1. Home
  2. Ηλεκτρισμός
  3. Ιστορικός συμβιβασμός για την τιμή του ρεύματος
Ιστορικός συμβιβασμός για την τιμή του ρεύματος

Ιστορικός συμβιβασμός για την τιμή του ρεύματος

0

alouminionΜία δεκαετία ισχυρών συγκρούσεων που χαρακτηρίστηκε από προσφυγές στα ελληνικά και στα ευρωπαϊκά δικαστήρια και στις Αρχές ανταγωνισμού, την απειλή διακοπής ηλεκτροδότησης, τις σκληρές εκατέρωθεν ανακοινώσεις και προκάλεσε ζημιές και στις δύο μεγαλύτερες βιομηχανίες της χώρας μπαίνει στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας, μετά την απόφαση της γενικής συνέλευσης της ΔΕΗ στις 5 Οκτωβρίου να εγκρίνει τη σύμβαση με τους όρους και τις τιμές πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας προς τη μοναδική ελληνική βιομηχανία παραγωγής και εξαγωγής αλουμινίου. Ταυτόχρονα, η συμφωνία μεταξύ των δύο μερών ανοίγει και τον δρόμο για τη διαμόρφωση τιμολογίων ρεύματος από τη ΔΕΗ προς τις μεγάλες μεταποιητικές μονάδες της χώρας με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της καθεμίας αλλά και το διεθνές περιβάλλον στο οποίο καλούνται οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις να ανταγωνιστούν.

Επιπλέον, από τη συμφωνία αναγνωρίζεται ο σημαντικός ρόλος που καλείται να παίξει η ΔΕΗ στη νέα εποχή της ελληνικής οικονομίας, στο νέο αναπτυξιακό μοντέλο. Με μικρότερα μερίδια μεν στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, παραμένοντας, δε, ένας από τους σταθερούς πρωταγωνιστές. Η συμφωνία προβλέπει ότι από την 1η Ιουλίου 2016 και μέχρι το τέλος του 2020 η Αλουμίνιον θα έχει έκπτωση 33% για το ανταγωνιστικό σκέλος (μη ρυθμιζόμενες χρεώσεις) Υψηλής Τάσης (ΥΤ-1) όπως ισχύει, πλέον των χρεώσεων για ρύπους.

Ρήτρα
Πέραν των εκπτώσεων, η συμφωνία προβλέπει επίσης ρήτρα τιμής αλουμινίου. Αυτή ανέρχεται σε 1,25 ευρώ ανά μεγαβατώρα (1.000 κιλοβατώρες) που θα εισπράττει η ΔΕH για κάθε 100 δολάρια μέσης τιμής μετάλλου, όταν η μέση ετήσια τιμή στο London Metal Exchange (LME) υπερβαίνει τα 1.800 δολάρια ανά τόνο.

Επιπλέον, η Αλουμίνιον συμφωνήθηκε να προκαταβάλει 100 εκατομμύρια ευρώ στη ΔΕΗ έναντι της κατανάλωσης ηλεκτρικού μέχρι την 30ή Ιουνίου, ενώ για την κατανάλωση του δωδεκαμήνου που αρχίζει την 1η Ιουλίου 2017 η Αλουμίνιον θα προκαταβάλει το 30% της αξίας της κατανάλωσης ή περίπου 35 εκατομμύρια ευρώ. Εναντι της προκαταβολής και της εμπρόθεσμης εξόφλησης των λογαριασμών θα ισχύει στην Αλουμίνιον η έκπτωση 15% που εφαρμόζει η ΔΕΗ για όλους τους συνεπείς καταναλωτές. Τέλος, με τη συμφωνία επήλθε συμβιβασμός για την τιμολόγηση της ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ Ιανουαρίου 2014-Ιουνίου 2016, καθώς για την περίοδο αυτή θα ισχύει η τιμή που προσδιόρισε η διαιτησία όπου είχαν προσφύγει οι δύο πλευρές, δηλαδή 36,6 ευρώ η μεγαβατώρα.

Με ανακοίνωσή του ο όμιλος Μυτιληναίος εκφράζει την ικανοποίησή του για τη συγκεκριμένη συμφωνία η οποία «αναγνωρίζει τα ειδικά καταναλωτικά χαρακτηριστικά της Αλουμίνιον της Ελλάδος, ενώ, ταυτόχρονα, ενισχύει τη ρευστότητα της ΔΕΗ σε μία δύσκολη συγκυρία». Πάγια θέση του ομίλου, τονίζεται στην ανακοίνωση, «είναι η στήριξη της ΔΕΗ, διότι χωρίς τη ΔΕΗ δεν υπάρχει αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, ούτε ενεργοβόρος βιομηχανία στην Ελλάδα».

Την επανειλημμένη τοποθέτηση αυτή του προέδρου του ομίλου Ευάγγελου Μυτιληναίου σε γενικές συνελεύσεις, δημόσιες τοποθετήσεις κ.τ.λ. έρχεται να επιβεβαιώσει «το σκέλος της συμφωνίας που προβλέπει άμεση προκαταβολή εκ μέρους του ομίλου, ατόκως, του ποσού των 100 εκατ. ευρώ», όπως υπογραμμίζεται σχετικώς.

Από τη μεριά του ο πρόεδρος της ΔΕΗ Εμμανουήλ Παναγιωτάκης σημειώνει με αφορμή την επίτευξη της συμφωνίας: «Εύχομαι στην Αλουμίνιον της Ελλάδος να αξιοποιήσει τα αναμφισβήτητα οφέλη από την παρούσα συμφωνία αποδοτικά, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη και στην αύξηση των θέσεων εργασίας». Ο ίδιος ταυτόχρονα στέλνει και μήνυμα προς τους θεσμούς αναφορικά με το αίτημα της ΔΕΗ ώστε στη μνημονιακή υποχρέωση για μείωση του μεριδίου της κρατικής εταιρείας κάτω από το 50% μέχρι το τέλος του 2019 να μην υπολογίζονται οι πελάτες της στην Υψηλή Τάση.

Γράφει ο Χρήστος Κολώνας, Πηγή: Έθνος, 09/10/2016