1. Home
  2. ΑΠΕ
  3. Οι μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρίες προκρίνουν τις ΑΠΕ…
Οι μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρίες προκρίνουν τις ΑΠΕ…

Οι μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρίες προκρίνουν τις ΑΠΕ…

0

Wind TurbinesΓράφει ο Αριστείδης Ζευγίτης

Έναν απρόσμενο σύμμαχο φαίνεται ότι βρήκαν οι ΑΠΕ στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρόκειται για μεγάλες επιχειρήσεις συμπεριλαμβανομένων των Google, της Unilever και της ΙΚΕΑ. Συγκεκριμένα , όπως διαβάζουμε σε δημοσιεύματα, μετά τη διαρροή εγγράφων, τα οποία αποκαλύπτουν ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δεν θα αποτελέσουν ύψιστη προτεραιότητα στη νέα δέσμη μέτρων της ΕΕ για τον χειμώνα, οι επιχειρήσεις αντέδρασαν άμεσα υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει να υπάρξουν βελτιώσεις στην προσεχή δέσμη μέτρων.

Μάλιστα επισημαίνουν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να βελτιώσει την ενεργειακή νομοθεσία, δίνοντας προτεραιότητα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τονίζει ομάδα μεγάλων εταιρειών πριν από τη δημοσίευση των νομοθετικών προτάσεων «Καθαρή ενέργεια για όλους», στις 30 Νοεμβρίου.

Παράλληλα η πρόταση η οποία δημοσιεύτηκε από τη EurActiv Γαλλίας, περιλαμβάνει σχέδια τα οποία θα ωθήσουν τους Ευρωπαίους καταναλωτές ώστε να γίνουν οι  ίδιοι παραγωγοί ενέργειας για το μέλλον.

Πιο αναλυτικά μαθαίνουμε ότι σε έκθεση που πραγματοποίησε το think tank «E3G», η πρωτοβουλία ιδιωτικών εταιρειών με το όνομα «theRE100», ζήτησε η ενεργειακή πολιτική της ΕΕ να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να στραφούν κατά 100% στις ανανεώσιμες πηγές.

Η πρωτοβουλία απαρτίζεται από επιχειρήσεις που στοχεύουν στην αύξηση της ζήτησης των ΑΠΕ και στην ενεργειακή μετάβαση υπό την καθοδήγηση των καταναλωτών, ενώ ξεκίνησε το 2014 στη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα στη Νέα Υόρκη.

Αρχικά ξεκίνησε ως μια ομάδα 13 διεθνών εταιρειών, οι οποίες δεσμεύθηκαν για την επίτευξη του στόχου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κατά 100%. Από τότε έχουν αυξηθεί στις 83 εταιρείες, μεταξύ των οποίων, η BT, η Google, η ΙΚΕΑ, η Nestle, η Royal DSM και η Unilever, οι οποίες δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη. Οι επιχειρήσεις για πρώτη φορά συνασπίζονται, ούτως ώστε να υποστηρίξουν τις εν λόγω συστάσεις σχετικά με την επικείμενη Ευρωπαϊκή δέσμη μέτρων.

Στην έκθεση, με τίτλο «Ενεργειακή μετάβαση υπό την καθοδήγηση των καταναλωτών», τα μέλη του RE100 πραγματοποιούν μια σειρά από προτάσεις για να αναβαθμίσουν τον αντίκτυπο της επόμενης νομοθετικής δέσμης στην ευρωπαϊκή αγορά των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Ειδικότερα επισημαίνεται ότι για να γίνει εφικτή η εξάρτηση του ενεργειακού συστήματος κατά 100% από τις ΑΠΕ, η έκθεση ζητά οι στόχοι του 2020 για το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που ορίζονται στην οδηγία για τις ΑΠΕ να «αποτελέσουν την ελάχιστη βάση για τη συμβολή των κρατών μελών προς το στόχο της ΕΕ για το 2030».

Αναμένεται η αντίδραση της Ε.Ε στις προτάσεις..