1. Home
  2. Θεσμικοί
  3. φορείς
  4. Στην Ελλάδα εκπρόσωποι της Socar για τον ΔΕΣΦΑ
Στην Ελλάδα εκπρόσωποι της Socar για τον ΔΕΣΦΑ

Στην Ελλάδα εκπρόσωποι της Socar για τον ΔΕΣΦΑ

0

trend_rovneq_abdullayev_Στην  Αθήνα θα βρεθούν την επόμενη εβδομάδα εκπρόσωποι της Socar, με επικεφαλής κατά πάσα πιθανότητα τον «ισχυρό άνδρα» της εταιρείας Ρόβναγκ Αμπντουλάγεφ, για εκ του σύνεγγυς διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση σχετικά με την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ.

Την επίσκεψη στην Αθήνα ανακοίνωσε χθες ο επικεφαλής της εταιρείας, μιλώντας σε εκπροσώπους του Τύπου.

«Δεν θα ήθελα να συζητήσω για το θέμα αυτό τώρα ή να διαδώσω φήμες, επειδή σεβόμαστε την ελληνική πλευρά. Έχουμε διαπραγματευτεί και τώρα περιμένουμε τις προτάσεις. Στα τέλη Σεπτεμβρίου 2016 θα έχουμε συνάντηση στην Ελλάδα με την κυβέρνηση της χώρας, η οποία θα αποσαφηνίσει τις μελλοντικές προοπτικές», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί λίγα 24ωρα πριν την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου, ημερομηνία στην οποία λήγει η εγγυητική επιστολή της αζέρικης εταιρείας, σε μία προσπάθεια η αποκρατικοποίηση του ΔΕΣΦΑ να σωθεί έστω και την τελευταία στιγμή.

Πάντως, με δεδομένο πως η κυβέρνηση έχει απορρίψει τη μείωση του τιμήματος των 400 εκ. ευρώ, με το οποίο η Socar αναδείχθηκε αγοραστής της ελληνικής εταιρείας στον αντίστοιχο διεθνή διαγωνισμό, η «χρυσή τομή» που θα μπορούσε να υπάρξει περνά από τα τέλη χρήσης του δικτύου μεταφοράς του ΔΕΣΦΑ.

Προς το παρόν, ωστόσο, υπάρχει μεγάλο χάσμα ανάμεσα στις δύο πλευρές ως προς το ύψος της αύξησης. Από τη μια μεριά, πριν από την τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Ενέργειας το καλοκαίρι, τα τέλη θα έπρεπε να αυξηθούν κατά 68%, ώστε να καλύψουν την ανακτήσιμη διαφορά που προσδοκούν να λάβουν οι Αζέροι ως μέτοχοι του ΔΕΣΦΑ από χρήσεις προηγούμενων ετών.

Από την άλλη πλευρά, με βάση τον κανονισμό τιμολόγησης που εισηγήθηκε η ΡΑΕ πριν από λίγες ημέρες, η αύξηση περιορίζεται στο 23,2% για την επόμενη χρονιά.