1. Home
  2. ΑΠΕ
  3. Κίνα: Oι ΗΠΑ δεν μπορούν να αρνηθούν την κλιματική αλλαγή
Κίνα: Oι ΗΠΑ δεν μπορούν να αρνηθούν την κλιματική αλλαγή

Κίνα: Oι ΗΠΑ δεν μπορούν να αρνηθούν την κλιματική αλλαγή

0

climate-changeΗ Κίνα απέρριψε και επίσημα την αμφιλεγόμενη, και κατά γενική ομολογία λανθασμένη, άποψη του νικητή των προεδρικών εκλογών των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ότι η κλιματική αλλαγή δεν είναι αληθινή και δημιουργήθηκε από την Κίνα για να βλάψει την αμερικανική βιομηχανία.

Στα πλαίσια της συνόδου κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα, στο Μαρακές του Μαρόκο, ο Κινέζος υφυπουργός Εξωτερικών, Λιου Ζενμίν, δήλωσε ότι, πέραν των αδιαμφισβήτητων επιστημονικών δεδομένων, η χώρα του δε γίνεται να έχει εφεύρει την ιδέα της κλιματικής αλλαγής, καθώς προηγούμενες ρεπουμπλικανικές κυβερνήσεις των ΗΠΑ είχαν συμπεριλάβει στο πρόγραμμά τους μέτρα αντιμετώπισης της υπερθέρμανσης του πλανήτη από το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

«Αν εξετάσουμε την ιστορία των διαπραγματεύσεων για την κλιματική αλλαγή, ξεκίνησαν πρακτικά από τη Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή τη δεκαετία του 1980, με την υποστήριξη των ρεπουμπλικανικών κυβερνήσεων Ρέιγκαν και Μπους του πρεσβύτερου», δήλωσε ο Λιου.

Ο Τραμπ έχει δεσμευτεί να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία του Παρισιού για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, μία εξαγγελία που έχει δεχτεί κριτική τόσο από την Κίνα, όσο και από την υπόλοιπη διεθνή κοινότητα.

«Ένας σοφός πολιτικός ηγέτης θα χάραζε κλιματικές πολιτικές που συνάδουν με τις παγκόσμιες τάσεις», δήλωσε ο Ζιε Ζενχουά, ειδικός αντιπρόσωπος της Κίνας για την κλιματική αλλαγή. «Εάν αντισταθεί σε αυτήν την τάση, πιστεύω ότι θα χάσει την υποστήριξη του κοινού, και θα επηρεαστεί αρνητικά η οικονομική και κοινωνική πρόοδος της χώρας», πρόσθεσε.

Στα πλαίσια αυτής της συνεχιζόμενης συζήτησης, επανήλθε στη δημοσιότητα υπηρεσιακό σημείωμα από το γραφείου του προέδρου Μπους του πρεσβύτερου προς τον τότε υπουργό Εξωτερικών Τζέιμς Μπέικερ, στο οποίο χαρακτηρίζει την παγκόσμια υπερθέρμανση ως «το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό πρόβλημα της εποχής μας, με σοβαρότατες συνέπειες για κάθε χώρα και ανθρώπινη δραστηριότητα».

Δημοκρατικοί πολιτικοί, όπως ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Αλ Γκορ, και ο απερχόμενος πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, έχουν επίσης προβεί σε επανειλημμένες εκκλήσεις να μην αποχωρήσουν οι ΗΠΑ από την ιστορική συμφωνία του Παρισίου, που έχει στόχο τον περιορισμό της υπερθέρμανσης κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα.