
Ο Πειραιάς «πράσινο» λιμάνι χάρις στη μονάδα επεξεργασίας πετρελαϊκών καταλοίπων της H.E.C.
Ο Πειραιάς μπορεί να υπερηφανεύεται ότι αποτελεί πλέον το απόλυτο «πράσινο» λιμάνι, χάρις στην υπερσύγχρονη μονάδα επεξεργασίας πετρελαϊκών καταλοίπων που δημιούργησε η εταιρεία Hellenic Environmental Center Α.Ε. (H.E.C.), μέλος του Ομίλου Aegean. Χρησιμοποιώντας την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, η μονάδα έχει τη δυνατότητα να επεξεργάζεται με τον πιο αποδοτικό και οικολογικά ασφαλή τρόπο τα κατάλοιπα που είναι πλέον υποχρεωμένα, βάσει της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, να παραδίδουν τα πλοία που προσεγγίζουν τον Πειραιά, όπως ισχύει και με τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά λιμάνια.
«Κατασκευασμένη με προδιαγραφές του 2015, η εγκατάσταση είναι μία από τις πιο σύγχρονες παγκοσμίως στο είδος της, ενώ η λειτουργία σε αστικό περιβάλλον διαθέτει πρωτοποριακή διεθνή πατέντα κατοχυρωμένη από την Ευρωπαϊκή Ένωση», σημείωσε στη χθεσινή τελετή εγκαινίων της μονάδας ο κ. Δημήτρης Μελισσανίδης, πρόεδρος του Ομίλου Aegean.
«Το νέο απόκτημα της H.E.C., η οποία είναι αμιγώς ελληνική εταιρεία, πιστοποιεί πως αποτελεί πρότυπο όχι μόνο σε εθνικό, αλλά και σε διεθνές επίπεδο. Χαρακτηριστικό της θέσης που κατέχει η H.E.C. σε διεθνές επίπεδο, είναι το γεγονός ότι αποτελεί την πρώτη εταιρεία στην Ευρώπη που πιστοποιήθηκε σύμφωνα με το πρότυπο ISO 16304:2013 από το Φεβρουάριο του 2014 για την διευθέτηση και την διαχείριση των λιμενικών εγκαταστάσεις διαχείρισης καταλοίπων. Μάλιστα, η εταιρεία συνέδεσε τη ναυτιλία και την ενέργεια με την οικολογία και την προστασία του περιβάλλοντος, πριν θεσπισθεί η διεθνής νομοθεσία για τη διαφύλαξη των θαλάσσιων οικοσυστημάτων», συμπλήρωσε.
Η μονάδα καταλαμβάνει έκταση 35 στρεμμάτων, στη θέση που λειτουργούσε επί δεκαετίες η εγκατάσταση της BP και από την οποία τροφοδοτούσε με καύσιμα και λιπαντικά όλη την Νοτιοανατολική Ευρώπη. Πρόκειται για μια σημαντική επένδυση, που πραγματοποιήθηκε εν μέσω της οικονομικής κρίσης. Παράλληλα, «επιστρατεύοντας» την επιστημονική γνώση και τεχνογνωσία που απέκτησε από την ενασχόλησή της επί 23 και πλέον χρόνια με την αναφερόμενη δραστηριότητα, η εταιρεία εκσυγχρόνισε και μετέτρεψε τη μονάδα αυτή στην πλέον σύγχρονη περιβαλλοντική εγκατάσταση του είδους στον κόσμο.
Στην έκταση των εργασιών που χρειάστηκαν για να αναβαθμισθούν οι εγκαταστάσεις, αναφέρθηκε ο κ. Μ. Ψαρομιχελάκης της HEC, σημειώνοντας ότι αποξηλώθηκαν 550.000 κιλά από παλιές σωληνώσεις και λαμαρίνες, όπως και 14 χιλιόμετρα καλωδίων. «Το αποτέλεσμα είναι η επεξεργασία των πετρελαϊκών καταλοίπων να μην προκαλεί τον παραμικρό ρύπο, γεγονός που με κάνει να νιώθω υπερήφανος για την υλοποίηση του έργου».
Ως «μία εγκατάσταση παγκοσμίως μοναδική στο είδος της» χαρακτήρισε τη μονάδα η κ. Μαρία Λοϊζίδου, καθηγήτρια του ΕΜΠ, συγχαίροντας τον πρόεδρο του Ομίλου και το προσωπικό της εταιρείας για το επίπεδο του έργου. «Το νερό που προκύπτει από την επεξεργασία των κατάλοιπων είναι πιο καθαρό από αυτό που βγαίνει από την Ψυττάλεια», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Η H.E.C. δραστηριοποιήθηκε από το 1993 στη συλλογή και διαχείριση πετρελαιοειδών ναυτιλιακών καταλοίπων, ανοίγοντας στην ουσία το δρόμο σε εθνικό και διεθνές επίπεδο στην προληπτική προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Είναι η εταιρεία που εισήγαγε στην ουσία πρώτη την ιδέα των «πράσινων» λιμανιών, που εξασφαλίζουν καθαρές θάλασσες, γιατί όταν τα πλοία παραδίδουν υποχρεωτικά τα κατάλοιπά τους στα λιμάνια, τότε δεν μολύνονται οι θάλασσες κι οι ωκεανοί, που είναι ένας οικολογικός θησαυρός, πηγή ζωής για την ανθρωπότητα.
Όλα αυτά, ρυθμίζονται με διεθνείς κανονισμούς, όπως η Διεθνής Σύμβαση MARPOL 73/78 που θεσπίστηκε από τον IMO (International Maritime Organization), τον ειδικό Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, στους οποίους κανονισμούς, είναι υποχρεωμένα να προσαρμόζονται τα κράτη, με εθνική νομοθεσία. Από τότε που επιβλήθηκαν οι ρυθμίσεις αυτές, όλα τα πλοία που προσεγγίζουν στα ευρωπαϊκά λιμάνια, είναι υποχρεωμένα να παραδίδουν τα υγρά κατάλοιπά τους, τα δε λιμάνια είναι υποχρεωμένα να διαθέτουν κατάλληλες υποδομές για τα κατάλοιπα που παράγονται από τα πλοία. Ακριβώς σ’ αυτόν τον τομέα η H.E.C. είναι πρωτοπόρος, σε επίπεδο κατάρτισης, τεχνογνωσίας και κατάλληλου εξοπλισμού.
Η H.E.C. δραστηριοποιείται σε διεθνές επίπεδο, με πολύ καλές προοπτικές. Πρόσφατα εξαγόρασε τον περιβαλλοντικό βραχίονα του γερμανικού ομίλου Eckelmann, ο οποίος είναι υπεύθυνος για το έργο της διαχείρισης των καταλοίπων των πλοίων που καταπλέουν στο λιμάνι του Αμβούργου. Επίσης, η H.E.C. από τις αρχές του έτους παρέχει ολοκληρωμένες υπηρεσίες διαχείρισης των πετρελαιοειδών καταλοίπων των πλοίων στο Γιβραλτάρ.
Η εταιρία, βρίσκεται ένα βήμα πριν την είσοδό της στα λιμάνια της Ισπανίας, ενώ είναι σε προχωρημένο στάδιο για ανάλογες επενδύσεις σε κομβικά σημεία και λιμάνια της παγκόσμιας ναυτιλίας, όπως στην Νότιο Αφρική, στην Αίγυπτο (Κανάλι Σουέζ), στον Παναμά, στην Τζαμάικα και αλλού.
Όσον αφορά την «ταυτότητα» της H.E.C., πρόκειται για μια καθαρά ελληνική εταιρεία, στελεχωμένη με Έλληνες επιστήμονες και τεχνικούς, η οποία είναι πρωτοπόρα παγκοσμίως και εξαπλώνεται με γρήγορους ρυθμούς στις διεθνείς αγορές. Κινητήρια δύναμη της H.E.C. είναι το άρτια καταρτισμένο έμψυχο δυναμικό της εταιρείας, που αποτελεί στην κυριολεξία την κινητήριο δύναμη της, η οποία δικαιούται το χαρακτηρισμό «διαμάντι της ελληνικής οικολογίας».