1. Home
  2. ΑΠΕ
  3. Βρετανία: Ρεύμα από τα κύματα για 6.000 νοικοκυριά
Βρετανία: Ρεύμα από τα κύματα για 6.000 νοικοκυριά

Βρετανία: Ρεύμα από τα κύματα για 6.000 νοικοκυριά

0

wave-energyΤις ανάγκες 6.000 περίπου νοικοκυριών σε ρεύμα θα μπορούν να καλύψουν οι 15 «σημαδούρες» της αυστραλιανής Carnegie Wave Energy, με την επωνυμία CETO 6, οι οποίες αναμένεται να εγκατασταθούν ανοικτά της Κορνουάλης από το 2020-2021. Τον δρόμο για τη δημιουργία του πάρκου κυματικής ενέργειας θα ανοίξει η πιλοτική δοκιμή μίας «σημαδούρας» της εταιρείας, η οποία θα διαρκέσει 12 μήνες και θα ξεκινήσει από το 2018.

Η δοκιμή στηρίζεται οικονομικά από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, το οποίο στις αρχές Νοεμβρίου έδωσε το «πράσινο φως» για τη χρηματοδότησή της με 11 εκατομμύρια ευρώ. Με αυτά τα χρήματα, στα οποία θα προστεθούν περίπου 6 εκατομμύρια ευρώ από άλλες πηγές, η Carnegie Wave θα πραγματοποιήσει μικρομετατροπές στο σχέδιο της «σημαδούρας» της, ώστε την προσαρμόσει στις συνθήκες της περιοχής

Στη συνέχεια, θα κατασκευάσει την πρωτότυπη μονάδα και θα την τοποθετήσει στην περιοχή, ώστε να παρακολουθήσει για 12 μήνες τη λειτουργία της. Λειτουργία που, όπως αισιοδοξεί, δεν θα παρουσιάσει κανένα πρόβλημα, ώστε να ξεκινήσει αμέσως μετά η εγκατάσταση των υπόλοιπων 14 μονάδων.

Πετυχημένη «πρεμιέρα»

Η αισιοδοξία της Carnegie Wave οφείλεται κατ’ αρχάς στο γεγονός ότι η «σημαδούρα» θα βρίσκεται βυθισμένη στο νερό, ώστε να μην πέφτουν πάνω της ορμητικά τα κύματα. Ακόμη κι έτσι όμως, η τεράστια αυτή μονάδα, με διάμετρο 20 μέτρων, θα μπορεί να παρασύρεται από τα ρεύματα που δημιουργούνται από την κίνηση των κυμάτων.

Επομένως, θα θέτει σε κίνηση μία αντλία που παράγει ρεύμα, το οποίο θα μεταφέρεται στην ξηρά μέσω ενός υποβρύχιου καλωδίου. Η ύπαρξη αυτού του καλωδίου άλλωστε ήταν ένας λόγος που επιλέχθηκε το συγκεκριμένο σημείο, το οποίο ονομάζεται Wave Hub και βρίσκεται σε απόσταση 26 χιλιομέτρων από τις ακτές, αφού διαθέτει τις κατάλληλες υποδομές για την πιλοτική δοκιμή τεχνολογιών πρωτότυπων τεχνολογιών αξιοποίησης της κυματικής ενέργειας.

Παράλληλα όμως, ένας ακόμη λόγος αισιοδοξίας της εταιρείας είναι πως δεν πρόκειται για το πρώτο «κρας τεστ» των μονάδων της, αφού το 2015 εγκαταστάθηκαν 3 «σημαδούρες» της στην Αυστραλία, στο νησί Garden Island, για να παράγουν «πράσινη» ηλεκτρική ενέργεια για την τοπική ναυτική βάση. Εκεί, οι σημαδούρες λειτούργησαν χωρίς κανένα απρόοπτο για 14.000 συνεχόμενες ώρες, πριν ολοκληρωθεί η δοκιμή τους.

Λύση για τα νησιά

Η Carnegie Wave θεωρεί πως οι πλέον αποδοτικές εφαρμογές των CETO αφορούν τα μη διασυνδεμένα νησιά, τα οποία έως σήμερα ηλεκτροδοτούνται κυρίως από εργοστάσια που καταναλώνουν μαζούτ. Μάλιστα, για να κάνει τη λύση της ακόμη πιο ελκυστική, σχεδιάζει να συνδυάσει την αξιοποίηση της κυματικής ενέργειας με ανεμογεννήτριες ή φωτοβολταϊκά πάρκα, σε τοπικά ηλεκτρικά δίκτυα τα οποία αποθηκεύουν την περίσσεια της ηλεκτρικής ενέργειας σε μπαταρίες.

Έτσι, το αμέσως επόμενο πλάνο της είναι να δοκιμάσει στο Garden Island ένα «μικροδίκτυο», όπου εκτός από τρεις «σημαδούρες», θα παράγεται ρεύμα και από ένα φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 2 MW. Οι εργασίες εγκατάστασης όλων αυτών των υποδομών αναμένεται να ξεκινήσουν στα μέσα της επόμενης χρονιά, ενώ το κόστος της δοκιμής θα αγγίξει τα 40 εκατομμύρια δολάρια.

Την ίδια στιγμή, η εταιρεία βρίσκεται σε συζητήσεις με τις αρχές του Αγίου Μαυρίκιου, για μία ανάλογη εφαρμογή που θα εξασφαλίζει πάνω από 60% «καθαρής» ενέργειας στους 1,3 εκατομμύρια κατοίκους του νησιού. Μία ανάλογη συνεργασία βρίσκεται στα σκαριά και με τη Σρι Λάνκα, όπου τον Σεπτέμβριο υπέγραψε μνημόνιο κατανόησης με την τοπική επιχείρηση ηλεκτροδότησης Lanka Energy Conservation.

Σύμφωνα με τους υπεύθυνους της Carnegie Wave, σε όλες τις παραπάνω εφαρμογές, σε πρώτη φάση θα εγκατασταθούν στα μικροδίκτυα οι ανεμογεννήτριες και τα ηλιακά πάνελ. Οι «σημαδούρες» θα κάνουν την εμφάνισή τους αργότερα, όταν θα έχουν γίνει πιο ανταγωνιστικές από άποψη κόστους. Κάτι που οι ίδιοι εκτιμούν πως θα συμβεί σε 3-5 χρόνια.