1. Home
  2. ΑΠΕ
  3. Υπέρ του σχεδίου νόμου για τις ΑΠΕ σύνδεσμοι φωτοβολταϊκών
Υπέρ του σχεδίου νόμου για τις ΑΠΕ σύνδεσμοι φωτοβολταϊκών

Υπέρ του σχεδίου νόμου για τις ΑΠΕ σύνδεσμοι φωτοβολταϊκών

0

 

apelagiesΣτις 3/8/2016 συνεδρίασε η Διαρκής Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου με θέμα συζήτησης το σχέδιο νόμου όσον αφορά το νέο καθεστώς στήριξης Α.Π.Ε.-Σ.Η.Θ.ΥΑ. και τις διατάξεις για το νομικό και λειτουργικό διαχωρισμό των κλάδων προμήθειας και διανομής στην αγορά φυσικού αερίου. Στην συνεδρίαση συμμετείχε ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Παραγωγών Ηλεκτρικής Ενέργειας κ. Σπύρος Μπογδάνης εκπροσωπώντας τους φορείς φ/β οι οποίοι συμμετείχαν στην Πανελλήνια Σύσκεψη των Εκπροσώπων των Φ/Β στην Θεσσαλονίκη (ΠΟΣΠΗΕΦ, ΕΠΗΕ, ΘΣΙΦ, ΕΣΑΦ, ΣΑΦΗ).

Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση των συνδέσμων:

Στον χρόνο ομιλίας που μας δόθηκε, κρίθηκε ως βέλτιστη επιλογή να τοποθετηθούμε στο αρ. 23 το οποίο σχετίζεται με τον επανασχεδιασμό του Ε.Λ.Α.Π.Ε.

Αποτυπώνοντας την εικόνα της αγοράς, έχει γίνει πλέον κατανοητό σε όλους ότι το κρισιμότερο ζήτημα για να έρθουν νέες επενδύσεις στις Α.Π.Ε. είναι ο ισοσκελισμένος Ειδικός Λογαριασμός Α.Π.Ε. και η θωράκισή του με μηχανισμούς αυτοσυντήρησης εντός της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι μονομερείς ενέργειες του παρελθόντος έπληξαν σοβαρά την αξιοπιστία της χώρας χωρίς να αποφέρουν τα ανάλογα αποτελέσματα, σε σχέση με την ζημία που προκάλεσαν. Μόλις 2 χρόνια μετά τον ν.4254/2014 ο ΕΛΑΠΕ κατρακύλησε σε τεράστια λογιστικά ελλείμματα ενώ η διείσδυση των ΑΠΕ ήταν μηδαμινή. Το γεγονός αυτό απέδειξε την μονόπλευρη αντιμετώπιση, στο παρελθόν, σ’ ένα πολυπαραμετρικό πρόβλημα.

Από τον Δεκέμβριο του 2015 (15/12/2015), η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγών Ηλεκτρικής Ενέργειας από Φωτοβολταϊκά και η Ένωση Παραγωγών Ηλεκτρικής Ενέργειας, ενημέρωσαν τεκμηριωμένα, τον υπουργό κ. Σκουρλέτη, για τον άμεσο κίνδυνο εκτροχιασμού του λογιστικού ελλείμματος του Ε.Λ.Α.Π.Ε. εντός του 2016. Δυστυχώς, οι ποσοτικοποιημένες προβλέψεις μας, όπως αυτές κατατέθηκαν στο Υ.Π.ΕΝ., επιβεβαιώθηκαν πλήρως από την εξέλιξη του ελλείμματος του Ε.Λ.Α.Π.Ε. με αποκλίσεις μόλις +-0.3%.

Στο μεσοδιάστημα, ως και την προηγούμενη εβδομάδα, οπότε υπήρξε και η τελευταία συνάντηση με τον Υπουργό Π.ΕΝ. (27/7/2016) πριν την κατάθεση του νομοσχεδίου, έγιναν αλλεπάλληλες συναντήσεις και συζητήσεις με αρμόδιους φορείς τόσο σε τεχνικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο. Οι εν λόγω συναντήσεις είχαν ως βασικό θέμα, πλέον των υπολοίπων, την αποσαφήνιση των πραγματικών χρόνιων αιτιών του ελλείμματος του Ε.Λ.Α.Π.Ε. ενώ προτάθηκαν λύσεις οι οποίες καταδεικνύουν τα οφέλη των Α.Π.Ε.

Παράλληλα, υπήρξαν έντονες διεργασίες μεταξύ των φορέων εκπροσώπησης των Φ/Β, με στόχο την δημιουργία κοινής δράσης απέναντι στα ιδιαίτερα προβλήματα που είχε και έχει να αντιμετωπίσει ο κλάδος. Η προσπάθεια αυτή άμεσα στηρίχτηκε από σχεδόν όλους τους εκπροσώπων των Φ/Β όπως αυτό αποτυπώθηκε στην Πανελλήνια Σύσκεψη Εκπροσώπων Φ/Β στην Θεσσαλονίκη στις 20/4/2016. Η ταύτιση απόψεων και η κοινή εκπροσώπηση του μεγαλύτερου ποσοστού των φορέων από Φ/Β ήταν κρίσιμης σημασίας ώστε να αφενός μεν να ισχυροποιηθεί η θέση του κλάδου μας, αφετέρου δε να αποφευχθούν οι εκτροπές του παρελθόντος.

Από τα πιο επίσημα χείλη (ομιλία υπουργού κ. Σκουρλέτη κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου) ακούστηκαν οι λύσεις τις οποίες είχε στη διάθεση του το Υ.Π.ΕΝ., για την επίλυση του ελλείμματος του Ε.Λ.Α.Π.Ε. Κατέστη σαφές ότι για άλλη μια φορά τέθηκαν εν αμφιβόλω οι συμβάσεις και η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων μας, για άλλη μια φορά κάποιοι «όψιμοι υπερασπιστές» του καταναλωτή προσπάθησαν να εξασφαλίσουν τα ιδιοτελή συμφέροντα τους.

Με το εν λόγω νομοσχέδιο η παρούσα ηγεσία του Υ.Π.ΕΝ. αποφάσισε να βάλει ένα τέλος στην κατάρρευση του Ε.Λ.Α.Π.Ε., γεγονός το οποίο θα είχε καταστροφικές συνέπειες στο σύνολο της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και όχι μόνο. Αποφάσισε να βάλει ένα τέλος στην αμφισβήτηση του οφέλους που προκύπτει από τις Α.Π.Ε., όχι μόνο σε περιβαλλοντικούς όρους οι οποίοι είναι μείζονος εθνικής σημασίας αλλά και σε χρηματοοικονομικούς όρους. Πιστεύουμε ότι εφόσον οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του εν λόγω νομοσχεδίου τηρηθούν με αμεσότητα και σχολαστικότητα, θα υπάρξουν ευχάριστες εκπλήξεις όσον αφορά τις νέες επενδύσεις στον τομέα των ΑΠΕ

Το παρόν σχέδιο νόμου, πιστεύουμε ότι εκπληρώνει την από κοινού στόχευση και έχει την σύμφωνη γνώμη του πλείστου των Φ/Β εκπροσώπων, όχι μόνο όσον αφορά το καθεστώς στήριξης των νέων Α.Π.Ε. με βάση τις κατευθυντήριες γραμμές για τις κρατικές ενισχύσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά πολύ περισσότερο, και αυτό είναι το κρισιμότερο όλων, για την επίτευξη των στόχων του 2020.

Η συμμετοχή ενός κοινά αποδεκτού εκπροσώπου των φορέων των Φ/Β στην εν λόγω επιτροπή, ο οποίος ήταν ο μοναδικός όσον αφορά τα φ/β του Διασυνδεδεμένου Δικτύου, προμηνύει θετικές εξελίξεις στο επόμενο χρονικό διάστημα σε διασυλλογικό επίπεδο. Γεγονός το οποίο θα προάγει και σε άλλους τομείς την ήδη αναβαθμισμένη συνεργασία μας με το Υ.Π.ΕΝ. και τους συναρμόδιους φορείς.