έτους, η εταιρεία άλλαξε και αυτή το όνομά της σε ENGIE. Οι κύριες δραστηριότητες της ENGIE Hellas είναι οι υπηρεσίες ενεργειακής απόδοσης, η διαχείριση εγκαταστάσεων και η τεχνική συντήρηση. Απασχολεί περισσότερους από 130 εξειδικευμένους υπαλλήλους που εκτελούν υπηρεσίες σε περισσότερες από 90 περιοχές σε όλη την Ελλάδα. Η ENGIE είναι επίσης  μέτοχος κατά 50% της εταιρείας ΗΡΩΝ, ενός ανεξάρτητου παραγωγού και προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα. Ο ΗΡΩΝ έχει στην ιδιοκτησία τους και λειτουργεί δυο μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Θήβα συνολικής δυναμικότητας περίπου 600MW, που λειτουργούν με φυσικό αέριο».

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ENGIE Italy, η εταιρία έχει δεσμευθεί για την παρουσία της στην Ελλάδα και είναι αποφασισμένη να υποστηρίξει τις δραστηριότητες των θυγατρικών της με την τεχνογνωσία, την εμπειρία, καθώς και με τα απαραίτητα οικονομικά μέσα. Η τοπική διοίκηση της ENGIE Hellas, υπό την ηγεσία του Γιώργου Δανιόλου, κατόρθωσε να αναπτύξει την εταιρεία κατά τα χρόνια της οικονομικής κρίσης και έχει την πλήρη υποστήριξη της κεντρικής διοίκησης.

Ο Olivier Jacquier είναι 45 ετών και σπούδασε στο ESCP στο Παρίσι. Ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του στην Banque Paribas στην Κίνα και στη Γαλλία. Από το 1999 εργάσθηκε στον Όμιλο Suez σε μια σειρά από θέσεις στα χρηματοοικονομικά. Μεταξύ 2008 και 2012 ήταν Γενικός Διευθυντής της GDF SUEZ Energia Ιταλίας. Το 2012 ανέλαβε αναπληρωτής CFO και μέλος της εκτελεστικής επιτροπής του ομίλου Suez Environment.  Το 2014 διορίστηκε εκτελεστικός αντιπρόεδρος και CFO του τμήματος Global Gas & LNG της GDF SUEZ. Είναι επίσης μέλος του ΔΣ της Aguas Andinas.

Πηγή: Ναυτεμπορική