1. Home
  2. ΑΠΕ
  3. Ο γύρος του κόσμου με «καύσιμα» τον ήλιο, τον άνεμο και το νερό
Ο γύρος του κόσμου με «καύσιμα» τον ήλιο, τον άνεμο και το νερό

Ο γύρος του κόσμου με «καύσιμα» τον ήλιο, τον άνεμο και το νερό

0

Energy ObserverTo πρώτο «πράσινο» πλοίο που θα κινείται με ηλιακή και αιολική ενέργεια, χρησιμοποιώντας για εφεδρική πηγή υδρογόνο που θα παράγει το ίδιο από το θαλασσινό νερό, ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει τον γύρο του κόσμου. Ο λόγος για το Energy Observer, το οποίο αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε ναυπηγείο στη Γαλλία, ώστε τον επόμενο Φεβρουάριο να ξεκινήσει τον διάπλου του πλανήτη.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, το Energy Observer θα πραγματοποιήσει θαλάσσιες έρευνες στις περιοχές από τις οποίες θα περάσει. Ο γύρος του κόσμου αναμένεται να ολοκληρωθεί σε έξι χρόνια, αφού το πλοίο προβλέπεται να σταματήσει σε 101 λιμάνια 50 διαφορετικών χωρών, ώστε να μπορέσουν οι κάτοικοί τους να γνωρίσουν από κοντά τις τεχνολογίες που ενσωματώνει.

Το Energy Observer είναι το καταμαράν που κέρδισε το βραβείο Ιούλιος Βερν του 1994, για τον ταχύτερο διάπλου του πλανήτη, στο οποίο όμως γίνονται αναβαθμίσεις ώστε να καλύπτει όλες τις ανάγκες του σε ενέργεια αποκλειστικά από ΑΠΕ. Έτσι, η καρίνα του θα καλυφθεί από ηλιακά πάνελ 130 τετ. μέτρων, ενώ θα εξοπλισθεί με δύο κατακόρυφες ανεμογεννήτριες.

Η ηλιακή και αιολική ενέργεια θα εξασφαλίζει ρεύμα για τους δύο ηλεκτρικούς κινητήρες του, ενώ όση ηλεκτρική ενέργεια δεν καταναλώνεται άμεσα θα χρησιμοποιείται για την παραγωγή υδρογόνου, από την ηλεκτρόλυση θαλασσινού νερού. Το υδρογόνο θα παίζει τον ρόλο «μπαταρίας», αφού τη νύχτα ή σε συνθήκες άπνοιας θα χρησιμοποιείται ως καύσιμο σε μία κυψέλη, για την παραγωγή ρεύματος για τις δύο μηχανές.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που ένα πλοίο θα παράγει επιτόπου καύσιμο υδρογόνο, με σκοπό να είναι ενεργειακά αυτόνομο. Μία ιδέα που, σύμφωνα με τους κατασκευαστές του, θα μπορεί να εφαρμοσθεί και σε άλλες εφαρμογές, όπως κτίρια κατοικιών και σχολεία, για να καλύπτουν τις ενεργειακές τους ανάγκες με μηδενική επιβάρυνση του περιβάλλοντος.