Home Αιολική ενέργεια Σε καλό δρόμο οι Ανανεώσιμες Πηγές στην Ελλάδα
Σε καλό δρόμο οι Ανανεώσιμες Πηγές στην Ελλάδα

Σε καλό δρόμο οι Ανανεώσιμες Πηγές στην Ελλάδα

0
0

solar energyΣημαντικά στοιχεία για την πορεία των ΑΠΕ στη χώρα μας, αλλά και παγκοσμίως έδωσε προ ημερών ο διευθυντής του Γραφείου Διευθύνοντος Συμβούλου της εταιρείας  ΔΕΗ  ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ Α.ΕC, κ. Δημήτρης Κανελλόπουλος κατά την ομιλία του  στις εργασίες του 21ου Συνεδρίου για την ενέργεια και την ανάπτυξη.

Γράφει ο Αριστείδης Ζευγίτης

Συγκεκριμένα επισήμανε μεταξύ άλλων ότι «τα οφέλη των ΑΠΕ έχουν ήδη γίνει ορατά από την παγκόσμια κοινότητα και η αυξανόμενη χρήση τους συμπεριλαμβάνεται στους στόχους των Ηνωμένων Εθνών με ορίζοντα το 2030. Η Ευρώπη έχει ήδη επιτύχει να καλύπτει το 12% των ηλεκτρικών αναγκών μόνο από αιολικά πάρκα, καλύπτοντας τις ανάγκες 87 εκατομμυρίων ευρωπαϊκών νοικοκυριών. Το ποσοστό αναμένεται να αυξηθεί στο 28% το 2030».

Ειδικότερα στην Ελλάδα «από τις 53.184 GWh  παραγωγής το 2015, το 20% προήλθε από ΑΠΕ. Αν σε αυτό το ποσοστό προστεθεί το 13% από τα μεγάλα υδροηλεκτρικά εργοστάσια, αντιλαμβάνεται κανείς το σημαντικό μέγεθος παραγωγής πράσινης ενέργειας στη χώρα μας». Παράλληλα, τόνισε ότι «οι συνέπειες του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής με τις υψηλές συγκεντρώσεις CO2, που έφτασαν τα 400 ppm (μέρη ανά εκατομμύριο), κάνει επιτακτική τη στροφή προς την εξοικονόμηση ενέργειας και τις εκτεταμένες εφαρμογές ΑΠΕ στον κλάδο παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας».

Επίσης υπενθύμισε ότι από στοιχεία της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (IEA) προκύπτει ότι «το 2015 οι επενδύσεις σε ΑΠΕ, σε εγκατεστημένη ισχύ, ξεπέρασαν τις συμβατικές μορφές ηλεκτροπαραγωγής, πορεία που αναμένεται να συνεχιστεί και την επόμενη πενταετία. Αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι θα τοποθετούνται 2,5 ανεμογεννήτριες και 30.000 πάνελ ΦΒ κάθε ώρα! Το 2021 οι ΑΠΕ θα προσφέρουν 7.600 TWh, που ισοδυναμούν σήμερα με τη συνολική ηλεκτρική ζήτηση σε ΗΠΑ και Ευρώπη».

Ειδικά για την εταιρία ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ Α.Ε. τόνισε ότι συμβάλλει με την ανάπτυξη έργων ΑΠΕ σε όλη τη χώρα και προωθεί έργα όπως είναι η διασύνδεση των νησιών από την Κω μέσω Κυκλάδων με το ηπειρωτικό σύστημα και με 56 αιολικά πάρκα συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 1.047 MW. Ακόμα πρόσθεσε ότι το έργο αυτό θα συμβάλει πολλαπλά στην ελληνική κοινωνία, προσφέροντας ενεργειακή ασφάλεια και μείωση της βασιζόμενης στις εισαγωγές καυσίμων κατανάλωσης, ενώ θα αξιοποιήσει το στρατηγικό ενεργειακό πλεονέκτημα του Αιγαίου, το υψηλό αιολικό δυναμικό της περιοχής.

Καταλήγοντας είπε ότι τα όποια εμπόδια στην ανάπτυξη των ΑΠΕ μπορούν να ξεπεραστούν εύκολα και είναι στο χέρι όλων των εμπλεκομένων να το πετύχουν αυτό, καταρχάς με την απλοποίηση των αδειοδοτικών διαδικασιών και την ορθολογική τιμολόγηση της πράσινης ενέργειας, μέτρα που μπορούν να κάνουν άμεσα τη διαφορά στη μετάβαση σε φιλικότερες προς το περιβάλλον και τον άνθρωπο ενεργειακές πηγές.