1. Home
  2. Θεσμικοί
  3. φορείς
  4. Π. Σκουρλέτης: Επενδύσεις προστιθέμενης αξίας και συμφωνίες “πάνω από το τραπέζι”
Π. Σκουρλέτης: Επενδύσεις προστιθέμενης αξίας και συμφωνίες “πάνω από το τραπέζι”

Π. Σκουρλέτης: Επενδύσεις προστιθέμενης αξίας και συμφωνίες “πάνω από το τραπέζι”

0

 

Governing council in Maximos Mansion,Athens,on May 13, 2015  / Κυβερνητικό Συμβούλιο στο Μέγαρο Μαξίμου, στις 13 Μαίου,2015

Σε συνέντευξή του στην «Η Άποψη το Σαββατοκύριακο» ο υπουργός Ενέργειας Π. Σκουρλέτης για το θέμα της μείωσης του ποσοστού της ΔΕΗ στην αγορά μέχρι το 2017 σημείωσε ότι “η σχετική πρόβλεψη αφορά στη μείωση των μεριδίων λιανικής και χονδρικής, σε ποσοστό κάτω του 50%, έως το 2020”, ενώ υπογράμμισε  ότι οι “ενδιάμεσοι σταθμοί και στόχοι τέθηκαν στη συνέχεια, με την εξειδίκευση που κάναμε στη νομοθετική μας παρέμβαση  για τη θέσπιση της διαδικασίας των δημοπρασιών (ΝΟΜΕ). Σας θυμίζω ότι επιλέξαμε αυτή την οδό για το άνοιγμα της αγοράς, αντί τις καταστροφικής εφαρμογής του σχεδίου για τη ‘μικρή ΔΕΗ’, που το ακυρώσαμε. Η ΔΕΗ έχει στην παραγωγή μερίδιο περίπου 60% και στη λιανική του ηλεκτρικού ρεύματος περίπου 90%”.

Για το μέλλον της ΔΕΗ δήλωσε ότι η επιχείρηση  μπορεί να διατηρήσει την πρωτοκαθεδρία στην αγορά, διεκδικώντας  με τόλμη την παρουσία της σε πολύ περισσότερα πεδία ενεργειακής δραστηριότητας, όπως ΑΠΕ, φυσικό αέριο, επενδύσεις στο εξωτερικό,  με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, όπως με συμπράξεις και συνεργασίες με άλλες ενεργειακές επιχειρήσεις, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ήδη κινείται προς αυτή την κατεύθυνση.

Για την αποκρατικοποίηση του ΑΔΜΗΕ απάντησε ότι ” δώσαμε μια σκληρή μάχη για να πείσουμε τους δανειστές μας ότι έχουμε μια καλύτερη πρόταση για τον ΑΔΜΗΕ, από την ιδιωτικοποίησή του κατά 100% ή την πώληση του 66% που είχε νομοθετηθεί και επιχειρηθεί ήδη μία φορά, από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Τα καταφέραμε. Το σχέδιό μας προχωρά,  θέτει υπό τον άμεσο έλεγχο του Δημοσίου το 51% του Δικτύου Μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, η ΔΕΗ αποζημιώνεται και το νέο σχήμα προβλέπεται να ενδυναμωθεί με την είσοδο ενός ακόμη έμπειρου ευρωπαϊκού διαχειριστή. Είμαστε αισιόδοξοι για τη συνέχεια. Ο ΑΔΜΗΕ έχει ένα σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει, καθώς το ενεργειακό τοπίο μεταβάλλεται ραγδαία και μεγάλα έργα και σχέδια εξαρτώνται από αυτόν προκειμένου να υλοποιηθούν”.

Όσον αφορά τη μορφή της αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση δεν δημιουργεί περιβάλλον φιλικό για τις επενδύσεις απάντησε ότι η εάν πρόταση της ΝΔ “είναι  είναι επενδύσεις ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, τη διάρκεια, την προστιθέμενη αξία στο σύνολο της οικονομίας, τις θέσεις εργασίας, την επίδραση στο περιβάλλον και συνολικά στο οικονομικό γίγνεσθαι, ας τη θέσει στην κρίση των Ελλήνων πολιτών. Εμείς έχουμε άλλη πρόταση και υπό αυτή την έννοια είμαστε επιλεκτικοί. Γιατί μας ενδιαφέρει η προοπτική των επενδύσεων, η διαδραστικότητα με το περιβάλλον, η μακροπρόθεσμη επίδραση στην οικονομία, οι θέσεις αλλά και οι όροι εργασίας. Αναζητούμε αμοιβαία επωφελείς επενδύσεις και νομίζουμε ότι μπορούμε να το πετύχουμε. Ακόμη περισσότερο, εργαζόμαστε για να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις τέτοιων επενδύσεων. Επιζητούμε μια ανάπτυξη που θα έχει αντίκρισμα  στον κόσμο της εργασίας, δεν θα είναι μόνο θετικοί δείκτες και κέρδη για λίγους. Δημιουργούμε ένα τοπίο επιχειρηματικής δραστηριότητας με σαφείς κανόνες και όρους, με συμφωνίες “πάνω από το τραπέζι”» κατέληξε,