1. Home
  2. Ενεργειακές
  3. επισημάνσεις
  4. Αλουμίνιον της Ελλάδος: Η κορυφή του κλάδου «καρπός» της 10ετούς αναπτυξιακής πορείας
Αλουμίνιον της Ελλάδος: Η κορυφή του κλάδου «καρπός» της 10ετούς αναπτυξιακής πορείας

Αλουμίνιον της Ελλάδος: Η κορυφή του κλάδου «καρπός» της 10ετούς αναπτυξιακής πορείας

0

aloyminionΗ εκτόξευση της Αλουμίνιον της Ελλάδος στις υψηλότερες θέσεις της παγκόσμιας βιομηχανίας ήταν το αποτέλεσμα του δεκαετούς επενδυτικού πλάνου που μόλις ολοκλήρωσε ο Όμιλος Μυτιληναίος. Η παρουσίαση του πλάνου, το οποίο συμπίπτει με την επέτειο μισού αιώνα λειτουργίας της μεγάλης αυτής ελληνικής βιομηχανίας, έγινε σήμερα στις εγκαταστάσεις της Αλουμίνιον από τον Ευάγγελο Μυτιληναίο, Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ομίλου, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπιου Παυλοπούλου, αλλά και εκπροσώπων της πολιτικής και επιχειρηματικής ζωής.

Όπως σημείωσε ο κ. Μυτιληναίος, από το 2005 που ο Όμιλος εξαγόρασε την «Αλουμίνιον», προχώρησε σε επενδύσεις που ξεπερνούν τα 600 εκ. ευρώ, με αιχμή του δόρατος την τεχνολογία και την καινοτομία, και οδήγησε την ιστορική αυτή βιομηχανία στο μέλλον ανταποδίδοντας αξία τόσο στην ελληνική κοινωνία, όσο και στην ελληνική οικονομία. Οι συνολικές επενδύσεις – ενεργειακές, βιομηχανικές και περιβαλλοντικές – που έγιναν στο συγκρότημα είναι οι μεγαλύτερες που έχουν πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα από ιδιώτη τα τελευταία χρόνια.

«Η μονάδα που εγκατέλειψε η ΠΕΣΙΝΕ έχει καταφέρει έως σήμερα να γίνει παγκοσμίως γνωστή ως το ενεργειακό κέντρο του Αγίου Νικολάου. Το εργοστάσιο έχει εκσυγχρονισθεί σε τέτοιον βαθμό που συγκαταλέγεται στα πιο ανταγωνιστικά του κόσμου, ενώ η αλουμίνα που παράγει ανήκει στις τρεις καλύτερες παγκοσμίως και είναι η καλύτερη στην Ευρώπη», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Με αυτό τον τρόπο, η «Αλουμίνιον» συνέβαλε ώστε ο ελληνικός κλάδος αλουμινίου το 2015 να αναδειχθεί στον πρώτο εξαγωγικό κλάδο της χώρας, αντιπροσωπεύοντας το 19,2% των συνολικών εξαγωγών. «Κάτι που αποδεικνύει ότι αποτελεί βασικό και ισχυρό πυλώνα της ελληνικής βιομηχανίας, αλλά και της οικονομίας, καθώς στήριξε και στηρίζει την ανάπτυξη» πρόσθεσε.

Ο κ. Μυτιληναίος δεν παρέλειψε επίσης να αναφερθεί στις τρεις περιπτώσεις όπου, από το 2005, η βιομηχανία κινδύνευσε πραγματικά. Η πρώτη αφορούσε την αποχώρηση των Γάλλων και Καναδών παλιών ιδιοκτητών, ενώ η δεύτερη συνέβη το 2008-2009 με τη μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση που ξεκίνησε από τη χρεοκοπία της Lehman Brothers και οδήγησε στην κατάρρευση της τιμής του αλουμινίου στο 1/3. «Η μονάδα έχανε τότε ημερησίως 1 εκατ. δολάρια», συμπλήρωσε.

Η τρίτη κρίση συνέβη το 2011, με τον περίφημο «σούπερ κύκλο» της Κίνας και τον δραστικό περιορισμό της ζήτησης εμπορευμάτων. «Οι περισσότεροι περίμεναν πως αυτή η κρίση θα ήταν και οριστική, αφού έκλειναν συνεχώς εργοστάσια σε όλη την Ευρώπη, και περίμεναν πως κάποια στιγμή θα ακολουθούσε και το Αλουμίνιον της Ελλάδας. Διαψεύσθηκαν», πρόσθεσε.

Όπως συμπλήρωσε, αντί οι αντιξοότητες χαλύβδωσαν του ανθρώπους του Ομίλου. Όλες οι εταιρείες του συνέβαλαν στο να σωθεί η βιομηχανία, ενώ εφαρμόσθηκαν δύο προγράμματα περιορισμού του κόστους παραγωγής, καταφέρνοντας τελικά την περιστολή του κατά 50%. Ένα επίτευγμα στο οποίο μεγάλη συμβολή είχαν οι εργαζόμενοι της βιομηχανίας.

«Πριν από ένα χρόνο, οι προσπάθειες άρχισαν να αποδίδουν καρπούς. Υπό τις παρούσες συνθήκες, δεν έχουμε να φοβόμαστε πολλά πράγματα. Ωστόσο συνεχίζουμε, γιατί ο εκσυγχρονισμός δεν τελειώνει ποτέ», κατέληξε.